Sport
23 februari 2017 12:40

Morgonträningen är klar, nu rider vi

Dressyrryttarna häckade inte länge på ryttargalan. När det är banträning med start kl 6 ringer klockan tidigt för dem och hästskötarna. Vi spanade in formen inför dagens världscupkval, många nöjde sig med banpromenad och lugn jogg.

Morgonträningen är klar, nu rider vi
Från vänster Fabienne Lutkemaier och D´agostino, Jessica von Werndl-Bredow med Unee BB och en avslappnad Isabell Werth på Emilio. En gissning är att trion ligger i övre delen av resultatlistan, tunga tyska namn. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

På så här stora tävlingar är det trångt om tider i arenan och det blir tidiga morgnar för dressyrryttarna. Det är de ganska vana vid och det brukar inte vålla protester. Men på en stor tysk tävling i höstas så hade arrangören lagt träningstider vid 4-tiden, då protesterade en viss tysk dressyrdrottning och åkte hem, med rätta. Inte rättvist för någon spelare i teamet. Här i Göteborg fungerar det smärtfritt, ryttarna bor mer eller mindre på anläggningen och förlorar ingen tid i transport.
– We love it here, som tyska landslagstränaren Jonny Hilberath utryckte det.

På plats finns alltid FEI-funktionärer som övervakar träningen och ser till att bara besiktigade hästar rids i arenan. 

Först på plan idag var ett svenskt ekipage som gjort fina insatser här genom åren.

Paulinda Friberg med Di Lapponia T (Hann f -01 e Donnerhall – Argument)

Deras rutin inför start är att promenera och på det sättet titta på banan men göra starten senare på dagen än mer positiv.


En annan häst som promenerades var Thriller som Katja Gevers ska rida. I tygeln höll kände tränaren Tristan Tucker, också alias Brett Kidding

– Thriller promeneras för att han ska känna att han själv kontrollerar arenan och sin hjärtrytm. Han ska uppleva att detta är en säker plats, förklarar Tristan som är känd för sin teknik inom miljöträning liksom som dressyrtränare.

De två nya svenska ekipagen tog chansen att titta lite extra på arenan. 

Per Duvefelt och Edvin (SWB f -99 e Tip-Top-Amiral, uppf PD Ridsport, äg Per Duvefelt)


Malin Rinné och familjens Scharmeur (SWB f -03 e Schwadroneur-Napoleon, uppf, Lise-Lott Ljung, äg Sundsmåla Gård)


Per och Edvin


Malin och Scharmeur


Patrik Kittel var tidigt på plats med sin ”Dude”, enligt startlistan heter han Delaunay (Old f -06 e Dr Doolittle-Feinbrand)

Bland toppryttarna är det inte så vanligt med hela kittet av matchande schabrak, lindor, väst och luva som präglar många ungdomstävlingar.


Margo Timmermans från Holland med sin Catch Me (KWPN f -07 e Dreamcatcher-Goodtimes) kör med praktiska hoppskydd runt om. Det är snabbare både av och på, ventilerar bra och skyddar tillräckligt.


Fabienne Lütkemaier och hennes D’Agostino får vi med stor säkerhet se på EM i Göteborg.
– Vi tittar lite på arenan men vi trivs väldigt bra här båda två, sa Fabienne.

Lite extra tittade de på filmkameran i hörnet….


”Dude” har utvecklats mycket, visade verkligt fin piaff på stället.


Isabell Werth rider sin påläggskalv Emilio (Westf f -06 e Ehrenpreis-Cacir x). De joggade långsamt runt i avspänd form. 


Jessica von Bredow-Werndl och hennes Unee BB tävlar i världscupen för första gången denna säsong. I Göteborg har de plockat hem segern två gånger.
– Förra året ville jag för mycket och satte för stor press, det var mitt fel. Nu är det bara roligt, jag har viktigare saker att tänka på, säger Jessica.


Hon blir mamma i augusti och mår riktigt bra, men prioriteringarna ändras. Ny familjemedlem trumfar tävlingsresultat.


Kristian von Krusenstierna och Languedoc ser ut att vara i finfin form.


Det var egentligen bara ett ekipage som red, och red, och red. Mai-Tofte Olesen och Rustique har förhoppningsvis nog med bränsle kvar i tanken till sin ritt i eftermiddag.


En kort stund rådde bryderi bland funktionärerna. Tränaren Tristan Tucker sitter på en häst med en nummerlapp som indikerar start i klassen. 
– Det går inte an!
Men det redde ut sig, hästen var en sällskapshäst som behövde rastas lite, hade inte fått ett eget hästnummer utan därför lånat en boxkamrats lapp.
– Vi tillåter att andra än tävlande ekipage rider i arenan när det är så här gott om plats, är det full startlista går det inte, förklarade en av FEI-stewarderna.
 

Klockan 13:40 är det dags för start, den sänds via SVT Play.

Startlista

ALLT FRÅN SCANDINAVIUM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden