Sportnytt
17 december 2020 09:55

Domare bluffade sig in på tävling

Beslut i DINEn domare får en tillrättavisning av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd för att ha bluffat sig in på en tävlingsplats. Domaren ska också ha uppträtt hotfullt mot överdomaren.

Domare bluffade sig in på tävling
En person ljög om sin funktion på en tävling i somras. Foto: Istock

Händelsen inträffade på en dressyrtävling i Västsverige i somras, då hårda restriktioner gällde angående vilka som fick komma till en tävling. En person kom till tävlingsplatsen och sade till parkeringsvakten att hen var domare. Vakten utgick ifrån att personen skulle döma eftermiddagens klasser och släppte in personen.

Lite senare såg överdomaren hur den insläppta domaren hjälpte en ryttare, trots att denne redan hade en annan medhjälpare. Domaren svarade då att hen egentligen var medhjälpare till en annan ryttare och bara tillfälligt hjälpte denna ryttare.

Uppgifterna stämde inte

När överdomaren gick till parkeringsvakten för att höra hur det förhöll sig, berättade parkeringsvakten att personen hade sagt sig vara domare i tävlingen. Överdomaren visste att det inte stämde, och den ryttare som personen sagt sig vara medhjälpare till, hade redan en annan medhjälpare.

Den personen satt i bilen och väntade, och personen som bluffat sig in hävdade då att parkeringen inte var en del av tävlingsområdet.

Personen ska också ha uppträtt otrevligt mot funktionärerna i sekretariatet samt agerat hotfullt mot överdomaren.

Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd skriver i sitt beslut att överdomaren hade möjlighet att redan på plats avvisa personen som bluffat sig in, men inte valde att använda sig av denna möjlighet, vilket kan uppfattas som att överdomaren accepterade personens närvaro.

Det dröjde också en och en halv månad innan överdomaren anmälde händelsen till disciplinnämnden, trots att överträdelser ska anmälas så snart som möjligt.

Ska tala sanning

Men allt sammantaget konstaterar disciplinnämnden att den anmälda personen i sin egenskap av officiell funktionär inom Svenska Ridsportförbundet ska ha ett ärligt uppträdande gentemot de olika aktörerna på en tävlingsplats samt i övrigt uppträda i linje med Ridsportens värdegrund, och borde ha hållit sig sanningen i stället för att ljuga för  parkeringsvakten.

”Med hänsyn till ridsportens anseende ska personen bestraffas med disciplinpåföljd för att uppsåtligen ha farit med osanning till parkeringsvakten och därigenom medverkat till brott mot Coronareglerna, samt brott mot RF:s stadgar 14 kap 2 § 1 stycket punkt 9” skriver disciplinnämnden, som tilldelar personen en tillrättavisning.

Här finns domen.

Skickar annat mål vidare

Disciplinnämnden har också nyligen haft ett annat aktuellt ärende på sitt bord, som handlar om påstådda trakasserier. Disciplinnämnden har beslutat att anmälan ska överlämnas till Riksidrottsnämnden (RIN). Orsaken är att det föreligger jäv för samtliga ledamöter att besluta i frågan då saken omfattar en ledamot i diciplinnämnden, skriver nämnden i beslutet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden