Hoppning
11 september 2022 07:59

Sverige segrare på Spruce Meadows

Spruce MeadowsGuldsvenskarna fortsätter att skriva ridsporthistoria – sent på lördagskvällen vann Sverige för första gången någonsin Nations Cup på anrika Spruce Meadows. "Det här är en golden age", säger Jens Fredricson som red dubbelt felfritt med sin guldhäst.

Sverige segrare på Spruce Meadows
Superlaget med förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Foto: Spruce Meadows/Mike Sturk

Att ta hem segerbucklan i Nations Cup på anrika Spruce Meadows är bland det mest prestigefyllda man kan göra som hoppryttare och nation. VM-guldlaget åkte till en av världens största hopptävlingar i Kanada med ett formstarkt lag, som tog sig an den gigantiska gräsbanan som det anstår världens bästa land i hoppning.

Sent på lördagskvällen var den blågula segern säkrad och ytterligare ett stycke svensk ridsporthistoria var ett faktum.
– Jag känner en sådan otrolig stolthet, det är en enorm ära att leda detta laget, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Jens Fredricson red sin guldhäst Markan Cosmopolit, så gjorde även Rolf-Göran Bengtsson som satt på Ermindo W. Peder Fredricson red Rolex Grand Prix-vinnaren och EM-bronshästen Catch Me Not S, som även var en stark VM-kandidat, och regerande världsmästaren Henrik von Eckermann tog relativt nya tävlingskamraten Nababette Z till nya höjder. Det senare ekipaget kom tvåa i Falsterbo Grand Prix i somras, vilket var deras första 1,60-hoppning efter bara tre månader tillsammans.

Men även om meritlistan är diger var nationshoppningen ingen barnlek.
– Det sägs att hindren är stora som hus, vattenhindret är större än Atlanten, tiden är tajtare än allt annat och jag vet inte allt, och varenda ord stämmer. Det är tufft och det är svårt. Det är en otrolig bedrift att vinna här, säger Henrik Ankarcrona.

Satte pressen på Peder

Sverige inledde felfritt med Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson i första rundan. Därefter tvingades Henrik von Eckermann utgå i andra rundan efter ett missförstånd och alla marginaler var borta. Med felfria rundor av Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson landade pressen återigen på Peder Fredricson som sista ryttare.

– Han fick ett tidigt nedslag men sedan hoppade Catch Me Not väldigt bra och Peder är ju monumentalt stark i det läget, och sedan så var det klart. Starten Henrik gav oss, och Jens och Rolf dubbelt felfria. Rolf är med i laget och får vinna, han red så bra så jag vet inte hur jag ska börja beskriva det, ett fenomen, säger Henrik Ankarcrona lyriskt.

Efter två rundor stod Sverige på fyra fel och vann före Schweiz som stannade på sju fel. För Schweiz red Edouard Schmitz med Quno, Pius Schwizer med Vancouver de Lanlore, Martin Fuchs med Commissar Pezi och Steve Guerdat med SWB-valacken Albfuehren’s Maddox.

”Golden age”

Sverige hade säkrat en seger man aldrig glömmer.
– Fantastiskt, att få sitt namn på den där bucklan alltså, det är otroligt. Att vi kan vara sådana favoriter och stå upp till det. Otroligt att få vinna det här tillsammans med det här laget, det här är en golden age. Vi måste njuta men inte för mycket så att det fortsätter, säger Jens Fredricson.

– Det är en sådan särskild känsla att rida här, fullt hus och en historisk arena. Det är väldigt många duktiga ryttare på den bucklan och att få vara en av dem, det är stort, säger Henrik von Eckermann.

– Man har tänkt att kan man en gång få komma hit och sitta på läktaren, och att nu få komma hit med ett lag som det här, ha målsättningen att vinna och så ro det i land, det är otroligt stort, säger Henrik Ankarcrona.

”Fantastisk sammanhållning”

Henrik Ankarcrona är Sveriges mest meriterade förbundskapten genom tiderna. Sedan han tillträdde hösten 2016 har Sverige tagit medalj i alla mästerskap med undantag av EM 2019. Sverige har vunnit OS, VM både i lag och individuellt, nationshoppningen i Aachen och nu alltså nationshoppningen på Spruce Meadows.

– Det är det största man kan göra, att få vara med om en sådan här era och vara mitt i det, det är en stor ära.

Hur skulle du beskriva det här laget?
– Det är en fantastisk sammanhållning. Vi har en lång historia, en avspändhet men samtidigt en otrolig skärpa. Alla höjer varandra på ett väldigt positivt sätt. Otroliga människor, säger Henrik Ankarcrona.

Resultatlista Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden