Sport
26 augusti 2017 11:10

Maratonkörningen i full gång – mitt i Göteborg

Lördagens häst-happening är igång i centrala Göteborg. I dag gör fyrspannskuskarna upp om EM:s andra delmoment, den bitvis mycket actionfyllda maratonkörningen.

Maratonkörningen i full gång – mitt i Göteborg
Johan Dengg och hans team på väg genom hinder fyra, ett av banans trängre hinder. Ekipaget klarade hinderbanan på totalt 7:45.

Uppvärmingssträckan, sträcka A, från starten på Heden över Haga ut till hinderområdet i Slottsskogen är dryga sex kilometer lång.
Här håller ekipagen ett jämnt men inte allt för häftigt tempo. Hästarna travar på i stadigt men helst inte allt för forcerat temo, de flesta håller en snitthastighet på straxt under 20 kilometer i timmen.

Hästarna är laddade
Det är uppenbart att många av hästarna i ekipagen förstår att de är på väg mot den utmanande hinderbanan. De är pigga, laddade, några på gränsen till övertända.
Det händer att någon av hästarna i spannet fattar galopp, det är inte förbjudet men för de flesta kuskar är målet under förstasträckan att hålla alla fyra hästar kvar i en vägvinnande trav. 

Fullt med åskådare
Att den actionfyllda hinderbanan i Slotttskogen är åskådarnas favorit råder det ingen tvekan om, läktaren och området runt hinderbanan myllrar av åskådare och har så gjort sedan en bra stund före första start som gick klockan kvart över tio i morse. Mest spektakulärt, och relativt tungkört har det visat sig, är vattenhindret, det andra utmed hinderbanan.
Många av hindren är rivninsbara och rivning innebär tidsfel. Det är trångt mellan hindren och publiken som nästan kan ta på hästarna när de forsar förbi. Hela banan kantas av åskådare som applåderar ekipagen fram till Slottsskogen.

Axel Olin på väg in och igenom hinder fyra. Ekipaget avslutade hinderbanan på 7:07. Foto: Jenny Schweiler Staaf.

Pågår fram till tre
När sista laget vid tvåtiden i eftermiddag har avslutat hinderbanan kör alla ekipage tillbaka till Heden där tävlingarna är beräknade att avslutas vid klockan 15:00.

Resultaten efter dagens marationkörning slås ihop med de resultat som ekipagen fick vid dressyrmomentet i går. I morgon, söndag, avgörs körningen i sista deltävlingen, precisionskörning på sandbanan på Heden.
Ridsports körexpert Eva Österlund återkommer under eftermiddagen med ett mer ingående referat av tävlingen.


Fredrik Persson och hans team klarade sig igenom hinderbanan på 7:03. Foto: Jenny Schweiler Staaf 

Följ körningen live på svtplay.se eller på Svt1.
Liveresultat går att följa här.
 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden