Sport
21 februari 2017 19:54

Yvonne Österholm och Fiera Girl i egen klass

SWB Trophy för de nyblivna 7-åringarna blev en triumf för Yvonne Ŗsterholm och uppfödaren Malin Myrmans vackra Fiera Girl, klockren från start till mål. (uppdaterad med bilder)

Yvonne Österholm och Fiera Girl i egen klass
Fiera Girl med Yvonne Österholm och sin uppfödare Malin Myrman samt Swede Horse styrelsemedlem Emma Wester. @RolandThunholm

I den här klassen dömde Lena Mårtensson i kollegium med Jan-Ove Olsson och Christoph Hess då Magnus Ringmark hade intressen i klassen. Hans partner Stefan Jansson med Zidney fanns i startlistan och då bänkade Magnus sig helt naturligt på läktaren.

De unga 7-åringarna red sitt 6-årsprogram, svårt nog så här års, menade Christoph Hess. Och visst, lite arenaspänning och en del mer att titta på så går det fort att störa ut koncentrationen på de här fortfarande mycket gröna hästarna.
– Det är det här som gör unghästklasser så spännande, de kan börja hur fint som helst och sedan få syn på något och sedan är bilden en annan – och precis tvärtom också förklarade Hess.

Han var genomgående otroligt noga med att poängtera form, kontakt och rakriktning, varje steg i rätt riktning berömdes och varje avvikelse noterades. 

Åsa Gamvik och Bardeano (SWB f -10 e Belamour- Dionysos , uppf Virpi Larsson, äg ryttaren) hade enligt Christoph Hess en ok ritt men inte felfri och gav ett antal tips till Åsa på hur hon kan förbättra deras uppvising.
– Du behöver förbättra lösgjordheten, hur du rider genom hörnen och få mer aktivitet bakifrån och få honom framför dina hjälper, sa Hess bland mycket annat.
Poäng trav, skritt, galopp, lösgjordhet, framtidspotential
7.7, 6.5, 7.9, 7.1, 7.5, totalt 73.40, 

Bardeeno

Första ekipage bland de sex deltagarna att glänsa på rätt sätt var kolsvarta Cobra CS ( SWB f -10 e Skovens Rafael-His Higness, uppf Charlotte Sundell, äg Lisa Johansson).
– Cobra är en väldigt trevlig häst men ryttaren rider lite för fort i traven, försök att bara få längre steg istället för högre tempo. Om du släpper fram nosen har hon lättare med balansen och då går poängen upp, kommenterade Hess.
Poäng trav, skritt, galopp, lösgjordhet, framtidspotential
7,8, 7,8, 7, 7.5, 7,7, totalt 75.600

Cobra CS och en lycklig Lisa

Ett av Sveriges ekipage i unghäst-VM 2016 var Bossanova YL (SWB f -10 e Bocelli-Lobo, uppf Yvonne Sterntorp-Ingvarsson, äg ryttaren) och Mikaela Alderin Danielsson. Stoet är en härligt rörlig individ men hon har spelat Mikaela spratt mer än en gång. Här i Scandinavium skötte hon sig som stora damen och Mikaela klappade henne på halsen som uppmuntran men det räckte inte hela vägen.
– Stoet är så reaktiv, hon vill göra mer än sin ryttare, väldigt ambitiös men för idag blev det för lite lösgjordhet. Hon har en väldigt fin trav så 8,8. I skritten var hon inte tillräckligt avslappnad. Vi tror hästen har en fin potential för en bra galopp, mer avslappning är nyckeln framöver, sa Hess.

Poäng trav, skritt, galopp, lösgjordhet, framtidspotential
8,8, 6, 7,4, 6,4, 7,5, totalt 72.200

Stefan Janson och hans Zidney (SWB f -10 e Zuidenwind – Laurentio, uppf Camilla & Set Andersson, äg Stefan Jansson) är en häst som har framtiden för sig. Stor, gänglig och fortfarande valpig även om det hänt mycket sedan i höstas. Arenan tog Zidney med stort jämnmod, till synes helt obekymrad inledningsvis, men sen spände han till ordentligt. Förargligt efter ett jättefint program.
– Om jag inte visste att han var 7 år skulle jag tro att detta var byten som en 10-årig häst presterat. Båda de svåra skrittpiruetterna var riktigt riktigt bra. Men sen såg han sig själv på monitorn och spände till, kommenterade Hess.

Sist som först, Yvonne Österholm red sin fjärde häst i klasserna här, ingen mindre än unghäst-VM finalisten Fiera Girl (36) (SWB f -10 e Faustinus-Rubinrot, uppf/äg Malin Myrman). ”Firren” såg mer än redo ut för årets utmaningar med fina skrittpiruetter och galoppombyten för att inte tala om formen, den hade precis den där fina silhuetten vi vill se.
–  Du har gjort ett strålande jobb Yvonne, jag tror din fjärde häst var bäst. Du har en bra känsla för vad som är rätt tempo. Skritten är suverän, bra övertramp, ren takt 8,8. I galoppen kunde stoet vinna mer mark. Lösgjordhet 8 och framtidspotential 8,2 och du är vinnaren i klassen, utropade Christoph Hess.

Poäng trav, skritt, galopp, lösgjordhet, framtidspotential
8, 8,8, 7,6, 8, 8,2, totalt 81.200


Segern tog Yvonne Österholm med Fiera Girl. 

Resultat

Foto: Roland Thunholm, Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden