Hoppning
6 december 2022 12:08

Två svenskar i Rolex Top 10-finalen

Rolex Top 10Det har blivit dags för den årliga Rolex Top 10-finalen i Genève. I startfältet hittar vi både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, som möts i giganternas kamp.

Två svenskar i Rolex Top 10-finalen
Peder Fredricson och Catch Me Not S laddar för Top 10-final. Foto: FEI

Stortävlingen i schweiziska Genève drar igång redan på onsdagen och Rolex Top 10-finalen avgörs på fredagen. I startfältet finns de tio högst rankade ryttarna i världen, varav två är svenska. Det är den tidigare världsettan Peder Fredricson som har med sig Catch Me Not S och H&M Christian K samt nytillskottet Raadbjerg’s Bahia, och det är nuvarande världsettan Henrik von Eckermann som har med sig Calizi, Glamour Girl och King Edward.

I samband med Friends flaggade Peder Fredricson för att Catch Me Not S ska gå Top 10-finalen medan Henrik von Eckermann rider King Edward. Förra året blev det en andraplats i Top 10-finalen för världsmästarekipaget.
– Han känns jättefin, planen är att han gör både Top 10-finalen och Grand Prixen, säger Henrik von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

Motståndet är massivt. Själv tror världsettan att världstrean Julien Epaillard hör till de farligaste i startfältet.
– Han är inne i ett flow där han känner sig ganska odödlig verkar det som, säger Henrik von Eckermann.

Även Peder Fredricson är taggad för uppgiften.
– Det är alltid roligt att tävla mot de bästa ryttarna i världen. Jag tror att alla ryttare med höga ambitioner drömmer om att rida den här klassen någon gång, säger Peder Fredricson, som rider sin femte Top 10-final, i en intervju på tävlingens hemsida.

Revansch för Marlon

Hemmaryttaren Martin Fuchs är på plats liksom den regerande olympiska mästaren Ben Maher, som även är titelförsvarare. Fransmännen dominerar med tidigare nämnda Julien Epaillard samt Simon Delestre och Kevin Staut.

Marlon Modolo Zanotelli är redo för revansch efter fjolårets miss, där han inte fick starta på grund av ett missförstånd kring medlemsavgiften till den internationella hoppryttarklubben, IJRC. Nu är dock allt i sin ordning och brasilianaren startar därmed sin första Top 10-final.

Top 10-finalen äger rum på fredag kväll med start klockan 21.00.

Efter Top 10-finalen väntar Rolex Grand Prix på söndag. Innan klassen planeras avtackningen för Martin Fuchs topphäst Clooney, som bland annat tagit sin ryttare till EM-guld, VM-silver och en andraplats i världscupfinalen.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Deltagarlista CHI Genève

Clipmyhorse sänder live

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden