Hoppning
26 maj 2023 15:11

Nations Cup färdighoppad – blygsam insats av Sverige

InternationelltPoängjakten i EEF Nations Cup är igång för Sverige – första omgången hoppades i Danmark på fredagen. Men det blev ingen svensk succé.

Nations Cup färdighoppad – blygsam insats av Sverige
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero. Foto: Roland Thunholm

Fredagens omgång i EEF Nations Cup var den första där Sverige, som ingår i Norra gruppen, kunde plocka poäng. Övriga länder i Sveriges grupp till start i Uggerhalne är Litauen, Danmark, Finland, Norge och Polen – det är alltså dessa länder som fajtas om samma poäng.

Sverige slutade till sexa med flera av nationerna från samma grupp före sig i resultatlistan.

Elva lag startade och den en trestjärniga 1,45-banan bestod av tolv hinder med 15 språng.

För Tyskland blev det en dålig start då deras första ryttare Philip Rüping ramlade av lite snopet tidigt i banan.

Stark svensk start

Erika Lickhammer-Van Helmond och Hesjedal NL var först ut i svensk laget som nummer 9 i startfältet. Den 41-åriga ryttaren lotsade sin häst rutinerat runt, och det såg säkert ut hela vägen runt. Det blev också den femte nollan i klassen.

När första ekipaget i varje lag hade gjort sin runda hade Norge, Litauen, Nederländerna, Danmark och Sverige en nolla i protokollet.

Rolf-Göran Bengtsson visade en Zuccero med mycket spänst i språnget. Det blev ytterligare en nolla för Sverige.

Efter halva första rundan – två ekipage från varje lag – var Sverige och Nederländerna ensamma om att ha två felfria ekipage.

Douglas Lindelöw och eleganta 10-åriga stoet Charlie’s Way gjorde allt rätt till att börja med och stoet studsade enkelt genom trekombinationen. Vid vattengraven ville hon dock inte vara med, och drog ganska kraftigt förbi åt vänster två gånger. Därmed blev det svenska ekipaget uteslutet.

När tre ekipage i varje lag hade gjort sitt hade Sverige, Danmark, Litauen, Nederländerna och USA två felfria vardera.

USA:s sista ekipage Alessandra Volpi/Berlinda satte sedan en stensäker nolla.

Snopet nedslag

Peder Fredricson och 9-åriga Vroom de la Pomme Z gav ett samspelt intryck trots att de inte har varit ett ekipage så länge. B-hindret i trekombinationen föll dock efter en lätt touch. Det blev 4 fel, vilket också blev Sveriges resultat första rundan.

Inför andra rundan toppade USA och Nederländerna med 0 fel vardera. Därefter kom Danmark, Sverige och Polen med 4 fel vardera.

Andra rundan

Erika Lickhammer-Van Helmonds Hesjedal NL visade återigen prov på stor kapacitet och säkerhet i hoppningen. Efter en väl avvägd runda fick ekipaget sin andra nolla i protokollet.

När första ekipagen gjort sin hoppning i andra rundan fortsatte USA leverera en nolla. Även Tyskland och Litauen hade felfria ekipage först ut i andra rundan.

Zuccero visade riktigt fin och spänstig hoppning i andra rundan. Men trots att det såg ut som att han hade tillräckligt med fart och kraft mot vattengraven tappade han ner en hov och det blev plask i vattnet – 4 fel för ekipaget.

När två ryttare i varje lag gjort sitt i andra rundan låg Sverige fyra, med enbart Polen före sig bland de lag som tillhör Norra regionen.

Douglas Lindelöw fick återigen problem vid vattnet och fick 39 fel.

Seger till USA

Innan USA:s sista ekipage gick in på banan för sin andra runda stod det klart att de skulle vinna som enda lag med 0 fel. David Will avslutade snyggt för Tyskland med en felfri runda tillsammans med Zaccorado Blue. 8 fel totalt för Tyskland.

Peder Fredricson gjorde ett gott jobb med sitt fuxsto, men det blev 4 fel, vilket var dyrt för Sverige som slutade på totalt 12 fel.

För danske Andreas Schou blev det tvärtom – genom att leverera en säker nolla tillsammans med I Know lyft Danmark i resultatlistan med sina totalt 8 fel. Till publikens jubel blev det en andra plats och fina poäng i serien.

Sverige slutade sexa, med Danmark, Polen och Litauen från den Norra serien före sig i prislistan.

Norge nästa

Den andra och sista omgången i serien där Sverige kan få poäng rids i norska Drammen 1-4 juni. Topp fem i seriens fyr regioner Norra, Central, Väst och Södra gör upp i varsin semifinal och de tio bästa nationerna möts sedan i final. Skulle Sverige sluta topp fem i Norra regionen rider man semifinal i franska Deauville 22-25 juni och finalen går sedan i Warszawa 14-17 september.

Liveresultat
Startlista, Danmark
Banskiss
Livesändning Uggerhalne

Under fredagens eftermiddag rider också ett toppat svenskt lag den femstjärniga nationshoppningen i Rom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden