Krönika
19 november 16:47
Ridsportplus

Malin Andersson: ”Ridsport för alla – eller?”

GästkrönikaHästar är för alla. Varför har vi då inte fler rullstolsburna ridlärare, eller fler instruktörer som undervisar på andra språk än svenska? Det skriver Malin Andersson i denna gästkrönika om ökat inkluderande inom ridsporten.

Malin Andersson: ”Ridsport för alla – eller?”
Malin Andersson är fullblodsgeneralist inom horsetech, media, innovationsnätverk och mycket mer. Kallar sig ” hästnäringens svar på Pippi Långstrump”.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När jag tillsammans med min vän och parhäst Lisa Thorngren gjorde Gilla Häst-podden var det som ett verktyg för att visa på hästarnas betydelse, särskilt för människor med olika typer av utmaningar. 

    Lisa har utvecklat en metod för hälsa och lärande och för att stärka självkänslan hos unga, som hon kallar Lära med Hästar. Metoden har gjort stor skillnad på flera ridskolor runt om i landet (Ystad ridskola för att nämna någon). Nu i höst startar en YH-utbildning på Campus Nyköping, baserad på denna prisbelönta och beprövade modell.

    I podden hade vi förmånen att intervjua Yasin, en ung man som är blind och som flytt kriget i Syrien. Genom hästarna hittade han en ny väg i livet. Det samtalet lämnade verkligen avtryck hos mig!

    Yasin, tillsammans med sin tränare Sara, visar att inga hinder är för stora när man har viljan och kärleken till hästen. De är levande bevis på att hästsporten kan förändra liv – och att den borde vara tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller fysiska förutsättningar.

    Efter att ha följt Paralympics och sett ryttare som, trots stora utmaningar, presterar på en otrolig nivå, känner jag mig än mer ödmjuk inför den svåra konsten att rida.

    Ändå blir jag ofta fundersam. Varför ser vi så få ridlärare med funktionsnedsättningar? Varför måste man till exempel kunna hoppa en 1-meters bana för att bli ridlärare level 1? 

    Det finns så många fantastiska pedagoger som har så mycket att ge till ridsporten och till unga ryttare, men de stoppas av gamla, ibland föråldrade, strukturer. Jag tror att vi behöver tänka större och mer inkluderande. 

    Varför har vi inte fler rullstolsburna ridlärare? Eller fler instruktörer som undervisar på andra språk än svenska? Hästar är för alla, men det är tydligt att vi har en lång väg kvar att gå för att göra den visionen till verklighet.

    Mitt hjärta brinner för att tillgängliggöra hästnäringen på riktigt. Vi måste börja tänka utanför boxen, våga ifrågasätta gamla normer och skapa nya, kreativa lösningar som inkluderar. Det är dags att öppna dörrarna för fler människor, oavsett fysiska, språkliga eller kulturella förutsättningar.

    Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym