Sverige
10 juli 2018 12:26

LRF-ordförande om torkan

TorkanJordbruksverket, LRF, och regeringen samverkar för att hitta lösningar mot foderbristen i torkans spår – men det är en tuff situation.
"Man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av", säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen till Mitti.

LRF-ordförande om torkan
Foderbrist hotar i Sverige. Arkivbild: Huettenhoelscher/Istock

I torkan som råder över landet samverkar Jordbruksverket, Lantbrukarnas Riksförbund LRF, och regeringen för att hitta lösningar.

”Varje centimeter av skörden behövs, vi uppmanar nu alla som har arealer med foder, i hela landet, att skörda dessa. Om inte för eget bruk så för andras” skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

” Vi inventerar allt som går att göra, ser över regelverk som finns och informerar löpande för att kunna stödja lantbruket”, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin vidare.

Tips från

Jordbruksverket

Efter ett krismöte och påföljande presskonferens kom bland annat följande tips från Jordbruksverket:

  • Ta tillvara på trädor och andra ytor som normalt inte används som foder.
  • Se till behovet i området och kom ihåg att just nu är det värt att transportera längre sträckor.
  • Halm går att använda som foder. Strö är också stor efterfrågan på så ta tillvara på allt som finns.
  • Det går att importera foder.
  • Du som har betesmark eller foder som går att skörda, kontakta LRF:s regionkontor som kan samordna behov och utbud av foder.
  • På sociala medier finns flera grupper som förmedlar foderbehov, en av dem är Foderhjälpen 2018 på Facebook.

”Blir otroligt svårt”

Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen, konstaterar i Mitti Stockholm att det är tufft i hans distrikt. Han tror främst att de mindre stallen och gårdarna kan ligga dåligt till.

– ”Det löser sig” brukar vi höra från dem, men i år tror jag inte att det gör det. Så svår är torkan. Jag vill verkligen uppmana de som har häst att jaga fatt i foder, och det nu. Det är bråttom, säger han till Mitti Stockholm.
– De måste ringa alla de känner och kolla på Facebook. Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av. Förskräckligt att skicka en häst på slakt i förtid, det är som en gammal kompis, men det är bättre än att de svälter ihjäl.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden