Sverige
24 augusti 2022 19:03
Ridsportplus

Mälaren Hästklinik storsatsar: ”Vi bygger för framtiden”

FramtidsvisionerMälaren Hästklinik i Hölö har vuxit ur kostymen och flyttar i höst in på nyförvärvade Sjöbacka Gård i Nykvarn. Bygget av drömkliniken är i full gång och visionen är att jobba integrerat med gårdens redan etablerade hästrehab och träningscenter.

Mälaren Hästklinik storsatsar: ”Vi bygger för framtiden”
Axel Wallman har all anledning att vara glad. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Axel Wallman är veterinär och delägare i Mälaren Hästklinik, som är en av Sveriges ledande hästkliniker. Verksamheten består av kliniker i Hölö, Linköping, Vallentuna och på Runsten samt mobil verksamhet och mottagning på flera platser i Stockholm-Uppsala-området. I företaget ingår även ett hästsjukhus med akutmottagning i Sigtuna.

Verksamheten har vuxit snabbt de senaste åren och efter flera utbyggnader har kliniken i Hölö blivit alltmer trångbodd och svårarbetad. Nu är det dock snart ett minne blott efter förvärvet av Sjöbacka Gård, där klinikbygget just nu är i full gång med sikte på inflyttning i oktober.
– Målet är bättre logistik för hästarna, bättre arbetsmiljö och även att öka kapaciteten, säger Axel Wallman.

– Att ha ett bra flöde när man jobbar är viktigt. Vi har alltid mycket hästar på kliniken och då måste det flyta på lugnt och säkert. Både för att vi ska kunna göra bra utredningar och för att hästägare och hästar ska få en harmonisk och trygg upplevelse. För oss handlar det om mer än att man bara åker till kliniken med sin häst. Vi vill att du ska komma till en destination där du både får den bästa hjälpen för din häst – och den bästa möjliga upplevelsen, förklarar Axel Wallman vidare.

Win-win med rehaben

Med förvärvet av Sjöbacka kommer även större möjligheter att jobba med rehab. Axel Wallman med kollegor har nämligen sedan några års tid haft mottagning för rehabhästarna hos Sjöbacka Hästrehab och Träningscenter, som drivs av Emeli Emteryd O’Brien med hjälp av Annie Wrethman på gården. Rehabverksamheten kommer att vara kvar i nuvarande form medan samarbetet kring rehab och även prehab fördjupas.

– Det blir ett fantastiskt samarbete med rehaben. Vi är väldigt involverade i den sedan innan och har varit med och utformat rehabprogrammen. Nu kan vi jobba tillsammans varje dag och det blir mycket mer integrerat, även med våra egna equiterapeuter. Det blir ett supertajt team och win-win för båda, säger Axel Wallman.

Det blir ett supertajt team och win-win för båda.

Han är lyrisk över den vackra miljön på Sjöbacka.
– Det är en fantastisk gård med ett stor fint ridhus och en stor utebana, där vi kommer ha möjlighet att titta på hästar både ute och inne på ett bättre sätt. Det kommer också att kännas som ett extra lyft för personalen som kommer att få arbeta i den superfina miljön, säger Axel Wallman.

Sjobacka_05
På Sjöbacka blir det teamwork mellan flera yrkesgrupper. Foto: Sandra Nordin Johansson
Foto: Sandra Nordin Johansson Skrittband Gåband Rehab På Sjöbacka
Förhoppningen är också att kunna styra hästarna åt rätt håll innan de får förslitningsskador. Foto: Sandra Nordin Johansson
Foto: Sandra Nordin Johansson Solarium Rehab På Sjöbacka Värme Hästspa
Veterinärerna på MHK har redan varit med och tagit fram de existerande rehabprogrammen på Sjöbacka. Foto: Sandra Nordin Johansson

Tandrum och stor smedja

Det är stor skillnad mot att hyra in sig som Mälaren Hästklinik har gjort i Hölö, där de ständiga ombyggnationerna till slut inte har kunnat fylla sitt syfte.
– Här kan vi äntligen ta ett helhetsgrepp och forma kliniken precis som vi själva vill, menar Axel Wallman.

Det kommer att finnas löpargångar ute och inne och en tempererad utredningshall med longeringsvolter med hårt och mjukt underlag. Lägg därtill mer ändamålsenliga lokaler för både  djur och människor. Bland annat kommer det att finnas ett ”tandrum”, där hästens munhåla är i fokus. Gastroskopier och liknande medicinska utredningar får också ett eget rum.
– Dessutom får vi en dubbelt så stor smedja, vilket gör att vi kan ha två hovslagare på plats och jobba med hovar alla dagar i veckan. Totalt sett blir det en helt annan helhetsservice, säger Axel Wallman.

– Har vi 30 hästar i Hölö är det en ganska fullpackad dag. Mellan 30 och 40 hästar är nog en kapacitet som vi vill ha på Sjöbacka.

”Bygger för framtiden”

När Axel Wallman började på MHK 2014 hade kliniken öppet en dag i veckan men övergick då till att ha öppet fem dagar. Med två veterinärer som kommer tillbaka från mammaledighet blir det i dagsläget sju veterinärer – alla jobbar dock inte heltid – som arbetar på Mälaren Hästklinik. Kliniken i Hölö är som mest gjord för två heltidsarbetande veterinärer, vilket förklarar trångboddheten.

Totalt sett, inklusive konsulter, utgörs MHK idag av 15 medarbetare. När Sjöbacka är klart kommer personalstyrkan att landa på runt 20 personer, där de sju veterinärerna även kommer att  bemanna filialen Runsten och ingå i den ambulatoriska verksamheten med två bilar som åker runt till större kunder.

Känslan ska vara att det är full fart men att det ändå upplevs lugnt, harmoniskt och effektivt när man är där.

– Det har varit en rolig resa och nu bygger vi för framtiden. Jag har varit med och designat hästsjukhuset i Sigtuna och för mig och min fru Kattis, som är klinikchef på Hölö, har det länge varit en dröm att få rita en klinik precis som vi vill ha den. Vi bygger vår drömklinik, säger Axel Wallman.

Hur ser drömkliniken ut?
– Känslan ska vara att det är full fart men att det ändå upplevs lugnt, harmoniskt och effektivt när man är där. Ur ett veterinärt perspektiv ska det finnas tillräckligt med yta att jobba på, med optimala underlag och utformning av exempelvis longeringsvolter. Samarbetet med rehabenheten är också något som både jag och min fru har brunnit länge för. Här har vi fått med allt som vi tycker är viktigt med modern hästveterinärvård. Att flytta in kommer att kännas lite som på julafton.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden