Sverige
12 november 2021 06:20

Minimått på ligghall ger inte hästar nog med vila

HästvälfärdEn för liten yta gör att hästarna vilar mindre. Det är en slutsats som Linda Kjellberg, doktorand vid Ridskolan Strömsholm, och hennes handledarteam drar i en studie som fått internationell uppmärksamhet. Forskarna vill nu att lagkraven på ligghallar ses över.

Minimått på ligghall ger inte hästar nog med vila
Hästar behöver betydligt mer utrymme än minimikraven på ligghallar för att kunna vila ordentligt. (Arkivbild)

Det är den internationella tidskriften Animals specialutgåva The Sustainable Horse som publicerat artikeln som Linda Kjellberg skrivit tillsammans med tre av sina handledare, Hanna Sassner, Jenny Yngvesson och Karin Morgan.

I artikeln slår de fast att det är avgörande att hästar får tillräckligt mycket sömn. Hur hästar kommer till vila i box jämförs med hur hästar vilar i ligghallar, med ligghallsyta 8, 15  respektive 18 kvadratmeter per häst.

Enligt djurskyddsföreskrifterna är 8 kvadratmeter per häst minimum, men studien visade att hästar med 18 kvadratmeter tillbringade mer tid i ligghallen än de med åtta kvadratmeter till sitt förfogande. En ökning av ligghallsytan per häst ökade alltså tiden hästarna var i ligghallen, och tiden de låg ned och vilade.

Hästar som bodde i box vilade lika mycket som hästar med 18 kvadratmeter till förfogande i ligghallen.

Forskarnas slutsats är att de rekommenderar att kravet på åtta kvadratmeter som minsta yta per häst i en ligghall bör ses över och ökas.
Här finns artikeln

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden