Avelsnyheter
24 maj 2018 20:02

Gränsbos Jack en av tio KWPN-hingstar med WFFS-anlaget

Dödlig sjukdomAv 250 aktiva hingstar som det nederländska förbundet KWPN testat för WFFS är tio positiva, alltså bara fyra procent av hingstarna. En av de tio är Gränsbo stuteris Jack.

Gränsbos Jack en av tio KWPN-hingstar med WFFS-anlaget
Gränsbohingsten Jack bär på genen som kan ge avkomman WFFS. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

De hingstar som hittills visat sig bära anlaget är Everdale (e Lord Leatherdale, känd sedan tidigare), Guardian S (e Bodyguard Moorland), Havanna (e Vivaldo, känd sedan tidigare) Inclusive (e Everdale, känd sedan tidigare), Indian Rock (e Apache), Inspire (e Everdale, känd sedan tidigare), Jack (e Fernando H), Jubel ES (e Harley VDL), Regino (e Animo) och Total US (e Totilas, känd sedan tidigare). Det handlar om tre hopp- och sju dressyrstammade hingstar.

Jack (e Fernando H u Narobi e Colino, uppf P.H.Van Elk, äg Gränsbo Stuteri, Johan Ifverson och E. Schep) godkändes av KWPN förra året. Han har samma mamma som bruksprovsvinnaren Harvy, som också är bärare av genen och har en avkomma som dött i sjukdomen.

De 250 KWPN-hingstar som testats är hingstar vars föl har registrerats under ett av de senaste fem åren enligt horses.nl. Det är också de unghingstar som godkändes förra året. Men alla hingstar inom förbundet är inte testade ännu.

Vissa hingstägare är värre drabbade än andra. Medan det finns stora stuterier som VDL Stud, Team Nijhof och Joop van Uytert som inte har en enda WFFS-bärare i hingststallet finns det andra där flera hingstar visat sig ha anlaget, till exempel Gertjan van Olst som äger Everdale och sönerna Inclusive och Inspire som alla tre har testat positivt.

På lördag är det sista dagen för de hingstar som gör prestationstestet och även dessa hingstar är testade. Resultatet har dock inte offentliggjorts ännu.

”Ur uppfödningssynpunkt kan hingstar som är bärare användas för avel. Deras önskade gener kan fortfarande bidra till KWPN-uppfödningsmålet” skriver KWPN i ett uttalande, men påpekar att man inte ska para två bärare.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden