Hoppning
23 februari 2023 23:16
Ridsportplus

Henrik och Iliana vann i Scandinavium

GHS 2023Jublet visste inga gränser när världsettan Henrik von Eckermann tog hem 1,50-segern på torsdagen i Scandinavium. Tillsammans med EM-hoppet Iliana red han i mål som vinnare med minsta möjliga marginal. Klassen var en riktig "svenskklass" med många fina blågula placeringar.

Henrik och Iliana vann i Scandinavium
Henrik von Eckermann och Iliana i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hela fem svenskar gick till omhoppning i torsdagens sista och största klass i Scandinavium. Det blev en rafflande uppgörelse mellan de utländska gästerna och svenskarna som resulterade i en femstjärnig 1,50-seger för världsettan Henrik von Eckermann och hans EM-hopp, 10-åriga Iliana. Duon gick i mål blott två hundradelar snabbare än tvåan, fransmannen Julien Anquetin med hästen Gravity of Greenhill.

  Trea blev belgaren Wilm Vermeir med Enola Gay of Two Notes Z medan Sveriges egen Rolf-Göran Bengtsson knep fjärdeplatsen med läckre skimmelhingsten Zuccero. Det var andra topplaceringen på mindre än en vecka för svenskduon som förra helgen tog hem en trestjärnig 1,60-seger i Tyskland. Emma Emanuelsson blev sexa med Stakantura och Erika Lickhammer van Helmond tog hem åttondeplatsen med Hesjedal NL.

  Snabb mental omställning

  Emma Emanuelsson var bland de sista svenska ryttarna att få en startplats i de internationella klasserna. Under torsdagen visade hon förbundskapten Henrik Ankarcrona att det var ett riktigt beslut när hon red dubbelt felfritt i 1,50-klassen.
  − Hon har varit i väldigt bra form, och jag hade en bra känsla. Jag tyckte att hon hoppade jättefint i båda omgångarna, så jag är jätteglad, säger Emma.

  Att få sent besked om starterna i Göteborg har sina sidor, menar hon.
  − Det är till fördel att veta det lite tidigare, så att man mentalt kan planera lite. Nu har Stakantura gjort fina resultat och var redo för det, men det hade varit skönt att veta det tidigare för at kunna förbereda sig ännu mer.
  − Och det är klart att det är värt det att få vara här. Nu är vi igång.

  Styrkebesked från Hesjedal

  Erika Lickhammer van Helmond satte också dubbelnollan i 1,50-klassen.
  − Jag kunde inte vara mer nöjd. Förra året var min häst relativt grön och fick ganska mycket rutin utomhus, främst på trestjärnig nivå, men jag höll mig ute hela året, och i år har jag bara gjort ett par tvåstjärniga starter.
  − Och att gå från dem till femstjärnig 1,50 med det resultatet, det gör mig otroligt nöjd, säger Erika om Hesjedal NL som i fjol provade vingarna i Longines EEF Series.

  Även Angelica Augustsson Zanotelli var vidare till omhoppning med Kalinka van de Nachtegaele, men tvingades avstå på grund av ett stukat finger.

  1,50-klassen bjöd på 30 startande ekipage.

  Tidigare på kvällen tog Henrik von Eckermann även hem en andraplats i 1,45-klassen med Dzara Dorchival. Klassen vanns av schweizaren Pius Schwizer med hästen Ambrosio d’Alcy.

  Kungen gör entré

  På fredagen väntar två nya klasser och i kvällens 1,50-hoppning blir det King Edward som äntrar banan.
  – Det är en ganska stor klass på tid och jag börjar där just för att gå en stor klass direkt mot klockan. Just eftersom världscupen börjar med tidshoppning vill jag få en känsla för att det känns bra så, säger Henrik von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

  Göteborg är ekipagets sista tävling tillsammans innan världscupfinalen.

  Resultatlista 1,50-klassen
  Resultatlista 1,45-klassen

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden