Dressyr
7 november 2017 19:00

Marc André Wérys dressyrprojekt fortsätter

Det femåriga projektet "10 TRAINERS, 10 CLINICS, ONE DREAM" kickade igång för snart en månad sedan. Clinicen med Gonçalo Carvalho uppskattades stort av majoriteten av ryttarna och publiken, men det höjdes också kritiska röster. Marc André Wéry funderade en stund på om han skulle fullfölja det han hade påbörjat men nu är det klart - projektet fortsätter. I mars kommer OS-ryttaren Imke Schellekens-Bartels till Timrå.

Marc André Wérys dressyrprojekt fortsätter
Marc André Wéryds drömprojekt fortsätter - i mars kommer Imke Schellekens-Bartels till Timrå (arkivbilder). Foto: Johnny Lundgren/Roland Thunholm

”10 TRAINERS, 10 CLINICS, ONE DREAM” är dressyrtränaren Marc André Wérys hjärteprojekt där han bjudit in 24 norrländska dressyrryttare att under fem år få träna för totalt tio olympiska ryttare.

Först ut av tränarna i projektet var den portugisiska OS-ryttaren Gonçalo Carvalho, som med sin mjuka framtoning charmade större delen av publik och ryttare i Timrå i mitten av oktober. Lovorden efter clinicen var många, men det dök även upp negativa röster som tyckte att Gonçalo hade pressat en av de deltagande unghästarna för hårt.

Clinicen blev en stor snackis i ridsportvärlden. Marc André Wéry som hade lagt ned mycket arbete och engagemang i projektet behövde stanna upp och reflektera över om han skulle fortsätta projektet.
– Men det allmänna stöd jag fick var så överväldigande att det inte fanns utrymme för någon längre diskussion – hyllningen till dressyren i Norrland måste fortsätta, säger Marc till Ridsport.

Marc berättar att han fått hundratals positiva meddelanden på sociala medier som stöttat honom, och om hur norrlänningarna i bred front ställt sig bakom honom för att visa hur mycket det här projektet betyder för dem.
– Det här femåriga programmet kommer att levereras till dressyrälskarna i Norrland till 2022 som planerat, med en olympier som ger en clinic var sjätte månad.

Trots den relativa turbulensen efter den första clinicen kommer det inte bli några förändringar gällande foto- och filmförbudet.
– Det är samma regler som tidigare. Vi har ingenting att dölja, men på samma sätt som du inte kan filma en operasångare av copyrightskäl, kan du inte filma en tränares träning, säger Marc.

Däremot blir det en del förändringar bland deltagarna. Bland annat har ryttaren till hästen i den uppmärksammade filmen valt att lämna projektet.
– Jag har sagt till henne att hon är välkommen tillbaka när hon vill – även om det skulle innebära att det blir tretton ryttare istället för tolv som planerat, säger Marc.

Imke Schellekens-Bartels som kommer till Timrå 23-25 mars är en välmeriterad, holländsk ryttare. Hon har bland annat ridit två EM med två lag-guld och ett individuellt brons som främsta meriter och sex VM med fem topplaceringar. OS har hon ridit två gånger: i Aten 2004 och Hong Kong 2008, hon var även reserv vid OS i London 2012. Hennes främsta merit från OS är ett lagsilver från 2008 på Sunrise.

Marc har precis bokat Imkes flygbiljett när Ridsport når honom, och han ser verkligen fram emot vårens clinic.
– Imke är en superstjärna, och godhjärtad och jag vet att ryttarna och publiken kommer att älska hennes träning, säger Marc entusiastiskt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden