Nyheter
5 juni 2018 12:07

Negativa WFFS-test från Gränsbo – men Skovens Rafael bär anlaget

WFFSUppdaterad: Fler WFFS-svar har kommit, bland annat från Myrsjö Gård och Gränsbo Stuteri. Danska Katrinelund meddelar att populäre Skovens Rafael är bärare av anlaget.

Negativa WFFS-test från Gränsbo – men Skovens Rafael bär anlaget
Rose Mathisen och Zuidenwind. ArkivFoto: Roland Thunholm

Gränsbo Stuteri, vars Jack tidigare har visat sig vara anlagsbärare av WFFS, meddelar på Facebook att de har fått goda nyheter. Följande hingstar har testats och bär inte på anlaget:
Zuidenwind 1187, Bocelli 1044, Heston for U 1311, Suarez 1388, Ferdades DVH 1289, Copycat 1322 och Gisborne VDL 1310.

Hampshire VDL 1387, BH Rockefeller DVH 1039, BH St Schufro DVH 1180, BH Don Olymbrio DVH 1078, BH Zackerey DVH 1265 och BH Farrell DVH 1178 var sedan innan testade negativt.

Från Myrsjö Gård kommer rapport om att Dalwhinnie 1180, Highcruiser 1135 och King Louie 1171 har testats och inte bär på anlaget.

Danska Katrinelund har i dag meddelat att Skovens Rafael e Blue Hors Romanov-Blue Hors Don Schufro är bärare av anlaget. Hingsten var omåttligt populär i Sverige 2016 och fick 168 ston, i fjol var den siffran nere på sju betäckta ston. Tullstorp efterskänker en del av språngavgiften till de stoägare som kan uppvisa ett negativt testresultat för ston som de vill betäcka med hingsten.

Tullstorp meddelar också att de fortfarande väntar på testresultat för de andra hingstar som de har på sin station.

Blue Hors som omedelbart tog sina tre WFFS-positiva hingstar Emilio, Londoner och Veneziano ur avel när deras status blev känd har nu med mer kött på benen beslutat att hingstarna ska få återgå till jobbet. Blue Hors uppmanar dock alla stoägare som vill använda hingstarna att testa sina ston först och inte använda de som eventuellt också är anlagsbärare.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-