Sverige
16 augusti 2021 06:25

Så påverkas hästens prestation av andel kroppsfett

ForskningAtt det har betydelse för fysiska prestationer hur mycket kroppsfett hästen bär runt på är en vedertagen uppfattning. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tagit reda på vad det egentligen är som händer i kroppen när hästens vikt går upp och ner.

Så påverkas hästens prestation av andel kroppsfett
Studien från SLU visar att hästar med hög andel kroppsfett presterar sämre än de med lägre andel kroppsfett. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Say-Cheese

SLU har gjort en kontrollerad studie för att undersöka vad som händer med prestationen och det fysiologiska och metaboliska svaret under fysiskt arbete hos en grupp hästar när de både gick upp och ner i kroppsfettinnehåll.

Nu berättas det om studien i ett pressmeddelande. Det handlar om att nio hästar som vägde ungefär 400 kg studerades i två perioder om vardera 36 dagar. Den ena perioden innebar att de fick lite mer foder än de behövde vilket gjorde att de ökade i vikt, och därmed också fick mer kroppsfett.

Den andra perioden innebar att de fick den energi de behövde eller lite mindre genom fodret. Detta gjorde att de tappade lite i vikt eller stannade kvar på den. Skillnaden i vikt mellan de två perioderna var 15-20 kg per häst och skillnaden i kroppsfettinnehåll och hull 5-8 procent. I slutet av varje period gjorde hästarna två olika slags arbetstester där flera olika mätningar genomfördes.

Ökad hjärtfrekvens

När hästarna hade det högre kroppsfettinnehållet ökade deras hjärtfrekvens vid ett standardiserat arbete samtidigt som deras tröskel för mjölksyra sjönk. Båda effekterna var väntade, är kopplade till sänkt prestationsförmåga och kan bero på att hästarna blivit tyngre.

En mindre väntad effekt var att hästarna också fick lägre nivå av blodglukos. Detta är också är ogynnsamt för prestationen. Ytterligare en oväntad effekt var att andelen röda blodkroppar sjönk när kroppsfettinnehållet ökade. Detta kan också vara kopplat till sänkt prestationsförmåga. I pressmeddelandet står det att orsaken till detta är oklar,  men att det kan bero på att levern, som tar hand om gamla röda blodkroppar, fungerar på ett annat sätt vid högre kroppsfettinnehåll. Det tog också längre tid för hästarna i testet att få ner mjölksyran  efter arbete när de hade mer kroppsfett.

Vid en bedömning av lättheten i hästarnas gångarter och deras arbetsvilja i ett tävlingsliknande ridtest fick hästarna också sämre resultat när de hade det högre kroppsfettinnehållet. Den här bedömningen gjordes bedömdes av domare som inte kände till hästarnas kroppsfettinnehåll.

”Inte bra för prestationsförmågan”

Slutsatsen av studien blev att ”sammantaget visar den här studien att ökad kroppsvikt och kroppsfettinnehåll ger ett fysiologiskt och metaboliskt svar som inte är bra för prestationsförmågan. Tillståndet fördröjer dessutom återhämtningen efter arbete och verkar påverka rörelsemönstret negativt.” 

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden