Sverige
12 oktober 11:33

”När ska tjejer prioriteras lika mycket som killar?”

ObalansRyttaren Malva Hallbäck har i sitt gymnasiearbete upptäckt en snedfördelning av fritidsbudgeten i hemkommunen Åre. Något som har fått henne att reagera och ställa frågan: ”När ska tjejer prioriteras lika mycket som killar?”

”När ska tjejer prioriteras lika mycket som killar?”
Malva Hallbäck med egna hästen Vincenza. Foto: Privat

”När ska tjejer prioriteras lika mycket som killar?” Det undrar Malva Hallbäck som i sitt gymnasiearbete upptäckt en snedfördelning av fritidsbudgeten i hemkommunen Åre. Malva Hallbäck har haft hästar och ridsport som sitt största intresse under hela sin uppväxt, precis som många andra tjejer i Åre.

– Ishockeyhallen får cirka tre miljoner kronor per år medan ridklubben får cirka 200 000 kronor per år. Att det skulle vara sådan stor skillnad, det trodde jag inte, säger Malva Hallbäck i en intervju med P4 Jämtland, som du kan lyssna på längst ner.

– Jag blev otroligt chockad och förvånad över hur stor snedfördelningen faktiskt är. Om det varit flest tjejer som spelade ishockey och flest killar som red, hade fördelningen av pengarna sett annorlunda ut då? säger hon vidare i ett pressmeddelande.

– Jag är väl medveten om att vi måste satsa mer på tjejerna, säger Peter Jansson, centerpartist och ordförande i Åres kommunfullmäktige, till P4 Jämtland.

Tanken är nu att det ska startas en medborgardialog med föreningslivet i Åre för att se vad som behöver förändras för att få ett mer inkluderande föreningsliv.

– Tyvärr tror jag inte att Åre är unikt, skriver Malva Hallbäck i ett mejl till Ridsport.
– Kan man få fler att engagera sig så är det lättare att påverka och få förändring.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden