Dressyr
24 februari 2023 08:50
Ridsportplus

Holländsk familjeaffär rockar dressyren

GHS 2023Även om Thalia Rockx nästan är född i stallet och har ridit Grand Prix dressyr sedan hon var 15 år, så är den holländska talangen imponerad av Gothenburg Horse Show och arenan inne i Scandinavium. "Jag är glad att jag sitter på en häst som Verdi de la Fazenda", säger 22-åringen om valacken som är en ren familjeaffär.

Holländsk familjeaffär rockar dressyren
Thalia Rockx, längst till vänster, var med och tog lagguld för Holland på EM för unga ryttare 2021. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Verdi de la Fazenda (KWPN val -02, e Florett AS-Sandro Hit, uppf Stuteri Fazenda, äg familjen Rockx) är uppfödd av Thalia Rockx föräldrar, holländaren Johan Rockx och kanadensiska Penny Zavitz-Rockx, och har därmed varit med henne hela hennes liv.

Efter att pappa Johan ridit valacken på unghäst-VM och utbildat honom till Grand Prix, med start i de holländska mästerskapen, tog mamma Penny tillfälligt över tyglarna under 2012. Som 14-åring fick Thalia, lång för sin ålder, sitta upp.

Thalia_rockx_verdi
Thalia Rockx och hennes Verdi de la Fazenda. Foto: Privat

– Som 15-åring red jag min första Grand Prix i sadeln på Verdi. Han var den perfekta läromästaren, även om han inte alltid var så enkel att rida – det är inte så att du kan sätta vem som helst på honom. Det gäller att verkligen rida honom med rätt känsla, konstaterar Thalia Rockx tacksamt.

– Det var verkligen nyttigt, för det är så jag lärde mig rida Grand Prix-programmen med självförtroende.

Tillsammans har de gjort junior-EM, young rider-EM och U25-EM. I Göteborg rider hon Lövsta Future Challenge International Tour, touren med tre deltävlingar öppen för U25-ryttare. Ekipaget vann den första tävlingen i danska Vilhelmsborg i höstas, var trea i den andra och är nu på jakt efter totalsegern. Att valacken är inne på sitt 21:a år märks inte.
– Han är i galet bra form, han har så mycket energi och är aldrig stel. Det är vi väldigt tacksamma för med en häst som varit i sporten så länge.

Även om Thalia har ridit i stora arenor som Aachen, känner hon redan före start av den elektriska atmosfären i Scandinavium.
– Jag är glad att jag är här med Verdi, det är en så imponerande arena. Jag ska försöka att bara njuta av det, och göra mitt bästa. Jag kan inte göra mer än så.

Sida vid sida

Hon har vuxit upp tillsammans med Verdi och han har alltid legat henne varmt om hjärtat.
– Jag älskar honom, han är väldigt väldigt speciell för mig och min familj. Vi har fortfarande hans mamma kvar hemma, hon är 27 år nu – det är fantastiskt.

Hemma är i holländska Roosendaal, där familjen Rockx bedriver framgångsrik avel av dressyrhästar i mindre skala. I stallet finns flera generationer som är födda på gården.

Thalia, som redan nått framgångar på mästerskap, sitter nästan uteslutande på familjeuppfödningar. Golden Dancer de la Fazenda (KWPN val f -11, e Bretton Woods-Florestan I), som var hennes val till young rider-EM 2021 där det blev lagguld och individuellt silver, är en av få hästar som familjen köpt in.

Thaliarockz
Thalia Rockx tog individuellt kür-silver och ingick i det holländska guldlaget med Golden Dancer de la Fazenda på YREM 2021. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

Satsar på yngre stjärnor

Tanken är att Verdi de la Fazenda ska få ta det lite lugnare under 2023, och lämna över en del av ansvaret till bland andra Gerda Nova (KWPN sto f -11, e Romanov-Don Schufro) – stoet vars mamma Cenda de la Fazenda är syster till Verdi. Med Gerda Nova har Thalia gjort sina första trestjärniga Grand Prix-starter på internationell nivå i år.

– Det som är väldigt roligt med Gerda är att jag själv har tagit henne upp till Grand Prix, jag har utbildat henne hela vägen. Jag kommer fortfarande ihåg när hon föddes och nu är hon min Grand Prix-häst.

Att hon ska jobba med hästar har varit självklart för Thalia sedan länge, planen är att hon i framtiden ska ta över hemma på gården. Familjen jobbat tajt tillsammans, något som inte stör 22-åringen.
– Jag vet att många tröttnar på sina föräldrar, men jag är väldigt nära dem. Vi arbetar ihop och jag tränar för pappa, det funkar väldigt bra för oss. Det är också tack vare att jag har ett sådant fantastiskt team runt mig som jag kan vara här och tävla, medan det står massa hästar hemma som också behöver ridas.

Lövsta Future Challenge International Tour rids under fredagen och lördagen på Gothenburg Horse Show. Utöver klassegrarna ska en ”Overall Winner” koras – det ekipage som startat minst två av deltävlingarna (Gothenburg Horse Show måste vara en av dem) och har den högsta snittprocenten i FEI U25 Grand Prix får 100 000 kronor i bonus.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden