Sverige
27 februari 2013 13:24

”Det är respektlöst mot hästen”

Det säger Pether Markne, som fått igång en debatt på Facebook om ryttare som använder mobilen när de rider och hanterar hästar.

– Jag ville väl mest göra ett statement, att få folk uppmärksamma på problemet. Jag såg flera ryttare på tävlingarna i Borås som satt och sms:ade på framridningen, med lösa tyglar och båda händerna på mobilen. Vi håller faktiskt på med hästar, de är flyktdjur, säger Pether Markne.

Även Pethers mest kända ”elev”, Malin Baryard Johnsson som gjorde en av få starter på hemmaplan i Borås, reagerade.
– Hon var förvånad över kulturen, det är ju väldigt oprofessionellt. Där kommer ryttare med sina hingstar, och så sitter andra på framhoppningen och håller på med mobilen.

Markne, som är med i förbundets hoppledning, planerar att ta upp problemet med Ridsportförbundet.
– Jag ska prata med förbundet om det, om vad vi kan göra. Kanske kan man hitta någon bestämmelse för tävling, även om problemet också finns hemma. Det är många unga människor som jobbar i stallen, går man och håller på med mobilen när man leder en häst till hagen har man inte fokus. Det är ett ögonblicks verk när det väl händer något, hästar är alltid redo att fly.

Han vill lyfta frågan för att få folk att tänka till, och inse att mobilen kan vänta.
– Reagerar inte vi så är det ju någonstans ok. Det är respektlöst mot hästen och alla andra runt omkring. Hästen är ingen tävlingsmaskin, vi måste förstå att hästen är ett djur med andra instinkter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden