Avelsnyheter
22 mars 10:26
Ridsportplus

Testryttarna avgjorde vilken hingst som är bäst-i-test

Bruksprov 2024Testridning av 4-åriga hingstar stod på fredag förmiddagens program när Emma Emanuelsson och Fredrik Spetz kände på hingstarna över hinder. Texten uppdaterades efter varje grupp om två hingstar och totalt var det sex hingstar till test.

Testryttarna avgjorde vilken hingst som är bäst-i-test
Testryttaren Emma Emanuelsson med Pink Floyd VDL med hoppdomare Pieter Kersten som observerar. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  AVN:S hoppdomare Pieter Kersten och Susanne Axén har åter ställt sig tillrätta vid bordet mitt i hoppbanan i ridhuset på Strömsholm. Övriga AVN finns med i mitten där de hjälper till med att ta anteckningar bland annat.

  Testryttarna Emma Emanuelsson och Fredrik Spetz gjorde ett digert jobb med 5-åringar igår och det blir samma upplägg med 4-åringar idag. Hingstarna leds in i ringen med egen ryttare som sedan sitter upp och värmer och visar miljön under några minuter. De sitter sedan av och hingsten lämnas över till första testryttaren, efter ett antal minuter byter testryttarna hingst. Därefter läses omdömena upp i högtalaren av respektive testryttare.

  Testryttare 1b7a3014
  Testryttare Emma Emanuelsson och Fredrik Spetz redo för tjänstgöring. Foto: Pernilla Hägg

  Hingstarna presenteras gruppvis i ordningen senast först. Hingstarna visas två och två, testas av båda testryttarna och får sedan sitt omdöme. De omdömen som skrivs här är preliminära, uppfattade efter bästa förmåga och återgivna i urval. Provet i sin helhet sänds via Equisport.tv. Den text som finns direkt under varje grupprubrik är skribentens egen kommentar till ritterna.

  4-åriga hopphingstar grupp 3

  Fredrik Spetz började med Cosmos Hästak och Emma Emanuelsson tog sig an Diamond Heart MG. Båda hingstarna såg ut att börja spänt, en och annan bom föll, kontakten var inte den bästa. Över hinder såg det bättre ut än emellan och båda hingstarna gick fint runt banan när det blev dags.
  Ryttarbyte och omläggning av Diamond Heart MG:s sadel innan det blev dags för Fredrik att sitta upp. Emma såg ut att finna sig tillrätta med Cosmos direkt men det skramlade lite i något hinder. Fredrik tog banan enkelt med Diamond Heart MG som är fin över hinder men trutig i kontakten emellan.

  Diamond Heart Mg Fs 1b7a3835
  Diamond Heart MG med Fredrik Spetz Foto: Pernilla Hägg

  Diamond Heart MG
  SWB f -20 mfux e Heartbeat u Alisia e As di Villagana-Ramiro’s Bube.
  Uppf/äg Anders Lundgren.
  Testryttaromdöme Emma 1:a ryttare: Väldigt trevlig häst som vill framåt och försöker hela tiden göra rätt, han var för mig idag lite vinglig på linjen, det är inte så konstigt med en 4-årig häst, det positiva är att han sökte fortfarande hinder, ville till hindret och över hindret.

  Testryttaromdöme Fredrik 2:a ryttare: Väldigt bra framåtbjudning, positiv till uppgiften, tar ryttaren till andra sidan hindret med väldigt gott självförtroende, kanske saknar lite elasticitet i galopp och språng, känns som han har stor kapacitet, går lite emot handen och är lite svårt att reglera men det blir förmodligen bättre när han blir starkare och gjort mer arbete.

  Cosmos Hästak Fs 1b7a3810
  Cosmos Hästak med Fredrik Spetz. Foto: Pernilla Hägg

  Cosmos Hästak
  SWB f -20 fux e Casanova Hästak u Qulla Gulla Hästak e Dirco Hästak-Cortus.
  Uppf Hästak AB. Äg Farman Zetterman AB.
  Testryttaromdöme Emma 2:a ryttare: [Gnägg från hingst klipper första delen i kommentaren] Otroligt hög ridbarhet, lätt att reglera mellan hindren, idag hade han lite svårt med sina galoppombyten, han vill vara försiktig och försöker hela tiden göra rätt. För mig idag kändes han lite matt i språnget, vilket inte är konstigt för en 4-årig häst som hoppat några rundor här, men fortfarande vill han göra rätt och vara försiktig.

  Testryttaromdöme Fredrik 1:a ryttare: Väldigt trevlig häst, extremt hög ridbarhet, väldigt fin balans, noggrann på hinder, väldigt fokuserad på uppgiften, alltid jämna språng, kanske önskar man mer tryck i sprången men känns ändå väldigt noggrann och som sagt jämna språng. Fin häst.

  Emma med Diamond Heart MG och Fredrik med Cosmos Hästak.

  4-åriga hopphingstar grupp 2

  Fredrik Spetz satt upp på Björn Svenssons hingst Avec F, kanske en hingst han sett förut då båda ryttarna har sin bas i samma trakt. Emma Emanuelsson började med den känslige Pink Floyd VDL. Hingsten hoppade stort och lite spänt och Avec F körde tveksam väg genom kombinationen två gånger med Fredrik.
  Återigen fick publiken uppmaning om att sitta still och vara lite mindre högljudda då hingstarna spänner till rejält under läktaren idag. ”Snacketolvan” har spritt sig över hela läktaren vilket är trevligt på sitt sätt, längesedan ett bruksprov var så välbesökt.

  Det verkade vara en bättre match mellan Fredrik och Pink Floyd, som kom mer till sin rätt även om han var spänd ännu. Emma och Avec gjorde fina språng och nu var rätlinjigheten på plats i kombinationen. Omdömena blev minst sagt lysande för båda hingstarna.

  Avec F Ee 1b7a3735
  Avec F med Emma Emanuelsson Foto: Pernilla Hägg

  Avec F 1474
  SWB f -20 mbr e I’m Very Special F u Actrice W e Ars Vivendi-Nobelpreis.
  Uppf/äg Eva Gudmundsson.
  Testryttaromdöme Emma 2:a ryttare: Väldigt känslig, har extremt hög ridbarhet för sin unga ålder, det är nästan så du glömmer att han bara är 4 år, känns som en äldre häst, väldigt mogen i allt, fin balans och känns väldigt försiktig, gör det lätt för sin ryttare.

  Testryttaromdöme Fredrik 1:a ryttare: Väldigt härlig häst, hög ridbarhet, väldigt elastisk, reglerbar galopp, bär sig fint och gör väldigt mjuka fina språng. Väldigt trevlig häst.

  Pink Floyd Vdl Ee 1b7a3677
  Pink Floyd VDL med Emma Emanuelsson Foto: Pernilla Hägg

  Pink Floyd VDL 9702
  F -20 br e Conthargos u Cella e Cento-Chin Chin. 
  Uppf/äg VDL Stud, Nederländerna.
  Testryttaromdöme Emma 1:a ryttare: Stor häst med stor galopp, har fin ridbarhet, började lite vingligt och tittade inte på hindret utan tittade på saker runt omkring i början, för mig är det inget konstigt då han bara är 4 år gammal. Han är mycket försiktig, det känns som om han har mycket kapacitet och jag tror att han kommer att hoppa sta banor i framtiden.

  Testryttaromdöme Fredrik 2:a ryttare: Väldigt väldigt fin häst, trots sin storlek väldigt ridbar, lätt att reglera vi får int glömma att de bara är 4 år, ger riktigt bra känsla i hoppningen, en häst för stora uppgifter.

  Avec F och Pink Floyd VDL först med Emma, sedan Pink Floyd VDL med Fredrik.

  4-åriga hopphingstar grupp 1

  Emma Emanuelsson startar med svarte Charif Ek och Fredrik Spetz sitter upp på Upper Class M&M, vars uppfödare Maths Örtbring och MaAthias Åstrand kommit upp för att se honom på bruksprovet. Båda hingstarna ser ganska okomplicerade ut över hinder, Charif Ek ser lite framtung ut mellan hindren och Upper Class M &M är inte riktigt överens med Fredrik i kontakten.
  Båda hingstarna stördes av en hel skolklass som inte riktigt förstått konceptet med diskret ankomst när unga hingstar testas. Sara Grandin fick skicka två uppmaningar om att ”stå/sitt still” innan det blev ro i hallen.
  Charif och Fredrik var inte en perfekt match och Emma hade nog inte den stadigaste kontakten med Upper Class men båda hingstarna arbetade på.

  Charif Ek Ee 1b7a3571
  Charif Ek med Emma Emanuelsson Foto: Pernilla Hägg

  Charif Ek 9698
  SWB f -20 mbr e Charisto vd Heffinck u Latifa Ek e Latour-Diamant de Semilly. Uppf/äg Lena o Benny Zeiloth.
  Testryttaromdöme Emma 1:a ryttare: Otroligt härlig individ, väldigt mjuk i allt han gör, bra galopp, fin balans, han vill vara försiktig, gav väldigt bra känsla.

  Testryttaromdöme Fredrik 2:a ryttare: Mjuk och elastisk, fint språng, saknar lite jämn framåtbjudning, vill släppa bettet, blir för alldeles djup i formen och jag får inte känslan av att den har koll på vart den ska, avsaknad av jämn bjudning gör det svårt att rida på hinder, fint språng och mjuk och fin häst.

  Upper Class M&m Fs 1b7a3577
  Upper Class M& med Fredrik Spetz. Foto: Pernilla Hägg

  Upper Class M&M
  SWB f -20 br e Conthargos u Ereedom VDL e Cardento-Baloubet du Rouet. Uppf M&M Stable. Äg Stall Bonjour AB.
  Testryttaromdöme Emma 2:a ryttare: Stor galopp, efter hindren hugger han i bettet och blir lite av och på i kontakten men det kommer att försvinna med ålder och styrka, han orkar inte hålla sin stora galopp och samla ihop sig. Han vill göra rätt och har väldigt fin hinderuppfattningsförmåga.

  Testryttaromdöme Fredrik 1:a ryttare: Positiv till hoppning, tar ryttaren till andra sidan, lite svår att reglera, går mot handen, skulle önskat lite större register i galoppen, positivt jobb in.

  Charif Ek med Emma och Upper Class M&M med Fredrik.


  Testryttaromdöme Emma 1:a ryttare:

  Testryttaromdöme Fredrik 2:a ryttare:

  Startlista

  Testridning av 5-åriga hopphingstar

  Allt om bruksprovshingstarna med hingstbilder 

  Startlistor
  Allt om bruksprovet hos SWB
  Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Bruksprovet 2024 (27)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden