Hoppning
28 december 2016 07:00

Nicklas: Framgångsreceptet för två generationer Björe

Lotta Björe hade själv en lysande karriär på familjens egenuppfödda hingst Nicklas 916. Nu är det generationsväxling och Lottas dotter Kajsa som tävlar på Nicklas avkommor.

Nicklas: Framgångsreceptet för två generationer Björe
Kajsa Björne på Törnrosa (e Nicklas) och mamma Lotta Björe med Nicklas själv.

SWB-hingsten Nicklas 916 (f-89 e Irco Maco-Lambert, uppf Stall Toleryd AB) hade en lång och framgångsrik tävlingskarriär med ett flertal ryttare. Lotta Björe (tidigare Emanuelsson) lotsade honom till SM-guld 1999, och Nicklas tävlades även internationellt med Grand Prix-placeringar.


Lotta Björe med Nicklas 916 efter en seger i Kungsbacka 2001. Foto: Roland Thunholm.

Avelskarriären fick stå åt sidan lite för tävlandet, men Nicklas har ändå ett flertal avkommor som blivit mycket framgångsrika – inte minst på ponnysidan. En av de mest kända är familjen Emanuelssons egenuppfödda Nikolina – ett litet SWB-sto född 1997 e Nicklas u Elvira e Everest. Nikolina har en lång karriär bakom och har gått flera EM både under svensk och dansk flagg, och bland annat två individuella EM-brons finns på meritlistan.


2004 vann Nikolina SM i hoppning med Sara Nytorp. Foto: Roland Thunholm.

Nicklas är även tävlad av Lottas lillasyster Emma Emanuelsson och var hennes första häst i svår hoppning. Och idag är det Nicklas avkommor som rids av nästa generation Emanuelsson/Björe. Lotta Björe såg nämligen tidigt sin dotter Kajsas stora hästintresse.
– Som ettåring pratade hon inte utan hon gnäggade, berättar Lotta, som tänkte att det här blir en riktig hästtjej. Lotta började planera för framtiden.
– Eftersom det är så dyrt med riktigt bra ponnyer tänkte jag att gör en ny Nikolina, säger Lotta.

Pappa Nicklas fanns då fortfarande kvar men det saknades en lämplig mor till Kajsas blivande tävlingspartner. Lotta bad sitt försäkringsombud hålla ögonen öppna och kontakta henne så snart hon fick nys om något bra sto som skulle triangelmärkas. Det tog inte många månader innan Lotta fick napp.
– Det var ett new forest-sto med bästa tänkbara holländska stam efter Kantje’s Ronaldo, berättar Lotta.
– Jag köpte henne osedd direkt över telefonen.
Osella som stoet hette var en C-ponny, vilket kändes som en bra kombination till Nicklas. Stoet var dessutom tävlingsmeriterad själv med meriter upp till Msv A.

2006, när Kajsa Björe var fyra år gammal föddes hennes första egna ponny. Kajsa var vid den här tiden en inbiten filmtittare och älskade Disney-filmer om prinsessor och även My Little Pony. Namnet ”Törnrosa” var därför bestämt redan innan Osella fick sitt föl så när Kajsa fick beskedet att det förstfödda fölet var en hingst svarade hon bara att ”nej, det går inte”.
– Ja, då var det bara att göra om det en gång till så hon fick sitt stoföl, säger Lotta och låter road av minnet.

Hingstfölet blev ändå accepterat av Kajsa, och fick namnet Bright Eyes efter favoritkaratären i My Little Pony. Ett passande namn tyckte även Lotta, eftersom Bright Eyes hade ganska ljusa ögon som föl. Året därpå kom det efterlängtade stofölet som fick namnet Törnrosa.
– Vi hade också en väldig tur som fick en C- och en D-ponny, säger Lotta, som kan se mycket av pappa Nicklas i avkommorna.
– Båda är känsliga och vill göra rätt för sig, säger Lotta.
– De är hästar som alltid levererar men man måste förtjäna deras tillit.


Med C-ponnyn Törnrosa har Kajsa Björe haft flera fina framgångar – bland annat säkrade de segern för Jump Club vid årets lag-SM i hoppning. Foto: Roland Thunholm.

Lillasyster Törnrosa är den som är mer ”halvblodslik” och lite lugnare av de två medan Bright Eyes är väldigt het och enligt Lotta har en den humörsvängningar. Pappa Nicklas – som själv var mycket het att rida – ser Lotta mest i Bright Eyes.
– Men båda är fantastiska ponnyer som alltid gör sitt yttersta.
Att det är så starka band mellan Kajsa och ponnyerna tror Lotta också är något som haft betydelse för framgångarna. Ponnyerna har haft ett stort förtroende för Kajsa.
– De är också vuxenutbildade och det tror jag är ett vinnande koncept, säger Lotta.


EM-start, Falsterbo-seger, NM-medalj och SM-guld hägrar för Kajsa Björe och Bright Eyes. Foto: Lottapictures.

Kajsa är 14 år nu och lämnar C-ponnytiden bakom sig. Törnrosa såldes i slutet av sommaren.
– Målet med Törnrosa var att rida NM och utomhus-SM, och efter det sade vi att vi släpper henne om rätt familj dyker upp. Nya ryttaren Signe Svensson har nu gjort några starter med Törnrosa och debuterat Msv.

Bright Eyes är kvar hos Kajsa och det stora målet för 2017 är att kvala in och rida EM.
– Kajsa vill rida EM och hon vill göra det bra.
Andra mål är att vinna i Falsterbo, att rida NM med medalj och så förstås ett SM-guld. Kajsa har flera SM-medaljer redan men inget guld.

Dessutom har Kajsa tre stora hästar som hon tävlar, alla på olika utbildningsnivå.
– De är lite som ”professorer” med sin erfarenhet, säger Lotta, och tillägger att hon inte kan önska en bättre start för Kajsa när hon nu går ur Children-tiden. Lotta avslöjar också att hon fortsatt föda upp hästar till Kajsa och att det därför finns några unga individer som kan ta vid.
– Vi har en femåring efter Vivaldi K där Nicklas är morfar och mamman är D-ponny, berättar Lotta.
Dessutom finns det fortfarande kvar lite fryst på Nicklas.
– Så sagan om Nicklas är absolut inte slut ännu, säger Lotta.

För övrigt kan tilläggas att Osella såldes och har fått ytterligare tre föl. Dottern Carrie CM (f-06 e Fjordglimt Sir Thomson, uppf Carin Hultgren & Marie Axelsson) finns för övrigt hos Lotta och Kajsa idag och ska troligtvis ut på tävlingsbanorna med Kajsa under nästa år.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar