Körning
1 april 2019 19:00
Ridsportplus

Mor och son är båda med i landslaget

Team Mariline Att bli så bra som möjligt! Det självklara målet för mor och son - Marika Strömberg och Oliver Sternhag. Idag är båda med i landslaget i sportkörning, nu tar de ännu ett stort kliv mot den absoluta toppen.

Mor och son är båda med i landslaget
Taktik mellan Oliver Sternhag och Marika Strömberg inför nästa omgång av landslagets träning för Glenn Geerts. Ponnyn heter Mariline’s Topaz. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Satsningen på sportkörning började med kärlek. Marika Strömberg mötte russtoet Pärlemo 4545 (e John Russ) på Skansen i Stockholm, hon föll direkt. Och lyckades också få köpa henne.
–  Pärlemo är grunden till det mesta i vårt team, berättar Marika när vi möts under en träningshelg för landslagskuskar.
–  Hon är förutom körningen, duktig i hoppning och även dressyr.

Marika var dock ingen nybörjare när det gäller häst och körning med häst. Hon har sysslat med ponnytrav, monté, distans och hennes barn, dottern Caroline Strömberg och sonen Oliver Sternhag var tidigt med i hästsvängen.

Köpte en gård på Gotland

Då var man fortfarande kvar i Stockholmsområdet men ska man satsa på russ och körning och avel och hingstvisningar och utställningar med mera, ja varför inte flytta till Gotland?
–  Vi var ju sommargotlänningar fortsätter Marika. Mamma hade butik i Visby, det var välkänt område tyckte vi.
–  Så vi köpte en gård på södra Gotland där det ingick ett gäng får.
–  Så det var ju bara att försöka lära sig allt om fårskötsel.

190401_teammariline_evaosterlund5
Glädjen är alltid närvarande i Team Mariline. Och stoltheten över fina ponnyer. Här Oliver och Signe med Topaz. Foto: Eva Österlund

Så skapades Stuteri Mariline – ett namn som också går igen i deras körsatsning – Team Mariline! Idag finns det 14 hästar på gården, russ naturligtvis men även ridponnyer och ett par ridhästar.

Bland russen välkände Exact 630, Helix från Puser 692, Pusers MazarinMariline’s Trubadur 730, Albin JSA 674, vars far Fax 554 och bror Joel JSA framgångsrikt körts av en annan kusk – Ia Johansson. Bland lite större ponnyer märks Mariline’s Topaz (e Top Nordpol)  och Brännornas Davinci (e Verdi).
–  Men det är Pärlan, dvs Pärlemo, som har betytt allra mest, säger Oliver. Vi är lika gamla hon och jag och jag fick börja rida på henne.

Gott om plats för träning

Oliver red faktiskt sin första clear round på Pärlan när han var fyra år gammal. På gården finns det dels en ridbana dels drygt 80 hektar mark, det finns alltså plats att träna på. Oliver Sternhag började sin tävlingskarriär med Pärlan med snart kom godkände russhingsten Exact in i bilden.

190401_teammariline_evaosterlund3
Fuxarna luftas lite efter träningen. Foto: Eva Österlund

Med just Exact fick han ett fantastiskt startår när Oliver väl fick gå upp i tävlingsklass efter några år som CR kusk. Började med start i Lätt A klass där han vann dressyren och slutade med start i Europamästerskapet för unga kuskar som gick i tyska Schildau, året var 2016.
–  Bara att få göra resan var otroligt, menar Oliver.

Parallellt med Olivers framgångar var också Marika igång med sitt russpar. Hon blev bland annat svensk mästare i parkörning i Sala 2017 och tog silver i Skogsborg 2018. Marika har också hela tiden varit med som groom till Oliver när han kört i Falsterbo, på Scandinavium i Göteborg och på sportkörnings-SM i Göteborg där alla ekipage gjorde den spektakulära rundan igenom centrala stan innan det var dags för maraton i Slottsskogen.

Blev bästa juniorkusk

Oliver missade EM 2018 men kom ändå igen med bland annat Junior SM silver med Helix och blev bästa juniorkusk 2018 samtidigt som Exact i teamet blev bästa körponny kategori B 2018.

190401_teammariline_evaosterlund4
Uppvärmning av egna uppfödningen Mariline’s Topaz. Oliver kör och Marika är groom. Foto: Eva Österlund
190401_teammariline_evaosterlund6
Signe Hoas är hästskötare och en viktig del av teamet. Foto: Eva Österlund

Framgångar och spännande upplevelser men både Marika och Oliver kände att nu kanske det var dags att gå upp i storlek för Olivers del.

Dags att leta större ponny alltså och så kom Brännornas Davinci in i teamet tack vare kuskkollegan Susanne Ankermark.
–  Landslagstränaren Glenn Geerts var väl inte speciellt förtjust i den här ponnyn från början, berättar Marika, men han har ändrat sig. Ponny är otroligt arbetsvillig.
–  Med i bilden finns också egna uppfödningen Mariline’s Topaz. Vacker med mycket gång men teamet har tvekat lite.
–  Vill den här ponnyn gå körning är frågan. Hela vägen upp till toppen?
–  Han är fantastisk när han rids så vi får väl se hur det blir med honom i framtiden.

Dags att höja ribban

När landslagsledaren Annika Borg i höstas valde ut sitt gäng fanns det också en plats för Marika Strömberg. I parklassen med sina fuxfärgade russ.
–  Nu måste jag höja ribban ordentligt, menar hon, men det är ju här jag vill vara.

Marika med sitt russpar. Groomen heter Signe Hoas.
Marika med sitt russpar, här Pusers Mazarin tillsammans med sin far Exact 630. Groomen på bilden heter Signe Hoas. Foto: Eva Österlund

De stora mästerskapen hägrar alltså för den här gotlandsdelen av det svenska landslaget i sportkörning.  Marika och Oliver tränar på för landslagstränare Glenn Geerts och för egna tränare. Årets tävlingssäsong har redan börjat. Nu är det upp till bevis om man kan hänga med.
–  Vi ska köra Dorthealyst i Danmark, Bornem i Belgien, NM i Oslo i Norge, samt SM i Vaggeryd. Till att börja med, avslutar Marika Strömberg. Sedan får vi se om det räcker ända fram till VM i Ungern i september.

190401_teammariline_evaosterlund7
Oliver Sternhag och Helix i maratonområdet i Åstorp våren 2018. Foto: Eva Österlund

Fakta

Team Mariline

Team Mariline består av Marika Strömberg, senior, Oliver Sternhag, junior, Caroline Strömberg, groom, Signe Hoas, medhjälpare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-