Dressyr
24 november 2016 07:30
Ridsportplus

När partnern inte vill vara med

På tävlingarna i Helsingborg sågs Johanna Due-Boje på sin vackre Don Corleone, blank, vacker och pigg som en mört. På banan blev det för mycket energi men Johanna bara log, hon kunde inte fått en bättre känsla. Hennes häst ville vara med igen.

När partnern inte vill vara med
Don Corleone är på väg tillbaka till sin tidigare form, här med Johanna Due-Boje i Helsingborg.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Många minns Johanna Due-Boje och Don Corleone (SWB val f –01 e Don Schufro-Bolero, uppf Rose Mathisen och Gränsbo Stuteri, äg Bäckaängs Gård) fina resultat i U25-klasser 2014. Under 2015 fortsatte de två att klättra uppåt och etablera sig i Grand Prix på en fin nivå.

  Don Corleone och Johanna på SM i Hammarö 2015.

  I maj i Odense det året segrade de i Grand Prix Special på 69,333 procent. Precis för ett år sedan på Helsingborgs meeting var de tvåa i både Grand Prix och kür. Kort sagt, framtiden såg ljus ut för duon. 

  Under 2016 har det varit nästan knäpptyst tills starten i Helsingborg under dressyrmeetinget i küren. Orsaken var lika förvånande som skrämmande. Johannas ögonsten tappade plötsligt lusten att jobba, han var stum och stel i musklerna och helt ovillig i all träning. 

  Don Corleone har alltid varit arbetsvillig och bussig, här i ett kval till Lövsta Future Challenge i spöregn på Strömsholm.

  Det tog tid att förstå och ännu är Johanna Du-Boje och veterinärerna inte helt klara på vad det är Don Corleone drabbades av. När blodprov visade på förhöjda CK-värden började de komma något på spåren. CK, Kreatinin Kinas,  är ett känsligt enzym som stiger snabbt i blodet under ca 4-6 timmar efter arbete och blodvärdet planar normalt ut under 4-7 dagar. Förhöjda värden kan kopplas till korsförlamning som i sin tur är tätt förknippat med träning, utfodring och ämnesomsättning.

  Problemen kom smygande och först i backspegeln märktes det ett mönster.
  – Jag tror han hade detta redan i Frankrike i maj när jag var nere och fick utgå då Don Corleone inte alls ville gå. Det blev nog för mycket med värmen och resan på redan trötta muskler kan jag konstatera nu. Efter det tappade vi självförtroendet och åkte inte och tävlade förrän två månader senare i Laholm.  Där var han super i 20 minuter på framridningen sedan kändes det som att all energi var slut. Det var efter den händelsen som vi åkte direkt och tog blodprov. Proven visade förhöjda CK värden. 

  För Johanna blev provsvaret egentligen ingen ledtråd.

  – Nej, jag hade svårt att förstå varför för han har ätit och tränats likadant de senaste åren med gott resultat.

  Förslaget hon fick var att prova förändra foderstaten och lägga om ridningen.
  – Jag blev ordinerad mycket rörelse men absolut ingen samling så vi har mest rejsat på åkrarna sedan i somras.
  – Fodermässigt har jag fått ta bort all stärkelse och socker i maten till Don Corleone. Jag tycker han verkar må mycket bättre nu.

  Nu går arbetet vidare med att få honom helt återställd.
  – Vi ska ta nya prover nu när han är i mer normalt arbete och se hur det ser ut, kanske även göra ett ridprov där man tar prover både innan och efter ridning.
  – Därför var jag så glad att han var lite väl på nu i helgen, då känns det trots allt som vi börjar se ljuset i tunneln.
  – Jag blir så ledsen när hästen inte vill, jag skulle aldrig vilja rida på en häst med ”kniven mot strupen”, att lyssna på sin häst är det största ansvaret du har som ryttare. Du får aldrig gå över gränsen till vad de har att erbjuda dig.
  – Jag gjorde ju samma val med Brownie, som alltid bara gett 110% på banan. När jag startade en Interermediare II och kände att jag fick pusha henne för mycket. Då fick hon bli betäckt och få ett föl istälelt. Nu får hon gå nån tävling då och då, bara på skoj och gärna sin kür som hon älskar.

  För Johanna var det skönt att få svar på varför en häst som alltid älskat att jobba innan helt plötsligt säger nej.
  – Jag var så rädd att han tröttnat på dressyr, han som alltid älskat arbetet. Vi får komma igen nästa år istället, säger hon, stärkt av helgens kvitto. 

  Pigg på gränsen till för pigg men på väg tillbaka. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden