Sverige
29 mars 2021 12:19

Lurbo vinner Lövstas hållbarhetspris

HållbarhetsprisDet är Lurbo Ridklubb som kniper Lövsta Future Challenges miljöpris för år 2021. Klubben har bland annat dränerat hagar och installerat kalkfilterdiken.

Lurbo vinner Lövstas hållbarhetspris
Miljögruppen på Lurbo Ridklubb, och ett av de nya dikena. Foto: Lurbo Ridklubb

Lurbo Ridklubb har under fyra år ställt om till en mer hållbar verksamhet, enligt Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris. Klubben har minskat näringsläckage, effektiviserat användningen av energi och förbättrat dagvattenhantering och sopsortering.

— Det är otroligt roligt och en ära att få Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris. För oss har det varit en utmaning att bedriva hållbarhetsarbetet i och med att det inte finns så många förebilder eller så mycket kunskap på området än plus att det inte är en sådan attraktiv fråga. Vi hoppas att vi genom det här priset kan inspirera andra ”vanliga” ridklubbar som vill arbeta mer med hållbarhet, allt går bara man hjälps åt,  säger Anna Jonson, ordförande i Lurbo Ridklubb, i ett pressmeddelande.

Representanter från Lurbo Ridklubb får ta emot priset under en heldag på Lövsta Stuteri där de bland annat får träffa OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén. De får även 10 000 kronor i ekonomiskt bidrag för att kunna fortsätta att utveckla sitt hållbarhetsarbete och inspirera andra gårdar, ridklubbar och hästverksamheter att arbeta mer miljösmart.

Tidigare i mars stod det också klart att Lurbo Ridklubb tog hem segern i Ridsports och H&M We Love Horses tävling om Sveriges mest hållbara ridklubb.

Social hållbarhet

Klubben har också jobbat med social hållbarhet i projektet Lurbo Fairness. ”Deras värdegrund hjälper dem att ta hand om varandra och ridklubbens hästar. Lurbo Ridklubb söker nyfiket efter kunskap och deras innerliga vilja att göra skillnad gör dem till en sann inspiratör och god förebild för andra ridklubbar och hästgårdar”, står det att läsa i juryns motivering.

2018 bildades Lurbo Ridklubbs miljögrupp, i hopp om att skapa en mer hållbar verksamhet. Klubbens hållbarhetsarbete tog fart på riktigt när de fick hjälp av Uppsalas länsstyrelse med att prioritera åtgärder och söka finansiering för att minska näringsläckaget till den närliggande ån. Det hjälpte sedan klubben att i sin tur söka bidrag för att dra igång arbetet med att dränera hagar och anlägga kalkfilterdiken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden