Sverige
12 december 2016 09:53

Mikas idé blev 61 000 till Bröstcancerfonden

Mika Thalén lät inte bröstcancern sätta stopp. Hon både började tävla och drog hon igång Ride Against Cancer som engagerade många i ridsport-Sverige. Nu har Mika lämnat över drygt 61 000 kronor till Bröstcancerfonden.


Mikas idé blev 61 000 till Bröstcancerfonden
Mika Thalén fann kraften hos hästarna när hon blev sjuk. Nu har hon överlämnat en fin check till Bröstcancerfonden.

– Det känns helt magiskt. När vi startade tänkte jag att vi fick vara glada om det blev 10 000 kronor, säger Mika Thalén om att precis ha lämnat över Ride Against Cancers bidrag på 62 432 kronor till Bröstcancerfonden.

Mika på Hässelby Gård utanför Västerås drabbades av bröstcancer i våras och när hon var klar med strålningen i slutet av september pratade hon en sen kväll med Anna-Clara Pettersson, som driver sin verksamhet på gården, om vad de kunde göra. Idén med att bara hoppa rosa hinder under oktober tog form, likaså en logga. Tränare, klubbar, hovslagare och andra som Mika känner var snabba med att haka på. Snart spred sig Ride Against Cancer och människor landet runt har engagerat sig genom allt från clinics och pay & jumps till försäljning av rosa hästsportprodukter där intäkterna har gått till insamlingen.
– Det är bara helt fantastiskt att så många har bidragit och engagerat sig, säger Mika och fortsätter:
– Nu hoppas jag på en fortsättning nästa år och har redan kontakta Svenska Ridsportförbundet. Exempelvis fick Södertälje RK och Bromma RK in 8 000 kronor genom att en tia per start på deras tävlingar gick till Ride Against Cancer. Tänk om ännu fler klubbar kan göra samma sak, säger Mika och ser fram emot en ännu större satsning nästa år.

Hennes egen diagnos rörde till livet ordentligt, men mitt bland operation och strålbehandling fann hon kraften hos hästarna. Hon konstaterar att ha hästarna och deras skötsel med matning, mockning och ridning höll henne flytande.
– Om jag inte hade haft hästarna vet jag inte hur det hade gått. Det är något jag gärna vill få fram med tanke på friskvårdsdebatten som råder, säger Mika

Under behandlingen red hon mer än någonsin förr och började också tävla i hoppning, påhejad och stöttad av tränarna Anna-Clara Pettersson och Martin Jarhäll.
– Jag som knappt har tävlat förr började tävla och tävlade hela sommaren med mina två hästar. Det kändes bara jätteroligt och just i ridningen var allt som vanligt – där handlade det inte om att jag var sjuk, säger Mika.


I Ride Against Cancers insamling har det bland annat funnits rosa hinder…


…ett signerat foto med Jens Fredricson och Lunatic…


…och ett konstverk signerat Rickard Svärd, Mikas hovslagare. Foto: Ride Against Cancer

Fakta

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, är en ideell organisation med 33 bröstcancerföreningar över hela landet. BRO bildades 1982 och har över 11 500 medlemmar. BRO har till uppgift att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen beträffande vård och rehabilitering. www.bro.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden