Avelsnyheter
22 mars 14:26
Ridsportplus

Nio hingstar till test

Bruksprov 2024Fredagseftermiddagen på bruksprovet i Strömsholm bjöd på ett av provets populäraste moment, gångartshingstar med testryttare. Nio stycken hingstar visades, samtliga 4 år. Texten uppdaterades efter varje grupp om två hingstar.

Nio hingstar till test
Testryttare Philipp Hess och Theo Hanzon Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De två testryttarna Theo Hanzon och Philipp Hess är båda välbekanta för svensk bruksprovspublik. De är frikostiga med sina omdömen och har genom åren ofta fått dressyrhingstarna de testat att glänsa lite extra.

  En otrolig fördel för dessa testryttare är att de är från Nederländerna respektive Tyskland, ingen av dem har omfattande kontakter med svensk avel och ridsport. Deras oberoende är oomtvistat, en fördel som tyvärr är omöjlig med svenska testryttare då ridsport-Sverige är litet, alla känner alla i sporten och samarbetar från tid till annan.

  Uppstart Testridning 1b7a3884
  Dags för uppsittning, Philipp Hess sitter upp på Braxton Boyd GJ medan Theo Hanzon kliver på Pego medan Hella Kuntz tittar på till höger. Foto: Pernilla Hägg

  På podiet finns AVN med ordförande Christina Olsson, gångartsdomare Bo Jenå och sportdomare Hella Kuntz som flankeras av hoppkontingenten Susanne Axén och Pieter Kersten.

  Testryttarna genomför i dressyren sin testridning helt självständigt och utan instruktion från podiet i mikrofonen.

  1b7a4194
  Theo Hanzon ordnar selfie med gänget Foto: Pernilla Hägg

  Hingstarna presenteras gruppvis i ordningen senast först. Hingstarna visas två och två, testas av båda testryttarna och får sedan sitt omdöme. De omdömen som skrivs här från testryttarna är preliminära, uppfattade efter bästa förmåga och återgivna i urval. Den text som finns direkt under varje grupprubrik är skribentens egen kommentar till ritterna. Provet i sin helhet sänds via Equisport.tv.

  Zniper sist ut i testomgången

  Den brune Zappa-sonen ser oerhört positiv ut med egen ryttare såväls om med sin första testryttare Philipp Hess. Hingsten vill gärna krypa ihop lite i sin hals och komma bakom lod, Hess red hingsten mycket framåt och galopperade på för att förlänga ramen lite. Theo Hanzon jobbade på att få hingsten att korta och länga, även Zniper har ett biljarderande vänster fram. Det såg lite ut som om Theo Hanzon inte var helt redo att kliva av, han och Zniper var ”in-the-zone” och jobbade koncentrerat med galoppen som är väldigt fin och reglerbar. Under båda passen var hingsten avspänd och med på noterna, hela tiden med en positiv uppsyn

  Zniper Med Philip Hess 1b7a5229
  Zniper med Philip Hess Foto: Pernilla Hägg

  Zniper
  SWB f -20 br e Gammelenggårds Zappa u Jozzstein e Johnson-Hohenstein.
  Uppf/äg Gunnarlunda/Bjarke Laustsen.
  Testryttaromdöme Theo 2:a ryttare: Väldigt bra känsla, en riktigt positiv häst att jobba med, vill verkligen arbeta och en häst som känns verkligt säker. Traven kändes bra i takten. För mig kunde han bära sig mer med bakbenen under sig, och mer balans på bakdelen för att bli lättare i fronten. I vänstergalopp sökte han stöd från väggen, i högergalopp var han mer i naturlig balans. Galoppen känns riktigt bra med fint språng och luft, fin aktivitet, genom kroppen och över rygen. Skritten är ren i takten, stora steg och fin genom kroppen och över ryggen, och han söker kontakt med bettet i skritt med kontakt. Samlad skritt känns möjlig och det kommer att gå fint att länga skritten. Jag hade en positiv känsla på den här hästen och gillade att rida honom. Jag önskar ryttaren lycka till med den här hästen.

  Gunnarlunda 1b7a5430
  Gunnarlunda teamet gjorde tummen upp, från vänster Bjarke Laustsen och Patricia Florin.

  Testryttaromdöme Philipp 1:a ryttare: Galoppen gav en verkligt suverän känsla, uppförsbacke och går fint framåt men han kan redan komma tillbaka, en otrolig känsla. Det kommer inte att vara svårt i framtiden att göra piruetter med den här killen. Arbetstraven är mer schwung än den ökade traven där han springer lite mycket, det kan bli bättre med träning. Hans bakben och haser kunde jobba mer under honom men för det krävs styrka, sådan som kommer med många övergångar. Känslan var absolut på topp. I skritten är han avslappnad, takten är bra, jag önskar ryttaren lycka till och han kommer att ha mycket roligt med honom i framtiden.

  Zniper med de två testryttarna

  4-åriga dressyrhingstar grupp 4

  Hingstarna Sundown och Devin Franco GJ är nästa grupp, två bruna SWB-hingstar. Philipp Hess börjar på den korte och lite mer kompakte Sundown, medan Theo Hanzon satt upp på det uppfödaren Gustaf Johansson kallar sitt ”A-barn” hingsten Devin Franco GJ. Sundown vill förnärvarande komma lite djupt i formen, orkar inte riktigt ännu bära sig helt och hålletäven han har vänster framben med en biljarderingsrörelse. Genom båda testryttarna så jobbar han fint på och svarar på deras frågor så gott det går, en positiv individ son behöver lite mer tid. Devin Franco tenderar också att bli djup fram men är av en lite lättare och nättare modell, han setter ner väldigt korrekt med frambenen.
  Båda hingstarna har härlig galopp. Med Sundown går det att, med tid och styrka, se en framtida dressyrhäst för svår klass.

  Sundown Med Philip Hess 1b7a4829
  Sundown med Philip Hess Foto: Pernilla Hägg

  Sundown
  SWB f -20 mbr e Suarez u Mercedes (70) e Bellagio-Rubinrot. 
  Uppf/äg Per Grönkvist o Johan Svensson.
  Testryttaromdöme Theo 2:a ryttare: Han har massor av go, ibland var jag tvvungen att få honom att vänta in mig. Han vill framåt och då blir han tung i handen, men det blev bättre och han blev lättare i handen, galoppen är fin och även längningarna i trav och galopp gör han enkelt. Han förstod inte mig helt och hållet i skritten, under ritten blev känslan bättre och bättre. När jag släppte tyglarna i skritten och tog dem igen gick det bra.

  Testryttaromdöme Philipp 1:a ryttare: Imponerande häst, verkligen framåt med mycket go och arbetsvilja på spänning och han kunde vara mer avspänd, speciellt här till höger vid kameramannen. Han ville inte acceptera min inre skänkel. Med spänningen blir han stark i handen, detta kräver lite tid och träning för att bli bättre. Han kunde ha mer schwung i traven, lite för snabb i galoppen, han kunde vila mer på steget. Ryttaren bör jobba med avspänning och då blir även skritten bättre. En hingst som behöver tid och när han får det kan ryttaren ha roligt med honom. Idag kände jag mig ibland mer som co-pilot än den verklige piloten.

  Devin Franco Gj Och Theo Hanzon 1b7a4879
  Devin Franco GJ och Theo Hanzon Foto: Pernilla Hägg

  Devin Franco GJ 1472
  SWB f -20 br e Vivino u Sweet Dream G (23) e Bon Coeur-Totilas.
  Uppf/äg Gustaf Johansson.
  Testryttaromdöme Theo 1:a ryttare: Inte så stor men i sadeln känns han stor, fin nacke framför dig och bra uppförsbackekänsla i sig själv, ger god känsla, lätt att göra stegen kortare och längre i trav och galopp, han jobbar fint över ryggen, väldigt snäll också, jag njöt av att rida honom.

  Testryttaromdöme Philipp 2:a ryttare: Väldigt mild och snäll, känslig och lätt och trelig att rida, reagerar på ryttarens hjälper direkt. Det var kul att jobba med honom, han svettades inte ens och gjorde jobbet enkelt, han jobbade riktigt bra. Från tid till annan så gnagde han på sina tänder, det behöver ryttaren ge akt på. Allt annat är bra, skritten är fin, galoppen i uppförsbacke, trav i bra takt och rak, traven har lite lite schwung men jag önskar er mycket roligt med denna underbara hingst.

  Sundown och Devin Franco GJ.

  4-åriga dressyrhingstar grupp 3

  Hingstarna Date Night och Morricello II VH är nästa grupp, två svarta blanka gossar med lite tecken men sedan slutar likheterna. Philipp Hess börjar på den korte och lite krallige Date Night medan Theo Hanzon rider Morricone-sonen Morricello II VH som är betydligt mer långbent och högställd. Båda hingstarna arbetar fint om än lite åt stövarhållet inledningsvis.
  Date Night är efter hingsten Donier (De Niro – Totilas) som var i Sverige ett kort tag och är linjeavlad med en inavelskoefficient på 4,07. Morricone, från Gestüt Bonhomme i Tyskland, trakehnerhingst med Millenium – Rubin Royal i stammen är en klassisk spermaimport.
  Med långe Theo i sadeln på Date Night försvinner nästan halsen på hingsten men han har en härlig uppsyn, och det ser skenbart enkelt ut att varar i sadeln. Morricello bär upp sin ryttare fint men biljarderar ganska gravt på höger fram. Han har en mäktig galopp som kommer fint fram med testryttarna. Båda hingstarna ser ut att ha mycket trevligt temperament

  Date Night Theo Hanzon 1b7a4724
  Date Night med Theo Hanzon Foto: Pernilla Hägg

  Date Night
  F -20 svart e Donier u Fürstin Gesine e Fürst Heinrich-Sir Donnerhall I.
  Uppf Gestüt Lewitz, Tyskland. Äg MG Dressage AB.
  Testryttaromdöme Theo 2:a ryttare: Stor skritt, tar stora steg men när jag kortade upp skritten så letade han lite efter takten. Han klarade att göra stegen mindre, det var enklare i skritten än i traven. Normalt sett sitter jag inte ner i traven på 4-åringar men hanan gav mig känslan att jag behövde sitta ner i traven för ann kunna korta stegen i traven. Hans vanliga trav har verkligt stora travsteg och jag vill att han ska väga över mer på bakbenen och för mig är han nästan för stor i traven, jag vill att de ska kunna ta mindre steg. I galoppen sökte han stöd från väggen lite mycket och han började dra från handen och från bakvägen. Han hade massor av arbetslust och var väldigt snäll.

  Testryttaromdöme Philipp 1:a ryttare: Väldigt snäll hingst, jag hade lite problem att starta honom i traven. När vi fann varann så fungerade det fint. I början behövde han acceptera min skänkel, till höger försökte han komma undan mina hjälper, men överlag en motiverad häst med arbetsvilja. I galoppen var det uppförsbacke med energi och bra i rytmen. Inte så stark i bakkärran, frambenen och bakbenen jobbar inte helt tillsammans, han behöver stärkas upp bak. Han har en verkligt stor skritt så när tyglarna kortas måste ni tänka på att han behåller rytmen.

  Morricello Ii Vh Philipp Hess 1b7a4728
  Morricello II VH som fick glimrande omdöen av Philipp Hess, i sadeln här, och Theo Hanzon. Foto: Pernilla Hägg

  Morricello II VH
  SWB f -20 svart e Morricone u Floricella VH (31) e Floricello-De Niro.
  Uppf/äg Västra Hoby stuteri.
  Testryttaromdöme Theo 1:a ryttare: En häst med mycket kraft och go, rör sig i rätt balans, väldigt mycket i uppförsbacke i både trav och galopp. Skritten gick genom kroppen och var enkelt reglerbar och blev i takt. Traven var kraftfull, väldigt lätt i kontakten. Galoppen känns så kraftfull att jag trodde han höll på att bocka av mig men det var bara det första stora språnget. Vi hade en kommunikationsmiss i den vänstra galoppen där han inte förstod mig, han försökte verkligen. När jag gjort övergången kändes han åter väldigt trevlig igen. Den här hästen gav mig en verkligt bra känsla, jag gillade verkligen honom.

  Testryttaromdöme Philipp 2:a ryttare: Jag sitter på en Ferrari här, helt motiverad, kraftfull häst med tre fantastiska gångarter. Han använde hela sin kropp, använde alltid ryggen, schwung i traven, uppförsbacke i traven med. Du kan redan rida framåt och ta tillbaka, i skritten kan han gå med stort övertramp, en komplett hingst som jag hoppas får en fantastisk framtid.

  Morricello II VH och Date Night

  4-åriga dressyrhingstar grupp 2

  Hingstarna Indium TS och Top Secret är nästa grupp och på Secret-sonen sitter Philipp Hess medan Theo Hanzon rider Ironman H-avkomman Indium TS. Det ser till en början lite spänt ut med både Top Secret och Indium TS men innan det är dags för ryttarbyte är båda hingstarna fint avslappnade och i arbete med båda testryttarna.
  Indium TS växte med båda ryttarna och visade framförallt mäktig galopp. Top Secret kom lite ur skalet i galopp men har en väldigt kort trav. Båda hingstarna har en frambensaktion som stoägare bör ge akt på.

  Indium Ts_ Theo Hanzon 1b7a4285
  Indium TS växte med Theo Hanzon i sadeln Foto: Pernilla Hägg

  Indium TS
  SWB f -20 svbr e Ironman H u Rose Lewinsky TS e Rosevelt-Prestige VDL.
  Uppf/äg Tommy Svensson o CS Kompetensutveckling AB.
  Testryttaromdöme Theo 1:a ryttare: Bra i kontakten, fin självbärighet, galoppen kändes riktigt bra. Han kunde bära sig mer på bakbenen men det kan förbättras med rätt träning och när han blir starkare. Traven kändes fin också i kontakten, fin mun och lätt kontakt. Tyvärr var han lite tittig på kortsidorna med mig, jag kunde inte riktigt övertyga honom om att gå dit. Han lutade lite i innertygeln i varje hörn för mig. Generellt var det god känsla och kontakt på honom.

  Testryttaromdöme Philipp 2:a ryttare: Tre riktigt bra gångarter, lösgjord i kroppen, jobbar över ryggen, riktigt fin känsla i trav och galopp. Vi har redan en fin känsla för att den här hästen kommer att kunna samla sig och han kan ridas framåt. Jag hade problem på kortsidorna, han accepterade inte alltid innerskänkeln, lite okoncentrerad. Det kommer att bli bättre med träning. Skritten är klar i takten, totalt sett en häst redo för tränning som är bra i kontakten. Lycka till med denna topphingst.

  Top Secret Philipp Hess 1b7a4243
  Top Secret med Philipp Hess som ridit många halvsyskon och den megakände fadern Secret. Foto: Pernilla Hägg

  Top Secret
  F -20 mbr e Secret u Luise e Lauries Crusador xx-Wendekreis. 
  Uppf Heinrich Giesselmann, Tyskland. Äg Brolöten AB.
  Testryttaromdöme Theo 2:a ryttare: Säker och söt / snäll, väldigt lydig, lite krokig och naturligt böjd till höger och blev därför lie stark i vänster tygel. Han kunde gett mig mer uppförsbacke känsla, nu tryckte han ner fronten lite istället. Galoppen kändes bra men i de förkortade sprången kunde han burit sig bättre. Traven kändes trevlig och bra i takten. I skritten kunde han arbetat mer igenom kroppen, speciellt när han stretchade neråt och tog större steg. Nu letade han lite efter rätt rytm när jag tog tyglarna och det är något att passa på i framtiden. Han skrittade bättre när jag låtit honom sträcka ut igen och tog tyglarna så var det redan lite mer rätt.

  Testryttaromdöme Philipp 1:a ryttare: Gav mig en god känsla i galoppen, han känns som många andra Secret-söner och Secret själv, som jag red som ung hingst. Kanske det här hingsten behöver lära sig är att stretcha mot bettet för bättre kontakt mellan hand och mun så att han öppnar upp sig mer i traven. I framtiden skulle det att kunna förbättra kvalitén på traven som är lite springing idag. Skritten känns begränsad idag men totalt sett en trevlig hingst.

  Indium TS och Top Secret

  4-åriga dressyrhingstar grupp 1

  Gruppen innehåller två söner till Kjento – unghäst-VM-vinnare med Charlotte Fry som sinsemellan är ganska olika. Philipp Hess började ned att rida Braxton Boyd framåt i galopp nedan Theo Hanzon kände sig försiktigare fram med Pego. Båda hingstarna jobbas ganska djupa och låga. Brraxton Boyd visar mycket kraft i sin galopp, det hörs när han kommer på långsidan med en mycket tilltalande mekanik. Store Pego ser inte alls stor ut med Theo i sadeln och travar lätt i betydligt kortare steg än med egen ryttare, smyger mer fram.
  Ryttarbyte och debriefing inför sekreterarna, sedan ser det ut som om Theo och Philipp kommit överens om att nu ”rider vi dem mer uppe i formen” för båda hingstarna lämnar stövarläget och jobbar mer uppåt framåt. Philipp galopperar Pego raskt framåt och ut ur hans skal medan Theo får Braxton Boyd att fint ta vikt över bakbenen och ryggen i galopp.

  Braxton Boyd Gj Philip Hess 1b7a3922
  Braxton Boyd GJ och Philip Hess Foto: Pernilla Hägg

  Braxton Boyd GJ 9695
  SWB f -20 svart e Kjento u Black Bird E (40) e Black Coffee-Ampere.
  Uppf/äg Gustaf Johansson.
  Testryttaromdöme Theo 2:a ryttare: Hade lite samma problem med kontakten som på Pego men där fann vi balansen lite snabbare, han kändes väldigt bra i galopp, ökade sprången framåt och kortade upp sig väl efter mellangaloppen, han lutade sig lite åt vänster så jag jobbade med rakriktningen. Skritten var verkligen bra, när jag tog tygeln så snanade han i en ren takt. Han kunde varit mer självbärig men det är en mycket positiv häst att jobba med.

  Testryttaromdöme Philipp 1:a ryttare: Han gav mig i höger varv mycket bättre känsla än i vänster varv. I höger varv var han väldigt balanserad och han accepterade mina hjälper där. Han var sned i vänster varv och lite i konflikt med handen i kontakten, starkare i höger. Han blev allt bättre efter hand. Galoppen var fin att sitta i, en galopp i uppförsbacke, det var riktigt roligt att jobba honom i galopp. Skritten hade fin kvalité i bra rytm. Den här hingsten är på rätt väg.

  Pego Theo Hanzon 1b7a4007
  Pego med Theo Hanzon. Foto: Pernilla Hägg

  Pego
  F -20 e Kjento u Arala e Flemmingh-Norway. 
  Uppf JHM Maas, Nederländerna. Äg Gunnarlunda/Bjarke Laustsen.
  Testryttaromdöme Theo 1:a ryttare: I början letade jag efter rätt kontakt, i början tryckte han mot bettet, och jag fick inte inte honom i rätt balans. Allt eftersom rittens fortskred gick det bättre, han reagerade på mina hjälper allt bättre. Han blev bättre i balansen när han slappnade av. Till höger lutade han lite i höger tygel, så jag försökte rakrikta honom mer, även arbeta med böjningen till höger. Skritten var riktigt bra med klar takt, han behöver blir lite mer reaktiv för mina hjälper men han är villig och arbetar framåt, en arbetsvillig häst.

  Testryttaromdöme Philipp 2:a ryttare: Galoppen gav en bra känsla på båda tyglarna, hela tiden i balans och bra rytm, traven var i början inte hela tiden i en klar takt, den blev bättre efter galoppen. Efteråt så började han också jobba över ryggen mer och jobba genom kroppen, skritten är utan problem. En bra hingst som jobbade positivt, i början inte helt koncentrerad, lite tittig i hörnen men det är normalt för unga hästar.

  Pego med Theo Hanzon och Braxton Boyd med Philipp Hess.

  Startlista

  Testridning av 5-åriga hopphingstar
  Testridning av 4-åriga hopphingstar

  Allt om bruksprovshingstarna med hingstbilder 

  Startlistor
  Allt om bruksprovet hos SWB
  Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Bruksprovet 2024 (27)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden