Dressyr
3 februari 2023 18:45

Mästerskapshästen Parzival är död

AvlidenParzival var hästen som bar Adelinde Cornelissen till stora framgångar med flertalet mästerskapsmedaljer. Hennes träningsmetoder möttes dock av viss kritik. På torsdagen somnade den maffiga fuxen in för gott. Läs mer och se Cornelissens hyllningsfilm här.

Mästerskapshästen Parzival är död
Adelinde Cornelissen och Parzival tävlade ihop från det att fuxen var unghäst. Foto: Roland Thunholm

Adelinde Cornelissen började rida Parzival redan när han var unghäst och ekipaget fick sitt genombrott när de blev holländska Grand Prix-mästare 2008. Duon följde också med som reserver till OS i Hongkong samma år. Cornelissen slutade därefter på sitt vanliga jobb som lärare och satsade fullt ut på ridningen. Det berättar Eurodressage om den maffiga fuxen som dog på torsdagen.

Den holländska landslagstränaren Sjef Janssen tog sedan Cornelissen under sina vingar, vilket förändrade hennes ridstil men gjorde henne ännu mer framgångsrik. Sjef Janssen var en av dem som förknippades med rollkur som träningsmetod.

Höga toppar och djupa dalar

Under slutet av 2008 och fram till och med augusti 2009 tog Cornelissen och Parzival åtta av tolv möjliga internationella toppsegrar. Därefter åkte de till världscupfinalen i Las Vegas men kunde inte delta på grund av en mindre skada. 

Vid EM i Windsor 2009 slog Cornelissen och Parzival Totilas tio minuter gamla världsrekord i Grand Prix och vann EM-guld. I küren tog de silver.

Parzivals karriär var en berg- och dalbana med många upp- och nedgångar. Fuxen blev känd för sina felfria byten och piruetter och sina imponerade övergångar mellan piaff och passage.

Os 2016, Dag 5, Ridsport, Hoppning, Jumping
Adelinde Cornelissen fick avbryta ritten vid OS i Rio, som blev Parzivals sista tävling. Foto: Roland Thunholm

Ekipaget ingick i det holländska VM-laget i Lexington 2010 men diskvalificerades på grund av blod i munnen. Laget vann sedan guld.

Cornelissens träningsmetoder med rollkur gav stora framgångar på banan, men ledde också till viss kritik.

2011 såldes Totilas till Tyskland vilket banade väg för Cornelissen som blev världsetta. Tillsammans med Parzival vann hon världscupfinalen i Leipzig samma år.

”Not fit to compete”

Vid OS i London blev ekipaget slaget tre gånger om av Charlotte Dujardin och Valegro. Cornelissen och Parzival vann dock lagbrons och individuellt silver, vilket hon senare menade var höjdpunkten på deras karriär.

I slutet av 2012 gick Cornelissen tillbaka till sin gamla tränare Johan Hamminga när Sjef Janssen drabbades av en hjärntumör. Vid världscupfinalen i Göteborg tog de silver efter Helen Langehanenberg och Damon Hill

Strax därefter fick Parzival diagnosen hjärtarytmi. Han opererades och kom tillbaka i träning där han övervakades med en hjärtmonitor. 2013 tog ekipaget tre EM-medaljer i Herning innan fuxen fick en paus. 2014 tog de VM-brons i küren men vid EM i Rotterdam var Parzival ”not fit to compete”.

Cornelissen försökte hålla fast vid stjärnstatusen men i Grand Prixen vid OS i Rio var Parzival ”en skugga av sitt forna jag”, skriver Eurodressage. Tungan hängde ut och hästen var helt slut. Rio blev den då 19-årige Parzivals sista tävling.

Parzival tillbringade sina sista år hos Adelinde Cornelissen på hennes gård i Holland innan han dog på torsdagen, 26 år gammal.

Här under kan du se ett klipp från Parzivals storhetstid, när han och Cornelissen slog världsrekord med 87,350 procent i Windsor:

Här är hyllningsfilmen som Adelinde Cornelissen delat efter Parzivals död:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden