Sverige
13 september 2021 06:29

Myggburet virus infekterar hästar i Sverige

StudieHästar från olika delar av Sverige har varit infekterade med sindbisviruset, ett virus som har sitt ursprung i Afrika. Det visar en ny studie.

Myggburet virus infekterar hästar i Sverige
Klimatkrisen gör att virus som tidigare inte har funnits i Sverige numera gör det. Detta drabbar även hästar i landet. Foto: IStock/dusanpetkovic

Virusinfektioner som sprids av myggor väntas öka i takt med klimatförändringar och globaliseringen. Detta gäller både människor och djur, även hästar.

I Sverige finns i dag det myggburna sindbisviruset, som orsakar det som kallas ockelbosjuka med feber och ledvärk hos människor.

Nu har forskare vid Uppsala Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visat att detta virus också infekterar hästar i Sverige. Detta berättas i ett pressmeddelande.

Ursprung i Afrika

Sindbisviruset har sitt ursprung i Afrika och de stammar av viruset som finns där är nära besläktade med de stammar som har hittats i Sverige. I Sydafrika har flera hästar som smittats fått feber och neurologiska symptom.

Studien visar att hästar från olika delar av Sverige har varit infekterade med sindbisviruset. Om detta innebär att svenska hästar riskerar att utveckla sjukdom på samma sätt som i Sydafrika är dock inte fastlagt utan återstår att studera, står det i pressmeddelandet.

Hela studien

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden