Hoppning
7 juni 13:32
Ridsportplus

Svag svensk insats i La Baules nationshoppning

InternationelltÅtta av nio lag. Fredagens nationshoppning i Frankrike är inte mycket att skriva hem om för det svenska laget. Tyskland och Frankrike var i en klass för sig.

Svag svensk insats i La Baules nationshoppning
For Killy och Amanda Landeblad i Falsterbo 2023. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sverige fick startnummer 1 i klassen som började 13.30. Det handlar om en 1.60-bana med tolv hinder och 15 språng. Nio lag fanns på startlistan och de åtta bästa av dem efter första rundan går vidare till andra rundan som går över samma bana som den första.

  Nationshoppningen i franska La Baule ingår inte i någon serie utan är fristående. Förra året kom Sverige trea, och även då var Petronella Andersson/Odina van Klapscheut (BWP sto f -14 e I Am Moerhoeve’s Star-Landor S, uppf Bvba Mivaro, äg Dhg Stables B.V, Petronella Andersson och Stephex Stables) med i det svenska laget.

  Det var inte Sveriges dag i nationshoppningen och det blågula laget slutade näst sist, åtta, med totalt 32 fel.

  Svenska ekipagens resultat

  1. Amanda Landeblad/For Killy 8+8 fel
  10. Petronella Andersson/Odina van Klapscheut 0+4 fel
  19. Linda Heed/Laurien van Orshof 16+ 8 fel
  28. Peder Fredricson/Sv Vroom de la Pomme Z 4+12 fel

  Nedan följer Ridsports direktrapportering i omvänd ordning, alltså med det senaste resultatet överst i texten.

  Uppdatering 16.42. Tyskland fortsätter att visa klassen, precis som i Roms nationshoppning. Philipp Weishaupt satte sin andra nolla i klassen och tyskarna slutar på de 4 fel de hade från första rundan. Det betyder att Tyskland vinner även denna nationshoppningen. Frankrike blir tvåa och Belgien trea. Sverige slutar åtta.

  Uppdatering 16.40. Den här gången blev det inget plask i vattnet för hemmanationens Roger Yves Bost som formligen flög över vattnet och satte en populär nolla för Frankrike som därmed hade tre nollor i andra rundan och slutat på totalt de 5 fel de hade med sig från första rundan.

  Uppdatering 16.36. Schweiz Steve Guerdat och Albfuehrens’s Iashin Sitte visade fina språng med kraft och kvickhet. Även för denna häst verkade banan hoppas utan någon ansträning, men det blev 4 fel. Schweiz slutade därmed på 16 fel.

  Uppdatering 16.33. Belgien fortsatte leverera i andra rundan, denna gång genom en felfri runda av Jérôme Guery som var så glad, så glad när han red ut från banan. 12 fel totalt för Belgien.

  Uppdatering 16.30. Peder Fredricson gick in som sista ryttare för Sverige. Fuxvalacken började med fina, spänstiga språng i en jämn rytm men rev 5A – precis som i första rundan. Det blev 12 fel för ekipaget och Sverige slutar på totalt 32 fel.

  Uppdatering 16.26. Inför sista rundan är Tyskland i topp, 1 fel före Frankrike och Sverige ligger sjua.

  Uppdatering 16.25. USA:s Lillie Keenan fick inte riktigt till det med Argan de Beliard i en av-och-på-runda som slutade på 8 fel. Jobbigt läge för USA som har en utesluten och nu rasade i resultatlistan.

  All Rights Reserved
  Marcus Ehning och Coolio 42. Foto: FEI/Thomas Reiner

  Uppdatering 16.22. Tysklands Marcus Ehning och Coolio 42 levererade en säker nolla för ledande laget.

  Uppdatering 16.20. Hemmanationens Francois Xavier Boudant togs emot med applåder och fortsatte visa samma lätta, spänstiga hoppning som i första rundan. Hästen Brazyl du Mezel såg inte ut att ta i någonstans under hela rundan och gav ett harmoniskt intryck hela vägen.

  Uppdatering 16.18. Belgiens Wilm Vermeir gjorde det samma för sitt lag med två snygga nollor i protokollet.

  Uppdatering 16.13. Det var bra tryck i Linda Heeds andra runda, men även denna gång blev det nedslag, totalt 8 fel.

  Uppdatering 16.10. Österrikes Max Kühner och Elektric Blue P är sitt lands hjältar denna dag efter två felfria rundor i nationshoppningen.

  Sverige tappar

  Uppdatering 16.07. Tyskland visade att de vinna vara med i matchen när Kendra Claricia Brinkop gjorde allt rätt och nollade sin andra runda efter att ha fått 4 fel i första. Det innebar att Tyskland har ledningen. När alla lag haft två ekipage inne för sin andra runda har Sverige tappat och ligger nu sist av de åtta lag som gör upp i andra rundan.

  Uppdatering 16.03. Hemmanationens Olivier Robert bjöd på en felfri runda tillsammans med Iglesias D.V som dock inte såg ut att vara helt tillfreds med oroligt huvud och mun under ritten. Den populäre ryttaren höjde näven i en segergest när han red ut från banan.

  Uppdatering 15.58. Petronella Andersson lyckades inte upprepa en felfri runda. Stoet såg lite mattare ut i sin hoppning och spänst än i första rundan och det blev 4 fel.

  Uppdatering 15.55. Österrikes Gerfried Puck lotsade Equitron Naxcel V säkert runt banan och satte en viktig nolla för sitt lag.

  Uppdatering 15.51. Brasiliens Santiago Lambre och Chacco Blue II blandade och gav mellan stabila språng och några mer svajiga sådana. Det blev 8 fel.

  Uppdatering 15.50. När alla lag haft ett ekipage inne för första ritten i klassens andra runda var det bara Brasilien som hade en nolla i andra rundan, detta genom Pedro Veniss.

  Start för andra rundan

  Uppdatering 15.45. I andra rundan startar lagen i omvänd ordning, alltså med Brasilien som ligger åtta först. Inom lagen är dock startordningen densamma och Amanda Landeblad gick nu ut som trea och fick återigen 8 fel med sig.

  Uppdatering 15.00. Nu är det paus och andra rundan börjar ca 15.40.

  Uppdatering 14.57. Frankrikes Roger Yves Bost, tidigare Europamästare, och Delph De Denat klarade svårigheterna i början av banan. Men i vattengravet blev det ett ordentligt plask då hästen betedde sig som en fälttävlanshäst och verkade tycka det var helt okej att landa mitt i vattnet. Det blev nedslag på hindret efteråt och totalt 10 fel. Hemmanationen slutade på totalt 5 fel och trea efter första rundan. USA och Tyskland står på 4 fel. Sverige är sexa efter första rundan.

  Uppdatering 14.55. Spaniens Eduardo Alvarez Aznar fick två grova nedslag i tvåkombinationern vilket gjorde att Spanien rasade ner till sista plats med 17 fel.

  Uppdatering 14.50. Österrikes sista ekipage fick inte kommunikationen att fungera mot tvåkombinationen och det blev ett stopp. Österrike slutar på 12 fel.

  Uppdatering 14.45. Belgien slutar på 8 fel i första rundan, USA på 4 fel och Brasilien på 13 fel.

  Uppdatering 14.40. Inför sista rundan kan enbart USA och Frankrike sluta på 0 fel i första rundan. Peder Fredricson kom in med Vroom de la Pomme Z (ZANG val f -14 e Vigo d’Arsouilles-Untouchable, uppf Geert Baertsoen, äg Swe Sms Ab) som med spetsade öron tog sig an uppgiften. Ekipaget kom lite smygande in i trekombinationen, hittade inte riktig kraft i insprånget och rev 5A. Resten av banan rullade på utan problem och ekipaget slutade på 4 fel. Totalt 12 fel för Sverige i första rundan.

  Uppdatering 14.25. Om utomhusarenan hade haft något tak hade det lyft när Frankrikes Francois Xavier Boudant satte en säker nolla med Brazyl du Mezel.

  Linda Heed-laurien Van Orshof 3 210502 Rt
  Linda Heed och Laurien van Orshof. Foto: Roland Thunholm

  Uppdatering 14.18. Chanserna för Sverige att sluta på 0 fel i första rundan försvann redan på hinder 3 när tredje blågula ekipaget, Laurien van Orshof (BWP sto f -11 e Cabrino vd Heffinck-Winningmood, uppf Michael Van Orshoven, äg Stall Heed) var inne på banan. Stoet blev lite starkt i anridningen mot nummer 3 och rev. Ryttaren fortsatte ha händerna fulla och häst och ryttare hittade inte riktigt till varandra. Det blev ytterligare två nedslag i trekombinationen och till slut 16 fel.

  Sex lag kan nolla

  Uppdatering 14.15. När två ekipage i varje lag har gjort sin första runda har inget lag två nollor i protokollet. Sverige, USA, Tyskland, Österrike, Schweiz och Frankrike har ett felfritt ekipage vardera och kan alltså fortfarande sluta på 0 fel i första rundan.

  Uppdatering 14.10. Spaniens andra ekipage, Teresa Blazquez Abascal/Nasa de Toxana. missbedömde avståndet till den mycket speciella muren, det såg ut som om hästen tittade till lite extra precis innan avsprång. Det blev ett grovt nedslag där och totalt 5 fel.

  Uppdatering 14.03. USA:s rutinerade Kent Ferrington fick pusha på sin Landon ett par gånger tidigt i banan och efter att ha sträckt ut ordentligt över vattnet fick ekipaget det inte att stämma vid tvåkombinationen direkt efteråt. Det blev två stopp på A-hindret och uteslutning.

  Lgct_stockholm_117_petronella Andersson_odina Van Klapscheut_csi5_ 1.55m - Gcl Round 1_17062023_1dl_9479
  Petronella Andersson och Odina Van Klapscheut i Stockholm 2023. Foto: Longines Global Champions Tour

  Uppdatering 13.57. Petronella Andersson/Odina van Klapscheut gick ut som nummer 2 i det svenska laget och ekipaget visade starka, spänstiga och säkra språng runt hela banan. Ekipaget såg väldigt samspelt ut och blev klassens fjärde nolla – viktigt för Sverige.

  Uppdatering 13.55. När sju ekipage hade gjort sitt hade två fått tidsfel, vilket sätter lite press på ekipagen att inte ta någon extra tid på sig runt banan. Schweiz Pius Switzer fick med sig 5C med spänstige Vancouver de Lanlore

  Uppdatering 13.50. Österrikes Katharina Rhomberg och ambitiöse Cuma studsade genom trekombinationen och flög över vattnet. Det blev lite trångt i tvåkombinationen men den 12-årige valacken var kvick i sina reaktioner och löste även det felfritt. En nolla i protokollet.  

  Två felfria nationer

  Uppdatering.13.45. USA och Tyskland börjar starkt med varsin felfri runda.

  Uppdatering 13.35. Amanda Landeblad och For Killy (KWPN sto f -10 e Otangelo-For Pleasure, uppf D Dunne, äg Jacobsbergs Stuteri AB) var först ut av alla och visade stark hoppning i en väl avvägd runda. Det blev dock lite snopet 8 fel.

  Trekombinationen kommer som nummer 5 i banan med oxer-räcke-oxer med två galoppsprång mellan A och B samt ett mellan B och C. Vattengraven är nummer 8 följs av en tvåkombination med två glesa räcken på en svag båge direkt efteråt.

  Tidigare på fredagens förmiddag fixade Angelica Augustsson Zanotelli en svensk seger i en tidshoppning över 1,45-hinder tillsammans med Dyrka du Carry.

  Fredagens nationshoppning rids två omgångar över 1,60-hinder. De åtta bästa lagen i omgång 1 går vidare till omgång 2. Hemmalaget Frankrike går vidare som extra lag om man inte är bland de åtta bästa, under förutsättning att det inte skiljer mer än åtta fel mellan dem och åttonde lag. Vid lika antal minsta fel efter två omgångar sker omhoppning om segern där varje nation representeras av ett ekipage. Vilka som ingår i det svenska laget är inte offentligt när denna artikel skrivs.

  På söndag rids också den andra tävlingen i nya Rolex Serie som inleddes i Rom med en svensk pallplats.

  Liveresultat, lag
  Startlista
  Laguppställningar
  Banskiss
  Start- och resultatlistor
  ClipMyHorse sänder live (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden