Ridsport Play
17 september 2019 10:19

Miracle Man föddes efter mer än 14 månader

MirakelföletNär stoet går ett par veckor över tiden kan det börja kännas oroligt. Camilla Köster i Skåne fick vänta i elva veckor innan Miracle Man slutligen föddes. "Det är så skönt att veta att det kan gå bra ändå", säger Camilla Köster.

Miracle Man föddes efter mer än 14 månader
Hingstfölet Miracle Man var litet men piggt redan från början. Foto: Privat

Det har gått en vecka sedan SWB-stoet Acalaya (e Turban Rose-Ceylon) fick ett hingstföl efter Conthargos. Då hade stoet hållit sin ägare Camilla Köster på halster i flera månader.
− Hon har varit liten under hela dräktigheten, och vi har förstås undrat varför. Vår veterinär Anna Pilåker har gjort flera kontroller och allt har sett bra ut, så det enda vi kunde göra var att vänta. Så mycket annat finns inte att göra, berättar Camilla Köster.

På dag 432 var det dags, nästan tre månader över tiden. Ut kom ett litet hingstföl som vägde 23 kg, vilket är betydligt mindre än vanligt hos SWB-föl.
− Men han var pigg och glad och hade inga infektioner, säger veterinär Anna Pilåker som följt dräktigheten.

Kollades på sjukhus

Sto och föl kördes till Köpenhamns djursjukhus, främst för att det lilla fölet skulle kunna röntgas för att se att benen var förbenade som de skulle.
− Allt såg jättebra ut, och nu väntar vi bara på att han ska bli stark och balanserad nog att kunna dia själv. Hittills har han fått mjölk ur en spann, men vi tror att han snart klarar sig själv, berättar Camilla Köster.

Orsaken till att dräktigheten drog ut på tiden var en infektion i stoets placenta, eller moderkaka. Stoet var inte påverkad av infektionen, men den innebar att fölets utveckling tagit mycket längre tid än normalt.
− Jag har aldrig varit ens i närheten av något liknande, och det har de inte på djursjukhuset i Köpenhamn heller, säger veterinär Anna Pilåker.

Ovanligt men inte unikt

Fölet har fått namnet Miracle Man, och nu när det gått en vecka kan Camilla Köster pusta ut. Nu vill hon gärna att fler ska få veta att ett sto kan gå väldigt långt över tiden.
− Många stoägare blir oroliga när stoet går över tiden, och jag tror inte alla vet hur länge de kan gå. Och det är skönt att veta att det kan gå bra i alla fall.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden