Dressyr
24 februari 2023 11:50
Ridsportplus

Evelina har trimmat sida vid sida med dressyrens giganter

GHS2023U25-ryttaren Evelina Söderström har fått starta i samma tävlingar som dressyrens stora vid två tillfällen under säsongen. I Scandinavium blir det tredje gången gillt.
− Det kommer att bli jätteroligt att få starta i en stortävling på hemmaplan, säger hon.

Evelina har trimmat sida vid sida med dressyrens giganter
Evelina Söderström och Cilantro vid segern på Friends. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det handlar om Lövsta Future Challenge Dressage International Tour, där Evelina Söderström har deltagit i båda de två första internationella tävlingarna, i Vilhelmsborg i oktober och Amsterdam i januari, tillsammans med Cilantro (SWB val f 2007 e Johnson-Blue Hors Hertug, uppf Ylva Joyce, äg Ann-Sofi Söderström).

  Nu väntar final i U25-cupen på Scandinavium.
  − Det ska såklart bli jättekul att få rida där. Jag var där 2019 och tog emot ett stipendium från Stiftelsen Göteborg Horse Show, men jag har aldrig tävlat där, säger Evelina till Ridsport.

  Har erfarenhet från stora arenor

  Erfarenhet av att rida i stora arenor har både hon och Cilantro. Bara den här säsongen vann de Lövstadressyren för U25-ryttare i Friends, och fick sedan starta i både danska Vilhelmsborg och i Amsterdam, i samband med världscuptävlingarna där.
  − Cilantro brukar ta arenorna ganska bra. Han blir inte rädd utan fokuserar på mig och gör sitt bästa. Sedan ska jag inte säga för mycket om hur det blir i Göteborg, men han har tagit det bra hittills, och i Friends var han jätteduktig.

  Evelina Söderström-cilantro 1 221125 Rt
  Evelina Söderström och Cilantro under ritten som gav dem seger i kategorin unga ryttare på Friends. Foto: Roland Thunholm

  Evelina är den enda svenska ryttaren som startar i alla tre deltävlingarna i Lövstas internationella U25-tour.
  − Det har varit väldigt inspirerande att vara på samma tävlingar som Europas bästa ryttare, och se hur de lägger upp sin framridning och sitt tävlande. Sedan har jag haft mycket utbyte med de andra U25-ryttarna. Alla är ödmjuka, trygga i sig själva och delar gärna med sig.

  Efter de två första deltävlingarna ligger Evelina tvåa i tävlingen om bonusvinsten på 100 000 kronor. Pengarna tillfaller det ekipage som deltagit i minst två omgångar och som har det bästa sammanlagda resultatet.
  − Det finns alltid en chans att jag vinner, men det kommer flera duktiga ekipage från Danmark och Holland till Göteborg, och jag skulle tro att någon av dem tar hem potten.

  Det är så jag vill leva mitt liv. Jag vill fokusera på hästar, ha träningar och rida mina egna tre hästar.

  Evelina Söderströms tillvaro är fylld av hästar alla dagar i veckan. Hon rider själv, har elever, och jobbar däremellan på en hästklinik.
  − Det är så jag vill leva mitt liv. Jag vill fokusera på hästar, ha träningar och rida mina egna tre hästar.

  När vi talas vid är det söndag eftermiddag och Evelina är på väg ner genom Sverige till en av sina tränare, Patricia Florin på Gunnarlunda, för en sista slipning före Göteborg.

  Slipar på detaljerna

  Säsongen med Cilantro har varit stabil, och resultatmässigt har ekipaget legat på runt 70 procent i Grand Prix.
  − Det är klart att vi skulle vilja komma lite högre, och nu har vi jobbat lite extra på formen, och på att förbättra lite på allt, däribland piruetter, piaff och passage.
  − Nu laddar jag inför Göteborg med lite träning för Patricia, som också finns med på Scandinavium eftersom Jacob Nörby Sörensen från Gunnarlunda ska rida världscupen, säger Evelina som också tränar för Lussan, Louise Nathhorst.

  En titt på startfältet i världscupdressyren visar att det inte är så många av Europas toppryttare som startar i Göteborg.
  − Men Isabell Werth kommer, och Nanna Skodborg Merrald. Nanna är en av mina förebilder, tillsammans med Cathrine Dufour. Nanna rider väldigt bra, och framför allt rider hon väldigt bra på många olika typer av hästar. Det går bra för henne oavsett vilken typ av häst hon har, säger Evelina Söderström.

  Evelina och Mary Sophie Haid Bondergaard med Roberto Des Frettes blir de två svenska ekipagen i avslutningen på LFC International Tour.

  De åtta U25-ekipagen rider sin Grand Prix på fredag med start kl 11.40, och küren på lördag med första start kl 14.

  Startlistor i Scandinavium

  Mer om LFC International Dressage Tour

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden