Avelsnyheter
23 mars 14:19
Ridsportplus

Gångarter under lupp en sista gång

Bruksprov 2024Årets bruksprov går in på sin allra sista bedömningsrunda när 3- och 4-åriga hingstar med dressyrstam visas ridna av egen ryttare en sista gång.

Gångarter under lupp en sista gång
Morricello II VH och Rianna Percy nöjda efter en vin sista visning. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den avslutande gångartsbedömningen sker under överinseende av gångartsdomare Bo Jenå och sportdomare Hella Kuntz med AVN:s ordförande Christina Olsson med i diskussionen. Hingstarna visas ridna av egen ryttare och får därefter sitt sista omdöme på bruksprovet och är klara för i år. Besked om hiss eller diss, accepterad eller premierad, meddelas på måndag klockan 14.

  Idag fanns även många av SWB:s domare på plats för att delta i en guidad mini-konferens som pågick under bedömningens gång på ridhusbotten.

  Hella Kuntz 1b7a6944
  Hella Kuntz sportdomare, saknar tiden som testryttare. ”Det kliar i fingrarna att sitta i sadeln igen. Foto: Pernilla Hägg

  Hingstarna presenteras i ordningen senast först. Hingstarna visas två och två och får sedan sitt omdöme. De omdömen som skrivs här är preliminära, uppfattade efter bästa förmåga och återgivna i urval. Provet i sin helhet sänds via Equisport.tv.

  4-årige Braxton Boyd GJ allra sista startande på 2024 års bruksprov.

  Minna Telde sitter på hennes tredje och dagens sista hingst med den store Braxton Boyd GJ som går i sällskap av en skolhäst liksom Total Dream gjorde.

  Braxton Boyd Gj Minna Telde1b7a7844
  Braxton Boyd GJ var sista hingst ut och visad av Minna Telde Foto: Pernilla Hägg
  Braxton Boyd Gj Minna Telde1b7a7887
  Braxton Boyd GJ med sin ryttare Minna Telde och hans uppfödare Gustaf ”Mr SWB” Johansson. Foto: Pernilla Hägg

  Braxton Boyd GJ 9695
  SWB f -20 svart e Kjento u Black Bird E (40) e Black Coffee-Ampere.
  Uppf/äg Gustaf Johansson.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En häst med mycket power och energi, kraftfulla gångarter, skritten är avspänd och har gott övertramp samt skrittar med hela kroppen. Galoppen har fina längningar och kommer fint tillbaka med bra övergångar. Traven är aktiv, arbetar bra bakifrån, elastisk, trevlig individ, väl visad.

  Lyssna på intervju med Devin Franco GJ och Braxton Boyd GJ:s uppfödare Gustaf ”Mr SWB” Johansson.

  Braxton Boyd GJ med Minna Telde.

  3-årige Total Dream sist ut i sin årskull.

  Bo Jenå är tillbaka som kommentator och det är åter på engelska då Alicia Ryan är i sadeln på Total Dream. Den stora hingsten är lite omgivningspåverkad men Alicia Ryan lotsar honom lugnt.

  Alicia Ryan Total Dream 1b7a7689
  Alicia Ryan och Total Dream Foto: Pernilla Hägg

  Total Dream
  F -21 e Total McLaren u Duchesse Petit e De Noir-Schwadroneur. Uppf Lotte Sophia Liv Kulle. Äg Gunnarlunda/Bjarke Laustsen. Visas av Alicia Ryan
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Massor av energi, galoppen är i uppförsbacke med självbärighet och kan länga med god elasticitet. Traven var lite för hastig idag, för svag emellanåt, han har förmodligen lite bättre och mer avslappnad trav. Skritten är normal och vi vill han ska skritta mer genom kroppen, den är lite spänd ibland.

  Total Dream med Alicia Ryan för tredje gången.

  4-åriga gångartshingstar grupp 6

  Bo Jenå är tillbaka som kommentator när Morricello II VH och Top Secret kommit in i ringen. Tidigare i momentet såg vi den yngre helbrodern till Morricello som är fux. Här rider Rianna Percy som förra året lotsade Knockando VH fram till att bli Bruksprovsvinnare. Frågan är om hon inte sitter på årets upplaga då både uppvisning och omdöme innehåll superlativ, visuellt och verbalt.

  Morricello Ii Vh Rianna Percy1b7a7601
  Morricello II VH och Rianna Percy Foto: Pernilla Hägg
  Morricello Ii Vh Rianna Percy1b7a7632
  Morricello II VH och Rianna Percy med Tobias Hansson som står bakom samtliga VH-hästar under stuterinamnet Västra Hoby Stuteri AB. Foto: Pernilla Hägg

  Morricello II VH
  SWB f -20 svart e Morricone u Floricella VH (31) e Floricello-De Niro.
  Uppf/äg Västra Hoby stuteri.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En häst med verkligt fina gångarter, mer avslappnad och genom kroppen idag, skritten avslappnad med stort övertramp genom kroppen, traven likaså och elastisk, bra bakben och längning, kunde korta med och ser enkelt ut, galoppen länger sig fint med fin självbärighet.

  Top Secret Emelie Brolin 1b7a7606
  Top Secret med Emelie Brolin Foto: Pernilla Hägg

  Top Secret
  F -20 mbr e Secret u Luise e Lauries Crusador xx-Wendekreis. 
  Uppf Heinrich Giesselmann, Tyskland. Äg Brolöten AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En häst av en mindre modell, energisk häst med mycket vilja, skulle önska lite mer elasticitet och påskjut och att han kunde visa mer självbärighet i alla tre gångarter. Galoppen är bäst, rund med en del bärighet. I skritten är han kort i sitt steg men det ser ut som det finns mer.

  Morricello II VH och Top Secret.

  4-åriga gångartshingstar grupp 5

  Hella Kuntz kommenterar på engelska då Bo Jenå, som är tränare för Matilda Aldrin som rider Indium TS, har lämnat arenan. Jacob Nørby Sørensen rider Zniper som testryttarna upplevde som e snäll och säker hingst. Till en början tittar Indium TS mycket på domarkonferensen men efter en stund är båda hingstarna fint i arbete.

  Indium Ts Matilda Aldrin1b7a7288
  Indium TS var inledningsvis blyg men Matilda Aldrin lotsade fint. Foto: Pernilla Hägg

  Indium TS
  SWB f -20 svbr e Ironman H u Rose Lewinsky TS e Rosevelt-Prestige VDL.
  Uppf/äg Tommy Svensson o CS Kompetensutveckling AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Väldigt aktiv och avslappnad på gång mycket bra , traven är aktiv bak och fin i frambenen, han är bra på öka stegen i trav för en 4-åring, galoppen är uppförsbacke och framåtgripande, skritten är bra idag, framåt och rätt i takten.

  Zniper 1b7a7321
  Zniper och Jacob Nørby Sørensen Foto: Pernilla Hägg

  Zniper
  SWB f -20 br e Gammelenggårds Zappa u Jozzstein e Johnson-Hohenstein.
  Uppf/äg Gunnarlunda/Bjarke Laustsen.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Stor och stark häst med mycket framåtbjudning, traven är aktiv och dynamisk, galoppen är fin och i uppförsbacke speciellt i ökningarna, i skritten är takten bra men han kunde vara bättre på att länga steget. Han var bättre idag än första dagen.

  Zniper och Indium TS.

  3-åriga gångartshingstar grupp 4

  Hella Kuntz kommenterar på engelska då Scarabus VHs ryttare Alicia Ryan är bättre på engelska än svenska. Mina Telde har vissa problem med TMD’s I don’t care som har laddat upp sig som en duracellkanin under veckan och är både taggad, spänd och laddad. Scarabus ser oerhört enkel ut med stora gångarter men biljarderar lätt vänster fram.

  Scarabus Vh Alicia Ryan1b7a7080
  Scarabus VH med Alicia Ryan Foto: Pernilla Hägg

  Scarabus VH
  SWB F -21 e Springbank II VH u Vilas Floridita (31) e Van Vivaldi.
  Uppf /äg Västra Hoby Stuteri AB och Hennix Horses AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Fin framåtbjudning med aktiva bakben, lite raka framben, galoppen var i uppförsbacke och framåtgripande, skritten aktiv med stort övertramp och bra takt.

  Tmd’s I Don’t Care Minna Telde1b7a7045
  TMD’s I Don’t Care Minna Telde Foto: Pernilla Hägg

  TMD’s I Don’t Care
  SWB f -21 mbr e Kjento u Diana Ross GJ (1) e Donelli-Chapman. 
  Uppf/äg Stall TMD AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Väldigt aktiv och framåt idag, fina bakben och framben, galoppen är i uppförsbacke och framåtgripande i stora språng, skritten är ok i takt men kunde ha mer övertramp.

  Minna Telde hade att göra med TMD’s I don’t vare som fick lite scenskräck och Scarabus VH.

  4-åriga gångartshingstar grupp 3

  Nästa till visning är Pego och Sundown som båda visar prov på att ha ork och energi kvar denna sista dag på provet. Möjligen att det syns lite trötthet när det blir dags att släppa ut halsen och trava på lång tygel då en viss slakhet kan anas.

  Sundown Johan Svensson 1b7a6811
  Sundown och Johan Svensson Foto: Pernilla Hägg

  Sundown
  SWB f -20 mbr e Suarez u Mercedes (70) e Bellagio-Rubinrot. 
  Uppf/äg Per Grönkvist o Johan Svensson.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Lite spänd idag, lite svårt att koppla av och gick med lite spänning i överlinjen, breddar sig lite bak i traven, var inte helt tillfreds. Så här sista dagen kan de vara lite trötta i kroppen. Han har en ganska kraftfull galopp, normal skritt, aktiv trav som breddas lite bak i längning men spänstig.

  Pego Olivia Åman1b7a6701
  Pigge Pego och Olivia Åman Foto: Pernilla Hägg

  Pego
  F -20 e Kjento u Arala e Flemmingh-Norway. 
  Uppf JHM Maas, Nederländerna. Äg Gunnarlunda/Bjarke Laustsen.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Aktiv trav med ganska bra påskjut, avspänd skritt genom hela kroppen, energisk, aktiv och bärig galopp som är ganska reglerbar.

  Sundown och Pego på banan.

  4-åriga gångartshingstar grupp 2

  Den svarte Date Night visas av Jeanna Högberg medan Minna Telde visar Devin Franco GJ som nyser, frustar och hostar under bedömningens första del. Han genomför dock momentet utan problem och Date Night är mer upp och framme, visar fin form rakt igenom.

  Date Night Jeanna Högberg 1b7a6610
  Date Night och Jeanna Högberg Foto: Pernilla Hägg

  Date Night
  F -20 svart e Donier u Fürstin Gesine e Fürst Heinrich-Sir Donnerhall I.
  Uppf Gestüt Lewitz, Tyskland. Äg MG Dressage AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En häst med mycket power och en riktigt aktiv trav, galoppen är bärig och energisk, stor skritt, lite bekymmer med att komma tillbaks i vissa lägen med rytmen där men det kan rätta tills sig med tid.

  Devin Franco Gj 1b7a6595
  Devin Franco GJ med Minna Telde Foto: Pernilla Hägg

  Devin Franco GJ 1472
  SWB f -20 br e Vivino u Sweet Dream G (23) e Bon Coeur-Totilas.
  Uppf/äg Gustaf Johansson.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En häst med mycket rörliga gångarter, mycket elasticitet, mjuk och harmonisk, en trav lätt att reglera liksom galoppen, en skritt som är lagom stor, aktiv och energisk.

  3-åriga gångartshingstar grupp 1

  Två fuxar äntrar banan och Bo Jenå kommenterar på engelska då Morricello III VHs ryttare Alicia Ryan är bättre på engelska än svenska. Dynamite PS är lite anspänd i arenen och trycker från kortsidan där domarkonferensen håller till. Båda hingstarna har stor trav och Morricello orkar ännu inte bära upp sina stora gångarter och hamnar lite kort och djup i nacken men arbetar väldigt lugnt och metodiskt framåt. Dynamite PS står emot men komer igång i galoppen, även han har svårt att bära upp sig och hamnar bakom lod. Morricello har en biljarderande frambensrörelse och Dynamite PS är ännu väldigt smal i bringan för sin storlek och därmed tät fram.

  Morricello Iii Vh Alicia Ryan1b7a6248
  Morricello III VH och Alicia Ryan Foto: Pernilla Hägg

  Morricello III VH
  SWB f -21 fux e Morricone u Floricella VH (31) e Floricello-De Niro.
  Uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB.
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: En stor häst med stora gångarter, vi tycker mycket om galoppen framåtgripande och i uppförsbacke, mycket kvalitéer i trav och skritt.

  Dynamite Ps Cecilia Bergåkra1b7a6403
  Dynamite PS och Cecilia Bergåkra Foto: Pernilla Hägg

  Dynamite PS
  Old F -21 br e Dynamic Dream u Special Diva OLD e Sir Donnerhall-Diamond Hit. Uppf Gestüt Lewitz, Tyskland. Äg Sano Hest. Visas av Cecilia Bergåkra
  Ridbarhets- och gångartsomdöme: Framåtbjudningen var inte på topp hela tiden idag, men då och då var han fin, men han behöver ha mer framåtbjudning för att visa mer aktivitet, bjudning, självbärighet och energi.

  Morricello III VH och Dynamite PS.

  Tidigare texter om 3- och 4-åriga dressyrhingstar

  Testridning 4-åringar
  Gångarter, 3-åringar, under ryttare
  Gångarter, 4-åringar, egen ryttare dressyrhingstar
  Exteriörbedömning 4-åriga och äldre hopphingstar

  Startlista

  Allt om bruksprovshingstarna med hingstbilder 

  Startlistor
  Allt om bruksprovet hos SWB
  Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Bruksprovet 2024 (27)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden