Hoppning
8 februari 2022 17:07
Ridsportplus

”Malin kände att här fanns något extra”

Ridsport 50 årButterfly Flip var välkänd för alla, även för dem som inte är så insatta i ridsporten. Tillsammans med Malin Baryard-Johnsson bildade hon ett ekipage som fick stor betydelse för många. Maria Gretzer berättar vad som gav ekipaget en så unik plats i svensk ridsport.

”Malin kände att här fanns något extra”
Malin Baryard med ”Flippan” i världscupen i Milano 2004. Ekipaget slutade på sjätte plats. Foto: Jan Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var inte enbart ritten i bara underkläderna på Scandinavium 1996 som gjorde Malin Baryard till hoppsportens megastjärna. Butterfly Flips utstrålning i kombination med hennes hopptalang gav ekipaget en unik ställning.

De tävlade internationellt i tio år, från 1998 till 2008, då ”Flippan” avtackades på Scandinavium. Maria Gretzer var förbundskapten för det svenska hopplandslaget under åren 2005-2010.

Maria-gretzer5-180412-rt-(1)
Maria Gretzer Foto: Roland Thunholm

Hur ser du på ”Flippans” inträde i sporten?
– Hon hade till viss del redan presenterat sig eftersom hon blev bästa 4-åring vid Swede Horse 1995. Men hon var inte helt enkel, så flera som provade henne tackade nej. Men Malin kände att här fanns något extra och antog utmaningen.

Vad betydde det för Malin?
– För Malin kom Flippan in helt rätt i tiden. Malin var fortfarande väldigt ung. Hon hade ju redan ridit internationellt med Corrmint men Flippan visade sig vara något helt annat. Hon var den första hästen Malin kunde vinna med och det visade hon gång på gång.

Det blev två världscupkvalsegrar (Genève -01 och Göteborg -04), lagsilver vid EM 2001, lagsilver vid VM 2002 och lagsilver vid OS 2004. 2003 var de trea i världscupfinalen i Las Vegas och det året blev de även världens poängmässigt högst rankade hoppekipage enligt FEI.

Vad tror du att det betydde för ridsporten?
– Massor. Malin och Flippan gjorde fantastiska insatser för laget och blev, inte minst, förebilder för väldigt många. De visade att inget är omöjligt, att det går att göra drömmen till verklighet. Malin hittade en häst som en hel del ratat och utbildade den, lugnt och metodiskt, lyssnade på det viljestarka stoet och gjorde det till en världsstjärna.
– Det var inte så mycket pengar inblandade, Malin hade samarbete med uppfödaren, Kristina Larsson, som inte hade några som helst avsikter att sälja hästen. Det gav naturligtvis ett lugn i matchningen, som är så värdefullt.

Malin och Flippan blev alltså förebilder?
– Absolut. Nu kunde alla ungdomar se att om du är duktig på att rida och utbilda hästar, då finns det möjligheter, även om du bara har en liten plånbok.
– Jag tror att Malins och Flippans framgångar gav många här hemma en ordentlig kick.
– Fler exempel på att långsiktigt och målmedvetet jobb lönar sig är det lag som tävlade vid OS i Sydney 2000. Det var Malin på Flippan, Helena LundbäckMynta, Lisen BrattCasanova och jag på Feliciano. Ett riktigt hemvävt gäng, fyra tjejer på fyra svenskfödda hästar. Vi visade ungdomarna att det är möjligt, vi visade hur man på bästa sätt tar hand om hästarna och om hästägarna, och därmed fick vi ägarna att inte vilja sälja hästarna.

Malin och Flippan i världscupfinalen i Las Vegas 2003, där de blev trea.

Fakta

Avslutade i Belgien

Kristina-larsson_7_alb
Kristina Larsson Foto: Anna-Lena Bergqvist
  • Namn: Butterfly Flip
  • Född: 1991
  • Död: 2021.
  • Färg: Brun.
  • Kön: Sto.
  • Härstamning: e Robin Z u Baderna xx e Moderne xx.
  • Uppfödare och ägare: Kristina Larsson.

Avkommor:

  • 2006: Flip’s Little Sparrow (e Cardento)
  • 2009: Flip’s Fairytale (e Click and Cash)
  • 2010: Flip’s Angeleye (e Cartier).

Samtliga uppfödda av Kristina Larsson.

Därefter flyttade Butterfly Flip till belgiska stuteri de Muze, där hon fick många avkommor via embryotransfer.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden