Sport
11 december 2021 14:54

Medicin och vallmo bakom dopningsfall

InternationelltTvå internationella ryttare har friats i dopningsmål efter att de har kunnat visa hur deras hästar har fått i sig förbjudna ämnen.

Medicin och vallmo bakom dopningsfall
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStockphoto

Det är FEI-tribunalen som har tagit beslut i två dopningsfall.

Det ena handlar om hästen Spootnick Davril som reds av Raoul Ronsmans, Belgien, i en tävling i Frankrike i augusti. Hästen testade positivt för den förbjudna substansen O-desmethylvenlafaxine.

Substansen finns bland annat antidepressiv medicin, och då hästens skötare åt sådan medicin sedan lång tid tillbaka anser tribunalen att det är rimligt att Spootnick Davril fått i sig substansen den vägen. Tribunalen anser inte att ryttaren har varit oaktsam, och han får ingen påföljd. Däremot stryks ekipagets resultat från den aktuella tävlingen.

Hela beslutet

Det andra fallet handlar om hästen Oak Grove’s Americana som positivt för tre förbjudna ämnen vid en hopptäving  i Oldenburg 2019. Stoet reds av Harm Lahde, Tyskland.

I dopingprovet som togs på hästen fanns morfin, kodein och oripavin. Alla tre ämnen är förbjudna, men är av FEI listade som ämnen som kan komma in i hästen genom foderförorening.

Så verkar fallet ha varit den här gången. Ryttarens undersökning visade att det fanns opiumvallmo, som är utbredd i Tyskland, i markerna där hans höleverantör odlade hö.

FEI-tribunalen tycker att Harm Lahde har lyckats bevisa att han inte handlat vårdslöst, och inte heller han får någon påföljd. Däremot stryks ekipagets resultat från den aktuella tävlingen.

Hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden