Sverige
14 februari 2020 11:09
Ridsportplus

Malin Fransson: ”Vi måste inse att elitidrott på högsta nivå kräver pengar”

PrispengarSportjournalisten Malin Fransson skrev en krönika om att ridsporten behöver mer prispengar för att gynna hästägarna. Ridsport har pratat med Malin om varför hon skrev krönikan och vad hon fått för reaktioner på den. "Det förekommer många märkliga diskussioner om pengar, inte bara i ridsport utan i alla sporter", säger Malin Fransson.

Malin Fransson: ”Vi måste inse att elitidrott på högsta nivå kräver pengar”
Malin Fransson har bevakat ridsporten för Dagens Nyheters räkning under många år. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Malin Fransson, sportjournalist på Dagens Nyheter som nyligen skrev en krönika om att ridsporten behöver mer prispengar för att gynna hästägarna.

Vad har du fått för reaktioner?
– Inte lika mycket som när jag nämner att någon hoppryttare vann 600 000 kronor. Då kommer alltid surmagade kommentarer om att de rika får ännu mer. Nu är det mera reaktioner om att jag kommit med ett nytt perspektiv, och det gör mig glad, för jag vill gärna väcka nya tankar.

Vad fick dig att skriva krönikan?
– Det förekommer många märkliga diskussioner om pengar, inte bara i ridsport utan i alla sporter. Vi måste inse att elitidrott på högsta nivå kräver pengar. Det finns också en bild av att de som lyckas är de som har pengar, och det stämmer inte. Men de behöver hästägare som sponsrar med hästar, och dessa måste få något tillbaka om det ska ske en stabil utveckling av sporten.

Lägger du inte sten på börda för tävlingsarrangörer, som nu tillsammans med allt annat också skulle behöva jaga stora prispengar?
– Jo. Men jag talar om den yttersta ridsporteliten. Behoven är olika på olika nivåer inom sporten. Med mer prispengar på den högsta nivån skulle hästägare i alla fall kunna få betalt för vad det kostar att hålla häst, och därmed bli mer uthålliga i sitt ägande.

Hur uppmärksammas hästägarna i dag?
– För lite. Ett tävlingsteam består av hästen, ryttaren, hästskötaren och hästägaren, och alla fyra är lika viktiga. Jag tycker att hästägare ska prisas mer både vid tävlingar och galor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2 2020.

Malin Franssons krönika i Dagens Nyheter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden