Dressyr
9 mars 2019 17:50
Ridsportplus

Minna Telde efter säsongsstartens succé: ”Vi har mer att ge”

Fin formPå årets fyra första starter har det blivit tre segrar och en fjärdeplats för Minna Telde och hennes Isac. Minna berättar mer om framgången och om sitt beslut som ledde till att dagens kür inte blev så bra som den hade kunnat vara.

Minna Telde efter säsongsstartens succé: ”Vi har mer att ge”
Minna Telde och Isac. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det verkar inte vara någon hejd på Minna Telde och Isac (SWB val f 2005 e Hip Hop-Master, uppf Per-Crister Bengtsson, äg Ekeslund Holding AB). I februari startade de tävlingsåret med seger i både Grand Prix och Grand Prix Special vid de trestjärniga tävlingarna i Sopot. Den här veckan följde de upp med femstjärnig Grand Prix-seger i Doha och en fjärdeplats i lördagens kür.

  – Det var fantastiskt roligt att det räckte till seger i går. Vi hade tre missar och det räckte ändå – jag är överraskad och väldigt glad över det, säger Minna på telefon från värmen i Doha och berättar bland annat att Isac blev lite för spänd i ökade galoppen.
  – Men, vi fick ju nior för halt och ryggning, och jag gläds över att det blev seger, säger Minna som belönades med 71,543 procent i GP:n.

  ”Osmart beslut”

  I dagens kür blev det en fjärdeplats på 74,1 procent. En fjärdeplats är inte fy skam, men Minna berättar att hon fattade ett beslut som gjorde att küren inte blev så bra som den hade kunnat bli.

  – Jag bytte sporrar. Jag trodde att Isac skulle vara lite trött efter att ha gått här i värmen, men jag har en känslig häst och med de här sporrarna blev det ryckigt. Lite on-off så att säga.
  – Det var ett osmart beslut som kostade oss många poäng. Jag trodde förstås att jag gjorde rätt, men det grämer mig. Vi börjar absolut komma ett steg vidare, men man ju ge hästen de rätta förutsättningarna, säger Minna.

  Minna Telde - Isac Fj-2
  Minna Teldes och Isacs träning har lönat sig – tre segrar på fyra starter hittills i år. Arkivbild: Fredrik Jonsving

  Vinterträning ger resultat

  Ekipaget har dock genom sina resultat hittills i år visat att de är på hugget inför 2019. Vad ligger bakom den så stabila säsongsstarten?
  – Vi har legat i vinterträning. Vi har haft tid att tänka till och ändra, och det känns som att domarna ser resultatet. Isac är stadigare, fin i formen, och bättre i piaff och passage.

  Att det blev tävling i Doha beror bland annat på att Charlotte Haid-Bondergaard tyckte att Minna skulle följa med till värmen.
  – Och det tyckte min groom var en ypperlig idé, säger Minna och skrattar.
  – Det har varit väldigt härligt här med sol, värme och hästar som går bra, och vi har hunnit ligga en stund vid poolen och njutit också.

  ”En riktig kelis”

  Minna har några yngre hästar på hemmaplan, men det är alltså Isac som gäller för de högsta klasserna. Minna beskriver honom som en riktigt gosig häst.
  – Han är så otroligt snäll och mysig. En riktig kelis.
  – Han kan vara försiktig av sig och det har varit en utmaning att få honom att känna sig trygg, så det har jag arbetat mycket på.

  Efter att ha startat igång tävlingsåret med en snygg rad resultat ska vidare planering göras. Minna berättar att hon kikar mot utomhussäsongen.
  – När man kommer hem till Sverige från värmen känns nog inte utomhussäsongen så nära, så jag kommer kanske att titta på tävlingar lite neråt.
  Vad är målet för säsongen?
  – Vi har mycket kvar att ge och jag hoppas kunna visa det – att komma uppåt och kunna visa en jämn, fin nivå. Det är där vi hör hemma.

  Film från Sopot:

  Minna Telde ISAC GP CDI Sopot 2019 from Dressage24.pl on Vimeo.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden