Körning
8 juli 2019 14:32
Ridsportplus

Medaljregn över svenska kuskar

MästerskapMedaljer i lag, medaljer individuellt och många fina placeringar. De svenska kuskarna var i god form när Nordiskt-Baltiskt mästerskap i sportkörning avgjordes i helgen.

Medaljregn över svenska kuskar
Marika Strömberg, nybliven nordisk och baltisk mästare i parkörning med sina russ. Groom är Caroline Strömberg och framför vagnen finns Exact 630 och Pusers Mazarin. Foto: Signe Hoas

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tävlingarna gick på Bjerke travbana utanför Oslo och 17 svenska ekipage kom till start i tufft motstånd från Finland, Danmark och värdnationen Norge.

Ett härligt mixat gäng med både duktiga ungdomar och vuxna veteraner hade tagits ut av landslagschefen Annika Borg, som fanns på plats under hela tävlingen. Med var också ungdomarnas uppskattade tränare, Glenn Geerts, som stöttade och höll koll hela vägen.

I ponnyklassen för par blev det extra spännande. Fem ekipage till start, av dem var fyra svenska. Gunlög Frost var bäst i dressyren men Marika Strömberg och Hanna Holstein var tätt efter och det var mellan dessa tre som striden om mästartiteln skulle stå.
Marika öste på i maraton med sitt russpar, Exact 630 och hans son, Pusers Mazarin. De vann grenen men efter två avklarade moment var Gunlög Frost fortfarande i ledning även om de andra hade knappat in ännu mer.

En precisionskörning på en bana som var ganska ojämn och knepig avgjorde det hela. Marika Strömberg fick minst fel och vann både precisionen och totalt, Gunlög tog silver och Hanna Holstein brons.

Feltramp satte stopp för gulddrömmar

Framgångsrika ponnykusken Sanna Manfredsson passade på att debutera i young drivers-klassen den här helgen. Inledde med en fin dressyr på utmärkta 48,118, fortsatte med att vinna maraton och var i superläge inför precisionskörningen. Ett feltramp på framkörningen satte stopp för gulddrömmarna den här gången. Sanna och Dorthealysts Tristan fick bryta tävlingen. Förhoppningsvis är de snart tillbaka.

Sanna kunde dock glädja sig åt att hennes kolleger och kompisar i ungdomsgänget, Natalie Hellberg, Ester Fagerlind, Elise Strauss, Victoria Persson med flera tog hem både individuella medaljer och ett lagguld.

190708 Ester Fagerlind EÖ
Ester Fagerlind, här i maratonmomentet med sin Talyllyn Abel, tog dels en individuell bronsplats och var också med i det ungdomslag som tog guld. Foto: Siri Arlbrandt-Fagerlind

Svenskt lag-silver blev det för Karin Söderqvist med Lukas, Thomas Sjöberg med Solo Tu och Johan Herner med O’man. Johan tog också ett individuellt silver.

Fin svensk insats alltså. Nu laddar kuskarna om till Falsterbo och sedan börjar det närma sig SM.

Svenska NM-medaljer:

Guld: Camilla Ahlberg, häst, par, Marika Strömberg, ponny par, ungdomslaget.
Silver: Johan Herner, häst, enbet, Gunlög Frost, ponny, par, Victoria Persson, enbet, ponny, children, Natalie Hellberg, enbet, ponny, junior. Laget, häst, enbet.
Brons: Ester Fagerlind, enbet, ponny, children, Elise Strauss, enbet, häst, YD. Hanna Holstein, par ponny.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden