Hoppning
26 februari 2023 16:35

Fransk seger i världscupen – två svenskar finalklara

GHS 2023Det blev fransk triumf efter en hisnande omhoppning när världscupen hoppades i Scandinavium på söndagen. Det är också klart att två svenskar får rida världscupfinalen.

Fransk seger i världscupen – två svenskar finalklara
Marc Dilasser och Arioto du Gevres red ifrån hela startfältet i Europafinalen. Foto: Pernilla Hägg

Marc Dilasser och Arioto du Gevres (SF val f 2013 e Diamant de Semilly-Qualisco III, uppf/äg S.A.R.L. EQUIOUEST) red hem världscuphoppningen i Göteborg. Ekipaget har tagit flera femstjärniga topplaceringar i Grand Prix det senaste året, bland annat i 1,55-klassen i Stuttgart.
– Det här är min första världscupseger någonsin. Vi har varit nära att vinna i stora klasser flera gånger nu, och att få göra det på en ikonisk tävling som Gothenburg Horse Show gör det ännu mer speciellt, säger Marc Dilasser.

Han berättar om sin valack som han har tävlat i sju år nu.
– Arioto har inte alltid varit en lätt häst, när han var yngre var han svår att rida men han har alltid varit en fighter. 

Schweizaren Pius Schwizer blev tvåa med sin VM-häst Vancouver de Lanlore. För Ridsport berättade han lite skämtsamt innan dagens klass att han hade sagt till familjen hemma i Schweiz att han ”skulle åka till Göteborg och vinna”, så han kunde få åka till Omaha. Och det lyckades, så när som på en placering. På tredje plats blev det danskt genom Lars Bak Andersen/Ethene.

Det var bara fyra ekipage till omhoppning, och så här tänkte banbyggaren Peter Lundström innan tävlingen.

Pius Schwizer Vancouver De Lanlore-4570
Pius Schwizer och Vancouver de Lanlore slutade tvåa i världscupen i Göteborg. Foto: Pernilla Hägg
Lars Bak Andersen Ethene-5038
Lars Bak Andersen blev en publikfavorit när svenskarna föll bort. Han och Ethene slutade trea. Foto: Pernilla Hägg

Irma Karlsson och Chacconu blev bästa svenska ekipage med en sjunde plats. Angelica Augustsson Zanotelli blev åtta och Wilma Hellström säkrade sin plats i världscupfinalen genom att bli tia. Sedan tidigare är det klart att Henrik von Eckermann har en plats vid finalen i Omaha, USA, i april.

Övriga finalklara ryttare från västeuropeiska ligan enligt FEI-tv efter prisutdelningen i Göteborg är Julien Epaillard, Daniel Deusser, Harry Charles, Kevin Staut, Gerrit Nieberg, Edouard Schmitz, Andreas Schou, Jur Vrieling, Pius Schwizer, Victoria Gulliksen, Scott Brasch, Janne F Meyer-Zimmerman, Marcus Ehning, Denis Lynch, Simon Delestre, Yuri Mansur och Harrie Smolders. Med reservation för att korrigeringar kan komma.

Mer information kommer.

Resultat
Totalställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden