Avelsnyheter
24 maj 2018 16:47

Harvy-fölet hade WFFS

Dödlig sjukdomPer Michanek, den veterinär som tog hand om det föl efter bruksprovsvinnaren Harvy som föddes med symptom som tydde på att det drabbats av WFFS, bekräftar att fölungen hade drabbats av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS.

Harvy-fölet hade WFFS
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Det visar de prover han tog på fölungen och skickade in. Det innebär i sin tur att det fölet är ett av få bekräftade levande födda föl med dubbla anlag för WFFS.
– Jag har inte varit med om det tidigare, säger Per Michanek, och jag ångrar att jag inte dokumenterade det mer noggrant, men jag visste inte att det var så ovanligt som det sen visat sig vara.

Han och sonen, som också är veterinär och var med på plats, insåg ganska tidigt att de skulle behöva avliva fölet.
– Huden rämnade som blött papper när man tog i den.

Fölets ägare Marie Alexandersson och hennes väninna Annika Pihlblad bestämde sig efter fölets födelse för att inga ston som bär på anlaget för WFFS ska användas i deras avel mer.
– Jag blir helt skogstokig när jag hör människor som tycker att det är ok att avla med anlagsbärare. Man ska absolut inte avla på dessa individer, då har vi snart förstört hela den fantastiska avel vi byggt upp. Jag vill i alla fall inte bidra till det, säger Annika bestämt.

Läs mer om Harvy som var pappa till fölet.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden