GHS 2023Att Astoria alltid är spänd första dagen på tävling vet Jeanna Högberg – men i fredagens Grand Prix var hon "annorlunda spänd". Se vad spetstruppsryttaren säger om ritten som gjorde henne till bästa svensk, hur det känns att ha lämnat Helgstrand och vad hon tänker om framtiden här. Läs också vad de andra svenskarna i startfältet har att säga om sina insatser.
Jeanna Högberg: ”Vi kommer att fajtas om en EM-plats”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Svenskarna gjorde vad de kunde, men det var den danska dynamiten som återigen segrade i fredagens första världscupkval i Scandinavium. Carina Cassøe Krüth och Nanna Skodborg Merrald tog hand om de översta pallplatserna, i nämnd ordning, och Isabell Werth red in på tredjeplatsen. Bästa svensk var Jeanna Högberg som blev femma med sin långörade Astoria.
Många års arbete från ponny och upp, där Ecco Cup för ponny, juniorer, young rider och U25 har spelat en viktig roll, är det som har lagt grunden för de danska framgångarna, menar segraren Carina Cassøe Krüth.
– Det har börjat betala av sig nu. Men vi behöver förstås också bra ryttare och bra hästar, hästägare och uppfödare – vi är ingenting utan varandra. Och allting har kommit samman nu, vi har fantastisk uppfödning och även några starka hästägare som ser värdet av att behålla hästar och följa våra äventyr i sporten.
Nöjd trots misstag
Jeanna Högberg var väldigt glad över att vara igång, trots en miss i ettorna som drog ner betyget.
– Hon är alltid lite spänd första dagen, och speciellt nu eftersom det är första tävlingen för säsongen. Men hon var fortfarande ridbar på banan. Det är jag väldigt glad över, för då kan vi bli bättre. Jag hade ett stort misstag och utan det hade jag varit väldigt, väldigt nöjd med procenten, säger hon.
Jag hade ett stort misstag och utan det hade jag varit väldigt, väldigt nöjd med procenten.
Jeanna Högberg om fredagens Grand Prix
Jeanna Högberg har länge haft ett mycket gott samarbete med Astorias hästägare Christina Olsson, och ryttaren instämmer i det Cassøe Krüth säger om vikten av stöttande hästägare.
– Vi ska verkligen vara tacksamma över våra hästägare.
Saknar människorna hos Helgstrand
Det känns som nyss men det har hunnit gå ett halvår sedan hon lämnade livet som beridare på Helgstrand Dressage. Stallet fylldes på snabbt när hon kom hem. Med sina egna hästar har hon 12 hästar i träning, med viss beridarhjälp.
Är det skönt att vara hemma?
– Både och. Jag saknar en del av det som fanns där, men det är också skönt att vara hemma. Att kunna bestämma över sin egen tid är skönt, men då pressar man sig själv istället, säger Jeanna med ett snett leende.
Vad saknar du mest?
– Det är nog främst människorna och inspirationen. Det hände alltid någonting. Det var kul med många kunder och det var väldigt händelserikt.
Blev det som det tänkte dig när du kom hem?
– Det jag saknar är lite hästar som närmar sig Grand Prix. Jag har ganska många unga hästar. Men jag har åtminstone tre fina 6-åringar som jag hoppas mycket på.
”Skarp” träningstävling
Spändheten som kommer första dagen med Astoria är fortsatt ett arbetsområde inför den kommande tävlingssäsongen. Innan Gothenburg Horse Show gjorde de en träningstävling i grannens två ridhus – för att verkligen efterlikna skarpt läge.
– Vi hade flätat och hade frack och så red vi fram i ett ridhus och red över. Det var precis som en tävling och hon trodde nog verkligen att det var tävling.
Det var precis som en tävling och hon trodde nog verkligen att det var tävling.
Jeanna Högberg om träningstävlingen inför GHS
– Hon blir väldigt spänd när hon inte har tävlat på länge och det var hon också idag. Men nu är det mer ridbart än det har varit innan .
Har du några knep när hon blir spänd?
– Nej, men jag vet när det händer, för hon börjar stöna och frusta. I skritten inne på banan hörde jag hur hon stönade, säger Jeanna och gör ett stönande ”öhhh”-ljud.
– Då är det på gång med ”ett frust”, och sedan frustar hon. Det är när hon är väldigt spänd så hon var väldigt spänd idag. Och jag är jätteglad att det ändå gick att rida ett så bra program.
Är det inte lätt att själv bli stressad när hon stönar?
– Jo, tidigare blev jag väldigt stressad, för hon blir ju inte ridbar när hon blir så spänd. Hon blir även spänd i nacken, och då vet jag att jag får svårt att göra rörelserna. Men det var skillnaden idag, att jag inte hade känslan av att jag tappade henne. Jag kände och hörde att hon blev spänd, men jag hade fortfarande kvar kontakten med henne. Sedan kanske det inte märks så mycket för alla andra, men jag vet ju om det.
Nästa tävling på schemat är Herning, sedan står det mellan Hagen eller en tävling i Frankrike för den svenska spetstruppsryttaren och hennes topphäst.
– Sedan är det uppladdning och vi kommer försöka vara med i fajten om en plats till EM:et, säger Jeanna Högberg.
Fler nöjda svenskar i startfältet
Jacob Nörby Sörensen var första svenska ryttaren ut. Tillsammans med Sheeran landade han på strax under 70 procent, 69,269 för att vara exakt.
− Det kändes jättebra. Jag hade några misstag som jag inte brukar göra, dels i ettorna, dels i en galoppfattning. Det var lite synd, säger han till Ridsport efteråt.
− Vi har haft ett break från tävling under vintern och tränat, så detta är första tävlingen för året.
− Det blir långt mellan tävlingarna, men hästarna behöver det. Sheeran har blivit starkare i kroppen men nu måste vi träna nerverna, och det kan man bara göra ute på tävling.
Sheeran har blivit starkare i kroppen men nu måste vi träna nerverna.
Jacob Nörby Sörensen
Jacob har ridit Sheeran sedan hästen var fyra år.
− Jag fick honom precis när han var inriden, så det är en häst som har en stor plats i mitt hjärta. Man vet ju aldrig om hästen når den här nivån, och sedan ska man ha hästägare som vill ha kvar hästen, och jag är jättetacksam över att de gör den här satsningen för mig, säger Jacob om sin hästägare och arbetsgivare Gunnarlunda.
Tungan över bettet
Nästa svenska ekipage i Grand Prixen var Jennie Larsson och Bonafide, som kom till start med en världscupseger från Tallinn i höstas som merit. I Göteborg gick det inte lika bra. Jennie fick lägga en volt för att få tillbaka kontrollen och ritten slutade på 64,391 procent.
− Han blev väldigt tagen av atmosfären och var på väg att lägga tungan över bettet. Jag kände redan från start att tungan inte låg där den skulle vilket gjorde att jag inte kunde styra.
Han blev väldigt tagen av atmosfären och var på väg att lägga tungan över bettet.
Jennie Larsson som fick problem med Bonafide
− Jag fick tänka om lite och blev till tvungen att lägga en volt, för jag insåg att jag inte kommer att kunna presentera en bra piaff, han kommer att resa sig.
Jennie bestämde sig ändå för att fortsätta.
− I och med att jag tävlat en del hann jag tänka därinne på vad som skulle vara bäst. Det här är min egen häst och jag har ingen press förutom att jag vill veta hur fin han kan vara, men jag vet också att för att komma dit behöver han tävla. Och säsongens första tävling råkade vara en stor världscup.
Ridsport berättade helt nyligen att Jennie har köpt en islänning.
− Nu längtar jag hem till den. Det är en mycket stabilare häst, men jag ska inte byta bana helt. Det här är min grej.
”Brann under fötterna”
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj slutade på en sjätteplats med 70,587 procent. Hennes väg ut från arenan var full av krumsprång från Mazys sida.
− Hon bockar och busar gärna lite, och idag sparade hon det till slutet. Hon vet att hon kan få lattja lite då, säger Johanna, som inte blev förvånad.
− Det brann under fötterna på henne i programmet, och hon stack i galoppökningen. Det började med byten i varje och sedan var det sken.
− Men jag är stolt över att trots att hon var så himla laddad, höll hon sig med mig. Det finns svårigheter vi kan ha även när hon är avslappnad, som hon klarade av idag.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på