Avelsnyheter
13 mars 2023 08:31
Ridsportplus

Målet nått med Holmtebo Ironman

Avelsvärdering ConnemaraElisabeth och Johan Ljungstorp leasade en prestationsförärvande hingst från Irland, med målet att få fram en godkänd son efter honom. Vid connemarornas avelsvärderingar i helgen nåddes målet, när Holmtebo Ironman gick igenom bland 3-åringarna.

Målet nått med Holmtebo Ironman
Johan Ljungstorp visade familjens uppfödning Holmtebo Ironman. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under lördagen höll Svenska Connemarasällskapet sin avelsvärdering av hingstar på Grevagården utanför Skövde. Katalogen upptog sju hingstar, varav inte mindre än fem 3-åringar. Alla anmälda kom fram för visning.

Avelsvärderingsnämnden för connemarorna var Håkan Erlandsson som ordförande, Tuula Pyöriä, Joe McNamara samt veterinär Lars Gerth – och bedömningen försenades lite då Joe McNamara på grund av oväder på sin resa från Irland fick tillbringa natten i Zürich istället för i Göteborg. Lösoppningssiffrorna sattes av Harald Jönsson, men då ingen av connemarorna visades under ryttare behövde inte testryttarna på plats rida någon av dessa.

Fick följa avelsvärderingen hemma från soffan

Bland 3-åringarna var det en hingst som lyckades ta sig genom nålsögat för ett godkännande – det var Holmtebo Ironman, uppfödd och ägd av Elisabeth och Johan Ljungstorp. Exteriört blev det 40 poäng för Ironman, med en nia på typen som högsta betyg. Galoppen belönades med en nia, och i löshoppningen blev poängen 9-10.
– Han blir lycklig när han hoppar, det är en sådan där häst som borde bli hopphäst, men det är inte lätt att hitta ryttare åt hingstar, säger Elisabeth Ljungstorp, som i år fick följa avelsvärderingarna hemma från soffan med sviterna efter en hjärnskakning.
– Galoppen är ju också fin och han är väldigt rörlig, så han skulle nog kunna bli det som man gör honom till, han är en sådan där häst som tar livet med en klackspark och klarar allt själv.

Lovorden för Ironman på Grevagården var genomgående fina, där han vid exteriörbedömningen speciellt prisades för sin mycket goda typ, sina långa linjer och den rytmiska, välbalanserade och elastiska galoppen.  I hoppningen fortsatte superlativen.
– Han har en positiv inställning och tar tag i grejorna själv hela vägen, sammanfattade hoppdomaren Harald Jönsson en del av sin kritik, och tillade att Ironman visade på ett mycket gott förtroende i hoppningen.

Även om Elisabeth och Johan visat många hingstar med fina resultat, är Holmtebo Ironman bara den andra egenuppfödda som de fått godkända.
– Det har ju blivit så att vi mest har visat hingstar vi köpt in, hingstar som ska passa in i vårt avelspussel, säger Elisabeth.
– Nu är Ironman en del av det avelspusslet, och det som är extra roligt är att vi haft både pappa och morfar, och på mammans sida är det egen uppfödning i flera generationer.

Leasade fadern med målet att få en godkänd son

Fadern Shackleton leasades till Holmtebo från Irland under två säsonger, och var noga utvald av Elisabeth och Johan innan sin resa till Sverige.
– Vi var framförallt ute efter hans intressanta stam, som är lite udda och med det kunde han bli en outcross i vår avel. Sedan har han också lämnat många tävlande avkommor, mest på Irland och i England, men det finns några i Sverige också.

Connemaraponnyerna är kända för att komma högt upp i åldrarna, och Shackleton är inget undantag – hingsten är idag 27 år och är fortfarande vid liv. Däremot dog hans mamma nyligen, vid en ålder av 37 år.
– Vi tog in Shackleton åren mellan han var 23 till han var 25 år, och han hade bra dräktighet. Tanken var främst att få fram en son till honom, och vi sparade två av fölen som hingstämnen. Den andra föll på målsnöret, men tanken med Ironman är nu att vi ska lägga de där pusselbitarna med honom, han ska gå 3-årstest och sedan betäcka.

Starkt möderne med många elitston

På mödernet går Holmtebo Ironman tillbaka till Hagens Lamona – stoet som har en lång rad mästerskapsmedaljer i dressyr och bland annat gick två EM för Sverige. Efter henne finns elitsona Hagens Paloma, Hagens Ultra och Hagens Ixora i ett pärlband innan linjen kommer fram till Ironmans mamma Holmtebo Independent. Detta sto gick fram som en ångvält i visningsringen för några år sedan, och blev bland annat belönad med nior rakt igenom vid två tillfällen.
– Ironman är hennes andra föl, säger Elisabeth.
– Tyvärr har hon resorberat i år, så vi ska snart betäcka om henne. Hittills har hon fått fyra föl och på de här två första som är visade är hon väl redan klar med poängen för ett A.

Faithful Friend
Elin Krantzén med Faithful Friend, som nu är godkänd enligt rasvisa krav. Foto: Yvonne Karlsson

Nu räckte det hela vägen

Bland de äldre hingstarna godkändes den 6-åriga Faithful Friend, uppfödd och anmäld av Ann-Helene Trofast. Faithful Friend avelsvärderades redan för två år sedan, dock utan att bli godkänd enligt rasvisa krav, men har använts i aveln och har redan ett antal avkommor efter sig. Sedan förra avelsvärderingen har Faithful Friend tävlats i lätta klasser både i hoppning och dressyr, och i höstas deltog han även vid Svenska Ponnyavelsförbundets 5-årschampionat i hoppning.

Tack vare meriterna under ryttare räckte det med bedömning av exteriör, gångarter och löshoppning för Faithful Friend, och i år gick det hela vägen för godkännande enligt rasvisa krav. Exteriört blev det 38 poäng, det blev en nia på galoppen och 9-9 i hoppsiffror.

Med detta är Faithful Friend inte bara det sista registrerade fölet till den postumt elitbelönade Ashfield Cathal Crobdherag, utan också den första svenskfödda godkända sonen till denna hingst. En intressant notering på Faithful Friend är de genomgående långa generationsväxlingarna i hans härstamning, där inte bara far och mor var över 20 år när han föddes, utan samma trend syns hos hans föräldrar och även längre bak. Redan i tredje led återfinns individer födda på 1940- och 1950-talet i härstamningen på Faithful Friend.

Fakta

Resultat Svenska Connemarasällskapets avelsvärdering av hingstar, Grevagården 11 mars 2023

Nygodkänd, 3-åring

  • Holmtebo Ironman f-20 147/19,5 cm e Shackleton u Holmtebo Independent e Gurteen Paddy-Pilgaards Killroy, uppfödare/anmälare Elisabeth & Johan Ljungstorp. Exteriör: 98788=40 poäng, galopp 9, löshoppning 9-10, avelsvärdesklass G.

Nygodkänd, äldre hingst

  • Faithful Friend f-17 148/21,0 cm e Ashfield Cathal Crobdhearg u Moy Shauna Pride e Abbeyleix Owen-Moy Haze Cove, uppf/anmälare Ann-Heléne Trofast. Exteriör 87887=38 poäng, galopp 9, löshoppning 9-9, avelsvärdesklass G.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden