Sverige
26 oktober 2021 15:12
Ridsportplus

Lösning för ridhus med rasrisk på Flyinge

AvstängtI över ett år har Crafoordhallen på Flyinge varit stängd efter att delar av glastaket var på väg att lossna. Nu finns äntligen pengar till en reparation, men det kommer ändå att dröja innan ridhuset kan tas i bruk igen.

Lösning för ridhus med rasrisk på Flyinge
Crafoordhallen stängdes av sommaren 2020 och först nu finns det finansiering för en reparation. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Crafoordhallen invigdes 2005, och glaskonstruktionen blev mycket omtalad. Byggnaden nominerades i flera olika byggnadstävlingar och fick ett hedersomnämnande i tävlingen Glaspriset 2006.

För en tid sedan stod det klart att ridhusets konstruktion inte var stabil. På Flyinges hemsida står att läsa att felaktiga material och byggnadsutföranden hade lett till omfattande rötskador i bärande takkonstruktioner, vilket gjorde att delar av hallens tak behövde byggas om.

Glaspartier riskerade att rasa

Sommaren 2020 skyddsstängdes Crafoordhallen efter att taklanterninens glaspartier höll på att lossna och riskerade att rasa ned efter hallens tak och fasader. Sedan dess har ridhuset varit stängt, vilket påverkat såväl vardagen på Flyinge som tävlingar och andra evenemang.

− Vi har under året tvingats ställa in flera stora evenemang – nu senast Flyinge Indoor Autumn Edition och inomhus-SM i hoppning, säger Christina Rosell, vd för Flyinge och Strömsholm, på Flyinges hemsida.

Vi har under året tvingats ställa in flera stora evenemang
Christina Rosell, vd

Flyinge har inte haft möjlighet att på egen hand bekosta renoveringen, men nu står det klart att Crafoordska stiftelsen bidrar med nio miljoner till renoveringen.
− Det var den summa som Flyinge sökte, säger stiftelsens vd Leif Andersson till Ridsport.

Stiftelsen stod också för merparten av finansieringen när ridhuset byggdes för 16 år sedan.
− Men vi var inte delaktiga i hur byggnaden konstruerades, säger Leif Andersson.

Hanterar anbuden under hösten

Nu är processen i gång med att upphandla entreprenörer som ska sköta renoveringen, säger Jonas Johnson som är verksamhetschef för såväl Flyinge som ridskolan Strömsholm.
− Vi har fått in flera anbud, och fattar beslut under hösten. Sedan ska också sägas att det inte är optimalt att börja med en takrenovering förrän i vår, men vi behöver beställa limträ, och där är det långa leveranstider.

Vad reparationerna beräknas kosta vill Jonas Johnson inte gå in på, men hänsyn till den pågående upphandlingen.

− Planen är att Crafoordhallen åter kan tas i bruk hösten 2022, och under tiden får kollegerna vara uppfinningsrika och pussla ännu ett läsår. Än så länge använder vi Melonbanan och Kastanjegården för ridning, och vi har även anlagt en ridbana i mitten av Täckta banan. I vinter får vi dela av ridhusen så att fler kan använda dem samtidigt.

Inga processer mot byggaren

De stora evenemangen får vänta tills Crafoordhallen är klar. Nästa års bruksprov är ett exempel på ett evenemang som Flyinge måste tacka nej till. Det genomförs i stället på Strömsholm.

Vad som föranledde problemen med Crafoordhallen har inte Jonas Johnson någon detaljkunskap om, eftersom det hanterades av hans företrädare, Anders Grane.
− Men det förekommer inga processer mot någon, säger Jonas Johnson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden