Krönika
7 september 2018 07:57

”Ska inte behöva vara fyra personer vid varsin dator för att kunna starta några hästar”

Krönika"Man ska inte behöva vara fyra personer på helspänn vid varsin dator för att kunna starta några hästar under två helger." Det skriver Ridsports gästkrönikör Louise "Loi" Lindström och erkänner samtidigt att hon är en av "överanmälnings-bovarna" för att inte riskera att missa kvalmöjligheter.

”Ska inte behöva vara fyra personer vid varsin dator för att kunna starta några hästar”
Loi Lindström ser fram mot ett långt ryttarliv, fullt med möjlighet till ny kunskap. Foto: Istock och Jenny Lindström

Tävlingshösten är igång! Själv har jag tillbringat de senaste helgerna på dressyrmeeting med härliga utbildningshästar och elever. Särskilt ridskolor är ofta fantastiska tävlingsplatser, med mängder av hjälpsamma funktionärer.

Det låter kanske inte klokt, men ibland kan jag nästan sakna tiden då man bläddrade i tävlingsterminen i en papperskatalog och anmälningsblanketten skickades med snigelpost.

Tävlingssäsongen innebär inte bara ritter innanför de vita staketen. På köpet följer en hel del administration. Anmälningstider måste passas, inte bara på dagen, timmen eller minuten. I populära klasser kan det handla om 20 sekunder om man vill vara säker på en plats på startlistan. Pengar ska finnas på TDB, ibland vid anmälan och ibland senare, men kan inte sättas in direkt utan tilläggsavgifter. Visst fungerar det, men det måste kunna gå smidigare.

Man ska inte behöva vara fyra personer på helspänn vid varsin dator för att kunna starta några hästar under två helger. Jag erkänner, jag hör till bovarna som ”överanmäler” och medverkar till att fylla klasserna, för att sedan återta. Men vem vågar riskera att missa de starter som är kvalmöjligheter?

Anmälningstrycket handlar dock inte bara om TDB. Med reglerna om gemensamt kval för ekipaget ända upp till nationell Msv A görs många starter i lägre klasser i onödan, av häst och ryttare som var för sig visat sig helt kompetenta på Msv B. Dessa ekipage tar plats för dem som tillsammans faktiskt befinner sig på den aktuella utbildningsnivån. Man sliter dessutom på hästarna med onödigt resande och starter i ”fel” klasser.

Missförstå mig inte, jag är absolut för kvalsystemet och tycker till exempel att det är utmärkt att man måste visa godkända resultat på träns innan man får kliva upp i klasser där kandar är tillåtet. Men, jag tror att tävlandet kan optimeras.

Jag sitter inte inne på lösningarna, men har några förslag:
• Gör det möjligt att swisha in anmälningsavgifterna.
• Säkra att likvärdiga tävlingar i samma område inte öppnar samtidigt.
• Kanske kan det räcka med ett kval per ny nivå med ny häst för ryttare som redan visat resultat i högre klasser?

Tillsammans kan vi påverka för ett smidigare tävlande. En uppmaning till alla som sitter inne på en bra idé – skicka in den till förbundet.

Önskar er en härlig höstsäsong!
Louise ”Loi” Lindström
Beridare, unghäst-utbildare och dressyrtränare.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 17/2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden