Sportnytt
23 februari 11:46
Ridsportplus

Smittan i Oliva skärper säkerheten på Gothenburg Horse Show

EHV-1/uppdateradDet blir extra temperaturkollar av hästar som finns på Gothenburg Horse Show. Det är en av följderna efter beskedet om utbrottet av EHV-1 i Oliva.
− Ingen häst som varit i Oliva de senaste veckorna finns här i Göteborg, säger FEI-veterinären Karl-Henrik Heimdahl.

Smittan i Oliva skärper säkerheten på Gothenburg Horse Show
Karl-Henrik Heimdahl är FEI-veterinär på Gothenburg Horse Show. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tidigt på torsdagsmorgonen nåddes organisationen på Gothenburg Horse Show av nyheten att fyra hästar på meetinget i spanska Oliva hade testat positivt för EHV-1. Ingen av dem har visat några neurologiska symptom än så länge, men alla hästar som tävlat i Oliva den senaste tiden har spärrats i FEI:s databas under tre veckor.

− Jag var själv i Oliva under förra treveckorsperioden, och nu är det min italienska kollega som får ta hand om detta, säger Karl-Henrik Heimdahl, som är FEI-veterinär på Gothenburg Horse Show och den som övervakar att alla smittskyddsregler följs.

Uppdatering kl 18.20:
En häst som tävlade i Lier i Belgien i helgen uppvisade symptom och isolerades omedelbart. Hästen konstaterades senare smittad med EHV-1. Detta meddelade FEI på torsdagseftermiddagen. Den smittade hästen och 25 andra som kan ha varit i kontakt med hästen är alla förhindrade från att starta i FEI-tävlingar tills vidare.

Hade redan stramat upp smittsäkerheten

− Vi hade bestämt redan innan att de krav som gäller för internationella hästar, med tempning två gånger om dagen tre dagar före tävling, skulle gälla även för de nationella hästarna. Vi har ju lika många nationella som internationella hästar på plats, säger Karl-Henrik Heimdahl.

− Sedan tempas de och checkas när de kommer fram, så att vi ser att de hästar som kommer in är friska så långt vi kan se. Och vi har inte haft några hästar som haft några symptom. Alla hästar har legat inom de uppsatta temperaturgränserna.

Man kan inte säga att risken för smitta här är noll, men den är nästan noll

Karl-Henrik Heimdahl

På torsdagsmorgonen hölls ett extra möte med de officiella funktionärerna med anledning av rapporterna från Oliva.
− Man kan inte säga att risken för smitta här är noll, men den är nästan noll. Det finns inga hästar som varit i Oliva och nu är här. Hästar som är i Oliva stannar dessutom alltid minst två veckor, sådana regler har arrangören där.

Men i Göteborg tar man ändå det säkra före det osäkra och skärper säkerheten ytterligare.
− Hästar ska fortsätta tempas morgon och kväll i enlighet med FEI:s regelverk, och vi kommer att se till att alla verkligen gör det. Vi sätter upp anslag i stallarna om att vara extra noga med det, och att sprita händer, inte vara i kontakt med andra hästar och alla andra grundläggande åtgärder.

Ber groomarna tempa under översyn

− Dessutom kommer folk från vår organisation att gå runt och uppmana groomarna att under deras överinseende tempa hästarna extra. Det är ett ytterligare ett sätt att få alla att förstå att detta är viktigt, och öka medvetenheten.

− Därmed har vi gjort vad vi kan för att minimera riskerna.

Även om inga hästar på Scandinavium har varit i Oliva kan det finnas hästar från samma stall som varit det.
− Risken att de hästarna har tagit med sig smitta är väldigt liten, men man kan inte säga att den inte finns. Men har det gått några dagar har hästen någon form av symptombild i så fall. − Sedan kan det också finnas tysta smittbärare. Det är därför vi får utbrott.

Om någon häst i Göteborg skulle uppvisa symptom finns isoleringsboxar att använda, och om det skulle behövas många boxar finns de att tillgå i det nationella stallet, där många hästar åker hem under torsdagen.
− Men det hoppas vi naturligtvis att vi slipper, och min bedömning är att vi har en bra koll och har minimerat riskerna, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden