Hoppning, Ridsport Play
21 april 2021 19:24
Ridsportplus

Mathilda Karlsson: ”Det har känts väldigt personligt”

OS-drömmen leverÄntligen kan Mathilda Karlsson andas ut efter ett helt år av väntan på att få tillbaka sin OS-plats. Ridsport har pratat med Mathilda om kritiken från världsettan, hur hon har mått under processens gång, hennes älskade tävlingskamrat Chopin och känslan av att rida OS för två länder.

Mathilda Karlsson: ”Det har känts väldigt personligt”
"Jag har kvalat 'fair and square' som vilken annan ryttare som helst", säger Mathilda Karlsson. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svenska Mathilda Karlsson tävlar numera för sitt födelseland Sri Lanka och har storsatsat för att kvala till OS. På vägen har hon även tävlat på högsta nivå i Global Champions Tour. Glädjen var stor när det i januari förra året stod klart att hon tagit en OS-plats efter att ha samlat rankningspoäng på tävlingar i franska Villeneuve-Loubet och i Syriens huvudstad Damaskus.

Men glädjen blev kortvarig. I slutet av februari i fjol meddelade FEI att man felaktigt hade godkänt rankningsklasserna och att Mathilda Karlsson därmed skulle förlora sina rankningspoäng – och sin OS-plats. OS-rankningen som tillkommit genom tävlingarna i Frankrike och Syrien kritiserades också från flera håll med argumenten att inbjudningarna till tävlingarna varit begränsade och antalet startande få. I en intervju med World of Showjumping kallade världsettan Steve Guerdat förfarandet för ”oacceptabelt” och menade på att FEI måste ta sitt ansvar.

Mathilda Karlsson överklagade först beslutet till FEI:s tribunal, där det blev avslag, och därefter till idrottens skiljedomstol CAS. Under tisdagen meddelade FEI att CAS givit Mathilda Karlsson rätt.

Poängen från tävlingarna i Villeneuve-Loubet ska räknas. Sri Lanka får tillbaka sin individuella OS-plats från Hongkong som var näst på tur när Mathilda Karlsson blev av med sina rankningspoäng.

190624_shw_jennycheielerstaaf_mathildakarlsson_img_6905
Mathilda Karlsson hoppade Global Champions League i Stockholm med Chopin VA. Foto: Jenny Schwieler Staaf

”Kändes som att jag hade svikit många”

Det har varit en långdragen process, men äntligen kan Mathilda Karlsson börja blicka mot Tokyo. Hon är märkbart lättad över beslutet från CAS.
– Jag visste och kände hela tiden att jag har haft rätt. Men det är klart att jag har tvivlat, speciellt när det har tagit så otroligt lång tid. Det har varit mycket motgångar och kritik, och jag är otroligt glad över det här beskedet.

När hon förlorade sina rankningspoäng var det en chock, berättar hon, samtidigt som hon tyckte det var märkligt att Steve Guerdat föregick beslutet med sitt utspel. Om det har förekommit ett spel bakom kulisserna vill hon dock inte säga någonting om. Vissa invändningar har hon dock mot processen.
– Det har känts väldigt personligt, eftersom det inte var rätt beslut någonstans. Det känns inte heller som att FEI har varit angelägna om att få det här gjort så snabbt som möjligt. Samtidigt medger man att det är FEI som har gjort fel.

Ovissheten och den långdragna processen har tärt på Mathilda Karlsson, men hon har ändå hållit modet uppe.
– Att rida OS är mitt livs mål och det är klart att det känns hårt när det blir så här. Speciellt när euforin var så stor över OS-platsen från början. Jag tänker också på hela teamet och Sri Lankas ridsportförbund, som alla har offrat väldigt mycket för att ta mig dit. Det går knappt att förklara hur mycket det betyder för Sri Lanka som aldrig har haft en hoppryttare som kvalat, eller som ens försökt kvala, till OS innan. För mig kändes det som att jag hade svikit väldigt många.

– För många är det också svårt att förstå vad som har blivit fel. När OS-platsen tas bort är det nog naturligt att tänka att jag har fuskat eller gjort något fel – och ibland har det känts som att folk har trott att jag är kriminell.

– Men jag har kvalat ”fair and square” som vilken annan ryttare som helst. Det känns skönt att man äntligen har fått en ”clean slate” på det hela, säger Mathilda Karlsson.

– Nu hände det här mig, men det hade kunnat hända vem som helst.

Mathilda Karlsson Sylve Söderstrand
Sylve Söderstrand har hjälpt Mathilda Karlsson med träningen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Många som stöttat

Sylve Söderstrand, som trädde in som tränare när OS-satsningen tog fart på riktigt, var en av de första att höra av sig och gratulera när utslaget från CAS kom på tisdagen. Även Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson har visat sitt stöd, berättar Mathilda Karlsson.
– Det är många som har hört av sig, både nu och innan, och varit väldigt stöttande. Jag tror de flesta ryttare förstår att det inte finns något som jag hade kunnat göra annorlunda. Det har inte varit något spel från min sida. Jag har dessutom varit öppen från början med att jag började tävla för Sri Lanka för att kunna kvala till OS, eftersom konkurrensen i Sverige är mycket hårdare.

Även om det blev ett ”hack” i planen, som Mathilda Karlsson beskriver det, har ändå OS-siktet varit fortsatt inställt. Det som nu måste uppdateras är de praktiska detaljerna kring resor och annat, som Mathilda Karlsson inte fått ta del av.
– Mina tränare har varit fortsatt positiva hela vägen och vi har hållit igång med OS som mål. De har varit hundra procent säkra på att vi ska dit och Chopin har varit i tävlingsskick hela tiden. Att det knappt har funnits några stora tävlingar är det som har varit svårt.

Även om Mathilda Karlsson just nu befinner sig i ”stenhård lockdown” på sin bas utanför tyska Hamburg, tror hon än så länge på att OS kommer att genomföras.
– Det är klart att det känns lite overkligt att ha ett OS med hela världen samlad, men jag hoppas ändå att det ska fungera med säkerhet och allt som krävs.

Första vaccindosen är dessutom avklarad för en vecka sedan, och inom några veckor väntar dos nummer två.

”Chopin har förtjänat det här”

Om resan leder hela vägen till OS i Tokyo är målet ”absolut en finalplats”, säger Mathilda Karlsson. Bara matchningen faller på plats hela vägen in i mål.
– Chopin har verkligen bevisat vad han kan. Han är inte snabbast i världen, men han har hoppat otroligt mycket nollrundor på några av världens största tävlingar. Att han kan vara med och kämpa på OS är helt klart. Nu har vi dessutom haft ett år på oss för att få upp lite speed också.

Att få göra den här resan med sin bästa tävlingskamrat Chopin VA är det största av allt.
– Den hästen har gjort så mycket för mig. Jag var med när han föddes och har haft honom i hela hans liv. Att ha en sådan här häst som har allt en OS-häst behöver ha är få förunnat. Han har verkligen förtjänat det här. Även om han inte har förstått något av allt det som har hänt. Han har nog hela tiden trott att han ska till OS. Chopin är väldigt speciell för mig, ibland tror jag nästan att vi kan läsa varandras tankar.

Att Mathilda Karlsson inte tävlar under den blågula fanan gör inget, hon ser det som dubbel glädje när hon rider in på banan för Sri Lanka.
– Jag känner mig jättesvensk och från Sveriges håll har jag känt det som att man är glad över att få med en ryttare extra till OS.

Några ”hard feelings” mot FEI eller någon annan har Mathilda Karlsson inte.
– Nej, absolut inte. Jag tror att FEI hade mycket tryck på sig och var tvungna att fatta ett beslut. Det är viktigt att kunna ingripa vid regelbrott, men det får inte bli personligt vilket det känns som att det har varit. Att sedan nummer ett i världen blir personlig i sin kritik och inte tycker att jag har på OS att göra får stå för honom. Jag är i alla fall väldigt glad nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden