Veterinärt
23 april 2018 15:32

Snart kan penicillinchock förhindras

PenicillinPenicillinchock är en känd biverkan när hästar får penicillin genom injektion i halsmuskeln. Nu tror sig forskare vid SLU hittat en lösning på problemet.

Snart kan penicillinchock förhindras
Nu blir det nya karenstider för bland annat behandling med antibiotika. Foto: SLU

Den som sett sin häst drabbas av penicillinchock glömmer det inte i första taget, eftersom reaktionen i regel är omedelbar och dramatisk. Några hästar blir enbart oroliga, men de flesta blir vingliga, skakar och kan falla omkull. Dödsfall har inträffat. Orsaken är oftast att hästen reagerar mot bedövningsmedlet prokain som idag tillsätts i penicillinblandningen. Om det kommer ut i blodet i hög koncentration upplevs det som mycket obehagligt.

En ny studie från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitetet, med Lena Olsén i täten, visar att problemet med penicillinchock kan vara på väg att lösas. Lösningen på problemet är bedövningsmedlet, lidokain, ett medel som i dag används mycket som lokalbedövning på häst och som är väl beprövat.

I studien redovisar man hur en blandning av penicillin och lidokain gavs intramuskulärt till ett antal försökshästar. Resultatet visar att lidokain är ett mycket bra alternativ, som kan användas utan risk för penicillinchock. I tidigare studier har man försökt att ge hästar rent penicillin (utan prokain) intramuskulärt, som ett sätt att undvika risken för penicillinchock. Tyvärr verkade det göra ont och orsaka obehag, så tillförsel av någon form av bedövningsmedel tycks vara nödvändigt.

Lena Olséns forskning är ett stort steg på vägen mot ett säkrare sätt att ge penicillin i halsmuskeln, nu återstår att något läkemedelsföretag investerar i att göra denna nya beredning av penicillin.

Om penicillin

Penicillin förskrivs ofta vid luftvägs- och sårinfektioner och hästen kan behöva injektion under flera dagar, vilka brukar ges av hästägaren, efter anvisning av veterinär.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-