Körning
13 mars 2018 06:30

Mot mästerskapsmedaljer med Michael Freund

KörträningÄr fyrspannslegendaren Michael Freund svensk sportkörnings svar på skidskyttarnas Wolfgang Pichler? Helt klart är att konceptet medelålders tysk tränare med mängder av framgångar och rutin kan sätta ordentlig fart på aktiva idrottare, antingen de kör häst eller åker skidor med gevär på ryggen.

Mot mästerskapsmedaljer med Michael Freund
Micha testar Fredrik Perssons spann i Flyinge. Assisterar gör groom Pernillha Engström. Foto: Eva Österlund

I veckan testar och tränar ”Micha” de svenska landslagskuskarna på hemmaplan i Minden i Tyskland.

Micha kom in i svensk sportkörning redan förra året, han var en del av den svenska fyrspannssatsningen mot Europamästerskapet. Han tränade de tre kuskarna, Johan Dengg, Fredrik Persson och Axel Olin, han taktikade, följde med på tävlingar, höll koll.

När de höga förväntningarna på en svensk EM-medalj i körning inte riktigt infriades tog Micha det med ro.
– Svenskarna är duktiga, sa han direkt efter prisceremonin i Göteborg, men de behöver nya hästar med bättre kapacitet.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_3

Då var det ganska osäkert om han själv skulle få fortsätta som tränare i Sverige. Han ville gärna men väntade på ett besked från de köransvariga inom förbundet. Och det kom. Svenskarna ville gärna fortsätta med samarbetet.
– Kunde Micha tänka sig att fortsätta som landslagstränare för främst seniorkuskarna?
Han sa ja och många drog nog en suck av lättnad.

Första träningen

Första träningen hölls på Flyinge i januari. I ett råkallt ridhus höll han stenkoll på enbetsekipage, par och fyrspann. På plats fanns också de tre landslagscoacharna, Lotta Pålsson, Camilla Kvist och Annika Borg.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_1
1. Micha Freund väl påpälsad vid årets första träningstillfälle på Flyinge. Foto: Eva Österlund

Annika Borg har träning som ett av sina ansvarsområden och på lediga platser under den här första träningen hade hon också satt in lovande ekipage utanför gruppen med landslagskuskar. Bland dem Annelie Blomberg, veteran i tävlingssammanhang men med en ny häst. Langoa Barton (e Dahlwinnie, uppf Christer Pålsson) framför vagnen.

Träningen för Micha den där iskalla januaridagen gick hur bra som helst.
– Hästen gick så där som man bara drömmer om, menade Annelie.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_5
5. Fredrik Persson har gått om nya kandidater till spannet hemma i stallet utanför Flyinge. Bland annat de här två helbröderna efter Hip-Hop. Foto: Eva Österlund

Fyrspannskuskan Fredrik Persson fortsatte samarbetet med Micha nästan direkt efter EM. Främst med att hitta nya, yngre hästar, pröva dem i spannet och försöka förverkliga målet att hänga med i den internationella fyrspannstoppen.
– Jag vill känna att jag verkligen kan utmana och platsa bland de allra bästa.

Fredrik har också testat sina hästar vid årets två träningstillfällen så här långt. Många ögon har följt honom. Vilka hästar ska gå vid stången, vilka hästar ska gå där framme. Ska han inte byta den mot den? Blir det ett konkurrenskraftigt spann och när blir det klart?

Utvecklar nytt spann

Fredrik kör på, han har lärt sig att stänga av onödigt snack vid sidan om. Och klart blir det aldrig, det handlar om hästar, levande kraft. Men samarbetet med Micha fungerar bra och självklart är Fredrik en av dem som åker till Minden på träningsläger.
– De gamla hästarna har gått i pension, jag utvecklar ett nytt bra spann, jag har ett riktigt bra gäng av hästägare och sponsorer med mig och ett bra team.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_8
Catharina Eneroth och Cynthia – stark utmanare i svensk sportkörning. Foto: Eva Österlund

Med till Minden åker också Catharina Eneroth med eleganta Cynthia och Camilla Lind med kraftfulle Aramis. Båda var med och tränade vid tillfälle nummer två i februari, också på Flyinge.

De är med i den så kallade utmanargruppen men har varit med på båda träningstillfällena för Micha på hemmaplan. Och båda är lika nöjda. Ingen av dem har en s.k lätt häst men Micha Freund har hittat en hel del nya knappar. På deras hästar och på Thomas Sjöbergs mäktiga fux som också var med.
– Jag har ju kört mycket för Christer Pålsson och han och Micha påminner en hel del om varandra, menar Catharina. Det har hänt mycket med Cynthia och Minden kan bli ett riktigt lyft innan en tuff tävlingssäsong börjar.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_7
Thomas Sjöbergh och Solo Tu var med på senaste Micha-träningen. Foto: Eva Österlund

För Camillas och Aramis del är det träningskombinationen Freund och Tomas Eriksson som har fungerat perfekt i vinter. Hon är laddad för Minden, hästen känns jättefin och målen är höga för det här ekipaget. Det finns mästerskap som hägrar, och varför vara i utmanargruppen när man kan vara i landslagsgruppen?

Ponnykusk startar med stor häst

Med i Flyinge men inte i Minden är unga och framgångsrika Linnea Kristiansen. Linnea som fortsätter att ligga i topp med sin ponny Plassens Lucky Luke, startade också med stor häst på allvar förra säsongen. Det såg mycket lovande ut med ”Berra” dvs Barracuda ägd av Mattias Bowallius, som ställde hästen till Linneas förfogande och som gladdes över hennes framgångar. Och så var plötsligt allt över. Man tvingades ta bort Berra efter en akut sjukdom.

Det är fortfarande svårt för Linnea och Rebecca, mamma och groom, att tala om ”Berra” men nu har han i alla fall fått ett efterföljare i sexåriga stoet Tabea och teamet fick också en plats på senaste träningen för Micha Freund.
– Det är en tuff dam, berättar Rebecca Kristiansen, men Micha kände till blodslinjen och kom med bra tips.
– Hästen är sex år och gått i parkörning i Tyskland. Hon kommer från området vid Dillenburg och där har hon fått lära sig att gå i backar.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_6
6. Linnea Kristiansen med nya tävlingspartnern Tabea, ett sexårigt sto från Tyskland. Foto: Eva Österlund

Tabea är bara 1.58 över manken men ser större ut framför vagnen och tanken är att hon och Linnea gör sin säsongsdebut hos KUSK i mitten på april. Årets stora mål för Team Kristiansen är dock EM för ponnyekipage. Här ska Lucky, 17 år ung, visa att han fortfarande håller hög, internationell klass.
– Han är hur pigg som helst, avrundar Linnea Kristiansen.

I dagarna samlar alltså Annika Borg sitt Minden-gäng, Karin Söderqvist med både häst och ponny, Fredrik Persson med fyrspann och så enbetskuskarna Catharina Eneroth, Maria Henriksson, Annelie Blomberg och Camilla Lind.

Snart är det också dags för de unga kuskarna att samlas för träningar. För dem handlar det om EM som går andra veckan i augusti i Ungern och om en ny landslagscoach, belgaren Glenn Geerts som i år tar sig an både de svenska ungdomarna och våra parakuskar.

Parakuskar och enbetskuskar kör VM i Holland sista helgen i september.

180313_motmasterskapsmedaljer_evaosterlund_4
4. Micha och Axel Olin tränar i Crafoordhallen på Flyinge. Foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden