Hoppning
27 februari 2023 09:47

Mary Lou hyllades i Göteborg: ”Värd ett hejdå”

GHS 2023Helgen i Scandinavium har fyllts med toppsport och schabrakshopping, men också med flera avtackningar och hyllningar. Världsstjärnan All In gjorde sitt sista ärevarv och på söndagen hyllades världsettans fantastiska Mary Lou. Stoet var dock inte på plats utan lever livet i en hage i Italien – se det fina klippet när hon släpptes ihop med sina nya vänner här.

Mary Lou hyllades i Göteborg: ”Värd ett hejdå”
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Foto: Roland Thunholm

Toveks Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg Toveks) var hästen som tog Henrik von Eckermann till nya höjder. Hon vann i Scandinavium 2017 och 2018, samma år som hon tog lagsilver på EM och VM. 2019 gick duon dessutom dubbelt felfritt för Sverige vid den historiska segern i Aachens Nations Cup. Och samma år rankades stoet som världens bästa hopphäst av avelsorganisationen WBFSH.
– Jag glömmer henne aldrig, säger Henrik von Eckermann.

Osäkerheten kring om han skulle få behålla henne plågade honom efter framgångarna, men i början av 2018 trädde bilkungen Gregor Tovek in och säkrade hästen åt Henrik von Eckermann. Dessvärre fick Mary Lou en skada i samband med tävlingarna i Genève i december 2019, och när hon efter ett långt tävlingsuppehåll skulle göra comeback visade sig skadeproblemen igen. Sommaren 2021 meddelade Henrik von Eckermann att Mary Lou skulle pensioneras och bli mamma.

”Fint att hon fick ett avsked”

Sedan dess har det varit pandemi i världen men på söndagen kom tillfället då den svenska publiken fick hylla det betydelsefulla stoet i Scandinavium. Dock utan Mary Lou som  lever livet i värmen i Italien, där hon numera bor på en gård utanför Verona och går i flock med flera andra avelsston. Missa inte klippet nedan från Mary Lous tidigare groom, Tiia Karhu, när stoet släpptes ihop med sina nya vänner.

– Så fint att hon fick ett avsked här i Göteborg, hon har ju vunnit här två gånger. En otrolig häst, och även om jag aldrig kommer att glömma henne så förstår jag att andra kanske glömmer någon gång och jag tycker hon var så värd att få ett hejdå här, säger världsettan om hästen lade grunden till att han nu är världsetta.

– Hon har lärt mig tålamod och att fortsätta tro, hon har lärt mig att våga tro på mitt system och jag hade aldrig varit på den platsen jag är idag om det inte varit för henne, sa han under intervjun i arenan där även familjen Tovek fick ta emot blombuketter.

På torsdagen var det också många ögon som tårades när en av Sveriges och världens bästa hästar någonsin, H&M All In, sadlades av för sista gången i Scandinavium.

I helgen valdes även guldryttarna från OS i Tokyo och VM i Herning in i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame.

Här kan du se när Mary Lou släpptes ut i stoflocken i september 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden