Sportnytt
8 februari 2021 20:45
Ridsportplus

Mamman anmälde överdomare: ”Beteendet kan förstöra för barnen”

Döms i DINPå framridningen frågade överdomaren flickan om någon sagt till henne att hon var för stor för sin ponny. När dottern svarade nej sade överdomaren ”för det är du”. Nu tilldelas överdomaren en tillrättavisning, efter att mamman anmälde händelsen.

Mamman anmälde överdomare: ”Beteendet kan förstöra för barnen”
En ogenomtänkt kommentar till ett barn kan vålla stor skada. (Bilden är arrangerad). Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det finns ett regelverk för hur en ryttare ska informeras om att hen kan anses vara för stor för sin häst/ponny, men på tävlingen i höstas valde överdomaren en helt annan väg.

  I samband med mun- och nosgrimmekontrollen på framridningen frågade överdomaren den 12-åriga ryttaren om någon sagt till henne att hon var för stor för sin ponny. När dottern svarade nej sade överdomaren ”för det är du”. Flickan tog mycket illa vid sig av händelsen, och mamman som var med anmälde överdomaren till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, eftersom föräldern ansåg kommentaren vara nedlåtande, oprofessionell, och kränkande när den riktades direkt till ett barn.

  ─ Jag frågade om det var aktuellt med startförbud, och då sade överdomaren nej. Det var otroligt konstigt av överdomaren att ge min dotter en sådan kommentar, säger mamman efter att disciplinnämnden nu kommit med sitt beslut.

  Fler hade reagerat

  När mamman tog kontakt med Svenska Ridsportförbundet för att höra hur hon skulle gå vidare efter händelsen, fick hon veta att det var fler som hade haft synpunkter på överdomaren.
  ─ Men det var ingen som hade velat anmäla, och det är beklagligt att folk är rädda för konsekvenserna av att anmäla. För mig var det självklart att visa för min dotter att ett sådant beteende inte är okej.

  Det är beklagligt att folk är rädda för konsekvenserna av att anmäla

  Viktigt för mamman var också att en annan förälder funnits i närheten och hade hört vad som utspelat sig mellan överdomaren, dottern och mamman.

  ─ För min dotter var det otroligt stressande att få en sådan kommentar precis före sin start. Hon frågade flera gånger om hon skulle få tävla eller inte. Till saken hör att hon är väldigt tunn, och att få höra att man är för stor för sin ponny, vilket hon inte är, kan göra stor skada för ett barn.

  Visste inte att flickan var 12 år

  Överdomaren har uppgett för disciplinnämnden att hen informerade ryttaren om att hon började se lite stor ut och att hon skulle ha det i åtanke till nästa säsong. Enligt överdomaren var det omöjligt att veta att ryttaren enbart var tolv år gammal och att anmälaren var den som innehade Grönt kort, och därmed den som överdomaren borde ha tagit diskussionen med.

  Överdomaren menade att hen agerade i informativt syfte och delar inte anmälarens uppfattning om att uttalandet varit nedlåtande, oprofessionellt eller kränkande.

  Efterlyste direktiv som redan finns

  Överdomaren efterlyste också tydligare direktiv från SvRF angående hur överdomare ska hantera denna fråga.

  Dessa direktiv finns, noterar disciplinnämnden i sitt beslut.

  ”Om en ryttare anses vara för stor för sin häst eller ponny ska domare, överdomare och i förekommande fall tävlingsveterinär samråda. Är dessa överens om att så är fallet, meddelas ryttaren, minderårig tillsammans med målsman eller ansvarig person, att man funnit ryttaren vara för stor. Ryttaren informeras om att denna varning kommer att rapporteras till Svenska Ridsportförbundet” lyder texten i TR.

  Överdomaren har därmed begått flera fel. Hen har brutit mot TR, och dessutom uppträtt olämpligt när hen orsakat ryttaren obehag inför sin start genom sitt nedlåtande uttalande.

  Överdomaren tilldelas en tillrättavisning av disciplinnämnden.

  Mamman som anmälde hoppas att fler ska våga agera när barn utsätts på tävlingar.
  ─ En felaktig kommentar kan förstöra en ponnykarriär, så jag uppmanar alla att stå upp för sina barn om de blir utsatta för regelbrott, säger mamman.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden