Sport
5 juli 2016 13:30

Ludde bäst i rivig avslutning

Fälttävlansryttarna avslutade sin OS-uppvärmning med hoppning i Falsterbo. Den önskade felfria mästerskapsformen saknades hos flera idag, men Ludwig Svennerstål glänste vidare med en inhoppare för hans hetaste OS-hästar.

Ludde bäst i rivig avslutning
Ludwig Svennerstål och Franzipan nollade. Photographer Roland Thunholm

Gårdagens dressyr följdes upp av en 1,25-bana för de OS-aktuella fälttävlansryttarna. Falsterbopubliken fick en chans att heja fram kandidaterna på nära håll och det började lovande när Ludwig Svennerstål satte felfritt. Ludde har som bekant en färsk storseger på listan och är ny på världsrankingens topp-100.
– Han är full av självförtroende, kommenterade den nöjda förbundskapten Staffan Lidbeck om guldgossen som nyligen vann trestjärnigt i Polen med King Bob.

På lördag offentliggör Staffan sina första lagryttare och det är en riktigt lågoddsare att Ludde är en av dem. I dag var det Franzipan som var på banan, men hon lär stanna i England till förmån för en stallkompis under OS.
– King Bob är just nu hemma och äter gräs i hagen några dagar. Inför OS är Aspe försthandsvalet, främst eftersom King Bob är 17 år och skaderisken är högre, säger Ludwig.

Han får medhåll av Staffan:
– King Bob må vara bättre i dagsläget, men OS-banan är dubbelt så lång som den i Polen. Det är en tuff tävling och sundhet är en viktig faktor.

När Ludwig lämnade över hoppbanan till landslagskollegorna trillade riven in. Näst bäst var gårdagens dressyrvinnare Anna Nilsson/Luron och dressyrtvåan Sara Algotsson Ostholt/Reality som hade ett nedslag vardera.
– Det där nerslaget var inte Lurons fel, så jag är nöjd med honom. Han gjorde inte sin allra bästa dressyr igår och kunde ha varit högre i formen, men det räckte ju ändå, säger Anna när hon har skrittat av efter hoppningen.
Hur gärna vill du till OS?
– Det hade varit fantastiskt att få åka dit. Vi har kämpat länge för det och jag tycker att Luron visade redan förra året att han är en mästerskapshäst. Vi får se hur långt det räcker – just nu vet jag inte mer än någon annan.

För de övriga ekipagen hade säkerligen såväl publiken som förbundskaptenen gärna sett färre nedslag i dagens utmaning – inte minst när OS är så tätt inpå. På lördag kväll offentliggörs de första lagryttarna, resten efter Aachen. Den sedan länge planerade FHS-uppvärmningen är till ända med blandade resultat.
Frågan är hur mycket de spelar in när biljetterna fördelas?
– Allt ryttarna gör innan OS är viktigt. Så enkelt är det, säger Staffan Lidbeck.

Resultat hoppning
Resultat dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden